Dunaújváros Hetilap

Százmillió forint a járdák felújítására

Molnár Emese - 2017. április 21. 13:02

A húsvét hétfői munkaszüneti nap miatt ezúttal nem csütörtökön, hanem pénteken ülésezett a közgyűlés. Ezt összehangolták az április 21-i Rendőr- és Tűzoltónappal, hogy ezen a rendezvényen adhassák át a Dunaújváros Közbiztonságáért Díjakat.

Így 10 órakor a képviselők átvonultak a főtérre a rendezvény megnyitójára, amelyen Cserna Gábor polgármester átadta az elismeréseket.

A közgyűlésen mintegy ötvenhat napirendi pontot nyílt ülésen tárgyaltak meg. Olyan témákban kellett döntést hozni, mint például turisztikai hatástanulmány készíttetése az Intercisa Múzeum költöztetéséről. A Modern Városok Program keretében a Városháza térről a Magyar úti Monbach-kúriába helyeznék át a múzeumot, és ehhez szükség van még program-és költségvetési terve.

Kedvező elbírálásban részesült az önkormányzat négy olyan projektje, amellyel energetikai korszerűsítéseket fognak elvégezni, például a Petőfi iskolában. Ám ehhez egy Fenntartható Energia- és Klímaakciótervet (röviden SECAP-ot) kell készíttetni. Ehhez négy cégtől kérnek be árajánlatot.

Mintegy tizennégy millió forintot nyert az önkormányzat a Frangepán utcai Családok Átmeneti Otthona felújítására. A munkálatok megkezdése előtti egyeztetésen felmerültek további kiadások, például a szennyvízelvezető rendszer, csővezetékek cseréje, vagy a konyhai nyomó- és elfolyó vezeték cseréje.  Ezekre a munkálatokra a DVG Zrt. 3,6 millió forintos költségvetést jelölt meg. A felújítást négy ütemben fogják elvégezni október végéig. A munkálatok idején az otthonon belüli költöztetéssel oldják meg a családok elszállását, de szükség van egy önkormányzati bérlakás biztosítására is a felújítás során. A közgyűlésen támogatták az intézményvezető kérését.

Évente egy alkalommal van lomtalanítás a város területén, amikor is a társasházak elé konténereket helyez ki a Dunanett Nkft. A lomtalanítás fogalmába elsősorban a háztartási felszerelési tárgy, bútor, könyv, ruhanemű tartozik. Mivel sajnos más jellegű, akár veszélyes hulladékot is ki szoktak dobni, azok ártalmatlanítása plusz költséget jelent a szolgáltatónak. Ehhez kért 7,6 millió forint többletforrást az önkormányzattól, amelyet a képviselők meg is szavaztak.

A közgyűlésen a megbízási szerződések lejárata miatt új közbeszerzési eljárásokat írtak ki a sportingatlanok üzemeltetésére, a közvilágítási hálózat aktív elemeinek működtetésére, javítására, karbantartására.

Egyéni képviselői indítványt nyújtott be Szabó Zsolt, a Párbeszéd Magyarországért képviselője arra vonatkozóan, hogy az önkormányzat a szociálisan rászoruló és hajléktalan emberek számára hétvégente meleg ételt biztosítson, és ehhez 15 millió forintos keretösszeget különítsen el.  Még a közgyűlés előtt, a szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottság ülésén vázolták fel, hogy a szociális étkeztetés keretein belül és külön az Egyesített Szociális Intézmény (ESZI) Batsányi úti és Magyar úti telephelyen is biztosított a hétvégi meleg étkeztetés a hajléktalanok részére. Mind az ESZI, mind pedig a Kandó Kálmán téri Hajléktalanok Átmeneti Otthona is biztosít a hajléktalanoknak meleg ételt a hét minden napján. Az Éjjeli Menedékhelyen tartózkodók sem maradnak ellátás nélkül, ők estére vacsorát kapnak, a téli időszakban pedig pályázati úton oldják meg számukra a meleg étel biztosítását. A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány által működtetett Papírgyári úti Átmeneti Szállón pedig népkonyha üzemel a hét minden napján. Ennek függvényében a közgyűlésen nem támogatták a képviselői indítványt.

A közgyűlésen módosítani kellett a bölcsődék nyári nyitvatartási-ügyeleti rendjét, mivel a nyáron teljesen felújítják a Makk Marci bölcsődét. Június 1-től június 30-ig a Bölcsődék Igazgatóságának minden tagintézménye nyitva lesz. Július 1-31. között csak a Zengő-Bongó bölcsőde lesz zárva, viszont augusztus 1-30. között ez az intézmény látja el az ügyeletet.

Felújítások

A Petőfi ligeti játszótér a belváros egyik legforgalmasabb játszótere. A játszótér fejlesztése érdekében tavaly a régi, rossz állapotban lévő elemeket elbontották. Ezek helyére egyedi tervezésű homokozós mászóvárat telepítenének egy markoló játékeszközzel egyetemben. Erre a munkálatra, az eszközbeszerzésre 4,4 millió forintot biztosítottak a DVG Zrt-nek.

A képviselők 6,8 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek arra, hogy az I-es számú rendelőintézet tetőszerkezetét megjavítsa.

Mintegy 100 millió forintból számos járdaszakasz fog megújulni városszerte. Térköves burkolatú járdasort alakítanak ki az Ady Endre utca páratlan oldalán, a Barátság út 54-56. közötti részen, az Erste Bank előtti területen (amely az önkormányzat kezelésébe tartozik), a Fáy András utca 1-3. között, a Táncsics Mihály utca 12-26. között, a Tavasz utca 2-10. között, a Weiner körút 17-23. és a 8-10. között. Felújítják a Kallós Dezső utca 26-14. közötti járdát, a Liszt Ferenc kert- Batsányi utca közötti járdát, a Makk Marci bölcső körüli járdát, a Martinovics utca 15-25. közötti járdát, az Október 23. tér 10. számnál lévő járdát. Ez utóbbiak esetében új aszfaltburkolatot alakítanak ki. Ebből a költségvetésből folytatják az útfelújítást az Eszperantó úti garázsoknál, kijavítják a Fáy András utca 2-3. közötti járdasüllyedést, térköves burkolatú parkolót alakítanak ki a Kossuth Lajos utca 3. számnál.

Támogatások

Több támogatási kérelem elbírálása is napirenden szerepelt az ülésen. A Dunaújvárosi Egyetem a DUDIK fesztivál megszervezéséhez kért támogatást. A képviselők 5 millió forintot biztosítottak a programra, amelynek szervezésében a dunaújvárosi Tourinform iroda is közreműködik.

Az önkormányzat év, mint év segíti a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megrendezését. A szervező Pro Minoritate Alapítvány ismét támogatási kérelemmel fordult a városhoz, a képviselők pedig 400 ezer forintot biztosítottak a július 18-23. közötti, immár 28. alkalommal megrendezésre kerülő programra.

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány 210 ezer forint támogatást kért húsz halmozottan hátrányos helyzetű ellátott és kísérőik táboroztatására. A gondozottak az önkormányzat balatonszabadi üdülőjében vakációznának ezen kedvezményes áron. A képviselők támogatták a kérelmet.

A Vasas Táncegyüttes Alapítvány az idén fennállásának 65. évfordulóját ünneplő együttes fesztiválszerepléseire, külföldi (szlovákiai, prágai) fellépéseire 4 millió forintot kért és kapott is a közgyűléstől.

A Mohácsi Lovasklub ismét azzal fordult a Dunaújvárosi Tankerületi Központhoz, hogy felújított, családias hangulatú panziójában lehetőséget tud nyújtani gyermekek nyári táboroztatásához. Az önkormányzat már két éve biztosít forrást erre a tankerületnek, így például tavaly a lovasklub két turnusban fogadta a dunaújvárosi általános iskolás gyermekeket, egy-egy turnusban 35 gyermek táboroztatására volt lehetőség. Most 5,3 millió forint támogatást biztosítanak a tankerületnek arra, hogy három turnusban táborozhassanak ott elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekek.

Pályázatot írt ki a város a helyi sportszervezetek támogatására. A beérkezett kérelmek elbírálása után a képviselők a Dunaújváros Tornasportjáért Alapítványnak 1,5 millió forintot, a Dunaújváros Utánpótlás Sportjáért Alapítványnak 3 millió forintot, a Kőrösi Diákalapítványnak 300 ezer forintot, a Petőfis Tanítványainkért Alapítványnak 300 ezer forintot, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetségnek 12 millió forintot, a Dunai Ökölvívó Sportegyesületnek 10 millió forintot biztosítanak.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke azzal a kéréssel fordult a polgármesterhez, hogy az önkormányzat ismét támogassa a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarlakta falvakat, mivel Ukrajna keleti területein a helyzet sajnos továbbra is lesújtó. Városunk már két alkalommal is támogatta a kárpátaljai magyarokat. Első ízben a magyarlakta települések közül Tiszakeresztúrnak adományozott 4 millió forintot 2015-ben, majd a szövetség kérésére 5 millió forinttal segíttette a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarokat. Ezen az ülésen újabb 5 millió forint támogatásról döntöttek a képviselők.

Testvérváros

A lengyelországi Leszno város polgármestere azzal a kéréssel fordult önkormányzathoz, hogy városaik között baráti együttműködés, testvérvárosi kapcsolat jöjjön létre. Leszno Lengyelország nyugati részén helyezkedik el, Dunaújvároshoz hasonló nagyságú területen, lakosainak száma meghaladja a 60 ezer főt. Gazdasága jól működő, köszönhetően többek között a 9015, Lesznoban működő vállalatnak, cégnek. Dunaújvároshoz hasonlóan aktív sportélet jellemzi a várost. Leszno város polgármestere levelében utalt a városukban működő Jan Amos Komenski Állami Műszaki Főiskola és a Dunaújvárosi Egyetem közti kapcsolatra. Ezen túlmenően az együttműködés lehetőségét látja a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza és a leszno-i Helyi Színház (Teatr Miejski) között. A közgyűlés a napirend elfogadásával kifejezte szándékát arról, hogy Dunaújváros szívesen alakít ki testvérvárosi kapcsolatot a lengyel településsel.

Zárt ülésen tizenegy napirendi pontot tárgyalnak a képviselők, köztük önkormányzati cégek tavaly évi beszámolóját, elismerések, díjak adományozását.

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.