Dunaújváros Hetilap

"A munkaerő biztosítására kell fókuszálni Dunaújvárosban"

Molnár Emese - 2017. április 11. 13:58

Harminchat vállalat, foglalkoztató volt jelen a Dunaújvárosi Egyetemen tartott Karriernapon és állásbörzén. Dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, a harminchat vállalat, nagyfoglalkozató jelenléte ezen a napon azt mutatja, hogy a munkaerőpiac igényli a szakembereket.

Az önkormányzat és a Fejér Megyei Kormányhivatal a TOP 6.8.2-15 pályázat keretében, a „DUNA-MUNKA-TOP – Helyi foglalkoztatási együttműködések Dunaújvárosban és járási területén” című projekt részeként Karriernapot és állásbörzét rendezett kedden délelőtt az egyetem „A” épületében.

A börze célja az volt, hogy elősegítsék a munkaadók és munkavállalók közötti kapcsolatfelvételt, hogy a résztvevők megismerjék a térség munkaerő-piaci igényeit, valamint a közvetlen, személyes találkozó által egymást is. Az állásbörzén harminchat vállalat képviseltette magát, köztük a térség nagyfoglalkozatói, mint például a Hankook Tire Magyarország Kft., a Darusín Kft., a Ferrobeton Zrt., a Hamburger Hungária Zrt., az ISD Dunaferr Zrt.. Mellettük több országos vállalat is jelen volt, úgy mint a Magyar Posta, a MÁV Zrt., vagy az Alcoa Shaerd Services Hungary Kft. A cégek tájékoztatták az érdeklődőket, elsősorban pályaválasztás előtt álló fiatalokat a munkaerő-piaci igényekről, álláslehetőségeikről. A karriernapon a Fejér Megyei Kormányhivatal, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum, a házigazda Dunaújvárosi Egyetem pedig a képzési lehetőségekben, a pályaorientációban segítették az érdeklőket. Emellett tizenhárom szakmai előadást is tartottak a délelőtt folyamán.

A megnyitó ünnepségen dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője úgy fogalmazott, ez a karriernap és állásbörze mérföldkőnek számít, az összefogásról szól, hiszen az önkormányzattal közösen a helyi és térségi foglalkoztatás fejlődése érdekében tesznek lépéseket. Mint mondta, a fejlődés fontos eleme, hogy a fiataloknak biztos jövőképet tudjanak biztosítani.

Izsák Máté, az önkormányzat Oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke arról szólt, hogy a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon, a munkanélküliségi ráta 4 százalék. A kormány célja pedig, hogy még tovább csökkentse ezt a számot. Mint mondta, a munkanélküliség összetett probléma, amelyhez együttműködésekre van szükség, ezért fontos ez a pályázat és a mai állásbörze, mert reagál a munkaerőpiac változásaira, a vállalkozások igényeire, hogy létrejöhessenek új együttműködések, partnerségek, hogy a kitűzött célokat megvalósíthassuk és bővüljön a foglalkoztatás.

Dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, a harminchat vállalat, nagyfoglalkozató jelenléte azt mutatja, hogy a munkaerőpiac igényli a szakembereket. Mint mondta, mára ott tartunk, hogy elsősorban nem a munkanélküliség további csökkentésére, hanem a folyamatos szakember utánpótlásra, a munkaerő biztosítására kell fókuszálni Dunaújvárosban és a térségben, mert ezt igényli a munkaerőpiac. Arról is szólt, hogy a karriernap pályaorientációs részén a szakemberek elmondták a fiataloknak, melyek azok a szakmák, amelyekre van kereslet, és amelyeket érdemes tanulni.

 

 

 

 

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.