Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A legjobb öt múzeum között az Intercisa

Vass Ádám - 2017. május 19. 10:25

A Petőfi Irodalmi Múzeum főosztályaként működő sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma nyerte el Az év múzeuma 2016 pályázat fődíját, az Intercisa Múzeum pedig elismerő oklevelet kapott a közösségi munkájáért.

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület 1997 óta hirdeti meg és szervezi Az év múzeuma pályázatot, 2011 óta pedig Az év kiállítása pályázatot. Az előbbire ebben az esztendőben öt intézmény, köztük az Intercisa Múzeum, az utóbbira pedig 16 állandó vagy időszaki kiállítás nevezett be. A két bíráló bizottság a pályázók által beküldött dokumentáció és a helyszíneken szerzett tapasztalatok alapján hozta meg döntését – ismertette szerdai budapesti eredményhirdetésen Deme Péter, a társaság ügyvezető elnöke. Az év múzeuma pályázat fődíját a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Kazinczy Ferenc Múzeuma nyerte el a múzeumi munka minden területén felmutatott stratégiai alapú, átfogó és kiegyensúlyozott fejlesztéseiért, továbbá a helyi identitás támogatásában és a régió turisztikai vonzerejének erősítésében elért eredményeiért.  A bíráló bizottság különdíjjal jutalmazta a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumot. Elismerő oklevélben részesült a dunaújvárosi Intercisa Múzeum, a budapesti PIM, valamint a Tokaji Múzeum. Az év kiállítása pedig az OSZMI Bajor Gizi Színészmúzeumának Háromszázezer magas Cé - Simándy 100 című tárlata lett.

Ennek jelentőségét az adja, hogy ezt a díjat a szakma ítéli oda, egy tíz fős bizottság, melybe delegál tagokat többek közt a Pulszky Társaság, a Nemzetközi Múzeumok Szövetsége, a Nemzeti Kulturális Alap, vagy az EMMI Közgyűjteményi Főosztálya is.

Farkas Lajos elmondta, nagy eredménynek tartja, hogy ezzel a negyven éves állandó kiállítással, az időszaki kiállításokkal, előadásokkal, múzempedagógiai és kézműves foglalkozásokkal, régészeti munkákkal a környező megyékben is és a közösségben vállalt szerepéért a múzeum bekerült a legjobb ötbe. Továbbá az Intercisa Múzeum elismerő oklevélben is részesült a közönségkapcsolati munkában elért eredményeiért, valamint a múzeum, mint közösségi tér megteremtéséért tett erőfeszítéseiért.

- Ezzel elértük azt, hogy a múzeum, mint kulturális intézmény, egy központi intézmény lett a városban és annak környékén. Nagyon elégedettek lehetünk a múzeummal, a kollégákkal és fontos megemlíteni a hatterét, a városvezetést, mely maximálisan támogatja a múzeumot, de fontos a helyi média és természetesen a helyi emberek pozitív visszacsatolása is.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!