Az idei érettségi diákszemmel

Molnár Emese - 2017. május 10. 15:58

A történelem írásbelikkel folytatódtak ma az érettségi vizsgák a középiskolákban, középszinten 1243 helyszínen 68 699 diák, emelt szinten 112 helyszínen 5655 diák adott számot tudásáról.

A középszintű írásbelire 180 percük volt a diákoknak, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból állt.  Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat közel fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozott.

Az írásbeli végén ellátogattunk a Pannon Oktatási Központba, ahol idén egy osztály harminc diákja érettségizik.

Birkás Rebeka

A történelemtől izgultunk a legjobban. Most, hogy túl vagyunk rajta, nagy a megkönnyebbülés. A matematika nehéz volt. Magyarból a Kosztolányi novella elemzést választottam. Holnap jön még az angol, és majd még földrajzból fogok érettségizni, ez a választott tantárgyam. A BME-re jelentkeztem, nemzetközi gazdálkodás szakon szeretnék tovább tanulni.

Nagy Johanna

Szerintem is könnyű volt a történelem. Magyarból meglepetés ért, mert úgy éreztem, jól sikerült, de amikor megnéztem a megoldó kulcsot, már nem így gondoltam. De meglátjuk, bizakodó vagyok. Magyarból emelt szinten érettségiztem, így nálam Vörösmarty egyik romantikus verse, meg a Dante fordításokra való reflektálás volt a téma. Fizikából fogok még érettségizni. Az ELTE szabadbölcsész szakára jelentkeztem.

Jancsovics Dániel

A magyarnak örültem, ismert költők szerepeltek benne. József Attila és Randóti Miklós verseinek összehasonlító elemzését választottam. A matektól féltem, olyan nehézségűre számítottam, mint amilyen volt is. A koordinált geometriát ki is hagytam, de úgy érzem, összességében jól sikerült. Izgatottan keltem ma a történelem miatt, de nehezebbre számítottam. Az esszé kérdések közül a II. világháború előzményeit és a tatárjárást választottam. Emelt szinten fogok még testnevelésből érettségizni, hiszem a Testnevelési Egyetemen szeretnék továbbtanulni.

Talpai Tibor

Ennyire még nem izgultam, mint ma reggel. Most, hogy túl vagyok a történelem érettségin, úgy érzem, ennél jobbat még egy próba-érettségin sem írtam belőle. A dualizmust, ipari fejlődést és a görög hitvallást választottam az esszék közül. A matematikától utólag megijedtem, a javítókulcs alapján úgy érzem, nem figyeltem eléggé, de majd meglátjuk. Június 2-án lehet majd megnéznünk a javításokat. Magyarból én is a vers összehasonlítást választottam. Biológiából fogok még vizsgázni, én ugyanis Veszprémbe jelentkeztem biomérnöknek.

Bruzsa Klaudia

A magyar jó felvezetője volt az érettséginek. Úgy érzem, jól sikerült, de a javítókulcsot elnézve egy kicsit elbizonytalanodtam. József Attila és Randnóti Miklós verseinek összehasonlító elemzését választottam a kifejtős feladatnál. A matematikától féltem a legjobban, végül úgy érzem, az is jó lesz. A történelemre már úgy jöttem, hogy csak azért is sikerülni fog, és nagyon egyszerű is volt, nehezebbre számítottunk. A görög hitvallásról és a dualizmusról írtam az esszét. A táncművészeti főiskolára jelentkeztem, mert táncpedagógus szeretnék lenni.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

2024. ápr. 09.

Minden oktatási intézmény igyekszik bemutatkozni a leendő elsősök és szüleik számára, hogy amint aktuális lesz a beiratkozás, már ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy jól döntött. Ennek apropóján látogatott a DSTV stábja a Szent Pantaleimon iskolába. Hangkép.

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

2024. ápr. 03.

Idén is várta a leendő elsősöket és szüleiket a Petőfi Sándor Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény vezetése és kollektívája négy részből álló programsorral rukkolt ki a beiskolázás előtt. Hangkép.

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.