Torna Eb - Kovács Zsófia ezüstérmes!

Szárszó Lajos - 2017. április 21. 18:28

A kolozsvári tornász Európa-bajnokság egyéni összetett versenyében a végig fantasztikus formában versenyző Kovács Zsófia a dobogó második fokára állhatott! A Dunaferr SE versenyzője történelmet írt, korábban ugyanis soha nem végzett ilyen előkelő helyen magyar tornász a kontinensviadal összetett versenyében.

Kovács Zsófia a kolozsvári tornász Európa-bajnokság tegnapi selejtezőjében hihetetlen magasra tette a lécet azzal, hogy fantasztikus teljesítményt produkálva a második helyen jutott be az egyéni összetett mai döntőjébe. Ezzel élete legjobb helyezését érte el összetettben, ráadásul két szeren, felemáskorláton és ugrásban bejutott a szombati egyéni szerenkénti döntőbe is. A Dunaferr SE tornásza természetesen mérhetetlenül boldog volt, aki a versenyt követően úgy nyilatkozott, reméli, ezt a teljesítményt a mai, összetett döntőben meg tudja ismételni. Zsófi ezúttal az első, legerősebb csoportban kapott helyet, így ugráson kezdett.

A Jurcsenko dupla csavar szép magas volt, a végén gyönyörűen beleállt, így a tegnapi 14.174 pontját 14.600-ra javította! Parádés kezdés volt, mely megadta az alaphangot a többi három szerhez. A következő állomás a másik kedvenc, a felemáskorlát volt, melyen tornászunk tegnap nagyszerű versenyzéssel 14.366 pontot kapott, amellyel az 5. helyen jutott a szerenkénti döntőbe. Ma is remek gyakorlatot láttunk tőle, szép kötésekkel, egyedül a leérkezésében láthattak a bírák kisebb hibát, hiszen abból elszökkent. 14.333 lett a pontszáma, amely három századdal maradt el a tegnapi eredménytől. Ettől függetlenül fantasztikus érzés volt ránézni a két szer utáni összesítést mutató tabellára, hiszen azt Kovács Zsófia vezette 28.933-as pontszámmal! A gerenda volt a harmadik szer, melyen az utóbbi időben arra törekedett Zsófi Trenka János edző segítségével, hogy gyakorlatait stabilizálják, magabiztosabbá tegyék. Ez meglátszott az utolsó négy, öt versenyén, ahol pontos gyakorlatokat láttunk az újvárosi tornásztól. Így volt ez a tegnapi selejtezőn is, ahol összesítésben alig maradt el az egyéni döntőtől.

Ma is megérdemelte edzőjétől a hatalmas ölelést és az azt követő puszit, hiszen hatalmas koncentrációval, közben nőies kecsességgel mutatta be gyakorlatát, melyben apró egyensúly korrigálások voltak, de összességében gyönyörű volt, és 13.466-ot, csoportjában a legnagyobb pontszámot érdemelte! Parádés volt az összesítés is, hiszen továbbra is Zsófi állt az élen az utolsó szer előtt! Jött a talaj, a magabiztos gyakorlat, kockáztatás nélkül, szép mozdulatokkal, fantasztikus beleállásokkal. 13.033-at ért mindez. Mivel az addig második helyen álló angol Downie Elissa az utolsó gyakorlatára nyolc tizeddel többet kapott, végül ő lett az első, Zsófi a második! Bravúr ez a javából!

Trenka János: - A könnyeimmel küszködök, hiszen Zsófi ezzel a teljesítményével történelmet írt! Ha valaki azt kérdezi, hogy gondoltam-e valaha arra, hogy ilyen sikert érünk-e el valaha, annak annyit mondhatok, ezért dolgozunk, ezért éri meg dolgozni! Azért jöttem ebbe a szakmába, hogy sikereket tudjak elérni, ezzel együtt sikerélményt adhassak tanítványaimnak. Ez most szerencsére sikerült. Rettentően boldog vagyok, ezzel együtt Zsófira nagyon büszke, hiszen minden gyakorlatának örülhettem. Keresem a megfelelő szavakat erre a teljesítményre, melyet tornászunk elért, hiszen olyan csodálatosan dolgozott, amelyre méltán büszke lehet. Zsófi talajgyakorlata után annyit tudtam, hogy az ezüstérem már biztosan megvan, de az angol lány gyakorlatát nem ismertem. Jó kimondani, az ezüst már biztos volt!

Mint azt a Dunaferr SE torna szakosztályának vezetőedzője elmondta, holnap az egyéni szerenkénti döntőben szeretnének szépen kivitelezett gyakorlatokat bemutatni, és bízik abban, hogy a mainál akár pontosabb is lehet majd a felemáskorlát gyakorlat. Az egyéni döntők holnap, magyar idő szerint 12 óra körül kezdődnek.

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapján Kovács Zsófia nagyon elégedetten nyilatkozott az eredményhirdetés után. Mint kifejtette, nagyon jó érzés, hogy a dobogó második fokára állhatott, hiszen ilyen még nem volt a magyar tornasport történetében. "Ugrással kezdtem, azzal a produkciómmal nagyon elégedett vagyok. A korlátgyakorlatom talán tegnap egy kicsit jobb volt, de a pontszámok alapján a mai is jónak számított. Gerendán volt egy nagyobb megingásom, de annak a gyakorlatomnak is örültem, a talajgyakorlatom pedig kisebb elszökkenésekkel volt meg" - tette hozzá.

Egyéni összetett. Nők. 1. Elissa Downie (Nagy-Britannia) 55.765, 2. Kovács Zsófia (Magyarország) 55.432, 3. Melanie De Jesus Dos Santos (Franciaország) 55.065, 4. Jelena Jeremina (Oroszország) 54.266, 5. Kim Bui (Németország) 53.499, 6. Martina Maggio (Olaszország) 53.199, …24. Dévai Boglárka (Magyarország) 49.198

A rovat további hírei: Sport

Focival ünnepeltek a kispályások

Focival ünnepeltek a kispályások

2024. már. 18.

A Carissa Virág csapatának végső sikerét hozta a Rácalmási Sportcsarnokban rendezett A XIV. Dunabau Deák Senior Foci Kupa március 15-én.

A sereghajtóhoz látogatnak a futsalosok

A sereghajtóhoz látogatnak a futsalosok

2024. már. 18.

Érden, a WPC Meister-Érd SZISE elleni összecsapással folytatja az NB II-es bajnokság alsóházi rájátszását a Dunaújváros futsal együttese ma este fél kilenctől.

Kijutott az olimpiára a magyar férfi kézilabda válogatott

Kijutott az olimpiára a magyar férfi kézilabda válogatott

2024. már. 18.

Olimpiai kvótát szerzett a magyar férfi kézilabda-válogatott, mivel 30-27-re legyőzte Portugáliát a selejtező tatabányai tornájának vasárnapi zárónapján, és a tabella második helyén végzett.

Nem ment Szekszárdon a DFC-nek

Nem ment Szekszárdon a DFC-nek

2024. már. 18.

Kétgólos vereséget szenvedett Szekszárdon a Dunaújváros FC labdarúgó csapata az NB III nyugati Csoportjának újabb fordulójában vasárnap délután.

Hullámzó játék, felemás eredmények

Hullámzó játék, felemás eredmények

2024. már. 17.

A dobogóst legyőzték, az ötödik helyezett Dággal azonban már nem bírtak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai a korosztályos bajnokságban.

Szoros vereség a fővárosban

Szoros vereség a fővárosban

2024. már. 17.

Hiába hajrázott nagyot, egygólos vereséget szenvedett a Ferencváros elleni fővárosi bajnokin a DFVE női vízilabda csapata.

Kulcsfontosságú meccs vár a DFC-re

Kulcsfontosságú meccs vár a DFC-re

2024. már. 16.

A bennmaradás szempontjából nagyon fontos találkozó vár a Dunaújváros FC labdarúgóira a Szekszárd otthonában vasárnap délután kettő órától.