"Beszélő" vércukormérő

doszerk - 2017. május 16. 14:21

Egy magyar fejlesztésű, a beteget szóban is tájékoztató vércukormérő segíti a látássérült diabéteszes betegeket - közölte a készüléket gyártó magyar vállalkozás kedden az MTI-vel.

A most bemutatott készülék a több mint 32 ezer vak vagy súlyosan látássérült cukorbetegnek jelenthet segítséget - írták. Az 50 évesnél idősebb magyar lakosság körében a cukorbetegség az egyik leggyakoribb oka a vakságnak. A több mint 800 ezer ismert hazai cukorbeteg közül több mint 32 ezer vak vagy súlyos látássérült, és számuk évente több mint ezerrel nő - idézi a közlemény Németh Jánost, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanárát. A cukorbetegek között huszonötször több a vak, mint az átlagnépesség esetében - tette hozzá a professzor.

A diabéteszes retinopátia a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye, kóros elváltozások alakulnak ki a látóhártya kisereiben, ami látáskárosodáshoz és vaksághoz vezethet. Alapvetően szükséges volna évenként a szemfenéki szűrővizsgálat, hogy megfelelő időben el lehessen végezni azokat a kezeléseket, amelyek 95 százalékban kivédik a diabétesz miatti vakságot. Országos felméréseik szerint azonban a cukorbetegek csak kevesebb mint fele volt szemfenékvizsgálaton az utóbbi egy évben, harmaduk pedig még sohasem vett részt ilyen szűrésen - hangsúlyozta.

Fotó:MTI

Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke elmondta: a vércukorméréshez és a készülék által kijelzett szám leolvasásához egy látássérültnek segítségre van szüksége. A Dcont MONDA nevű készülék azonban azzal, hogy elmondja az utasításokat és felolvassa a mérési eredményt, lehetővé teszi a vércukormérést önállóan is. A szövetség ezért kezdeményezte a készülék magasabb társadalombiztosítási támogatását - emelte ki.

Kempler Péter orvosprofesszor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke arról beszélt, hogy kutatásaik szerint néhány év alatt 14 százalékkal nőtt a 2-es típusú cukorbetegséggel élők száma, akár már 1 millió érintett is lehet, a 60 évesnél idősebb magyar lakosság körében pedig a cukorbetegség előfordulási aránya 20 százalék körül van. Magyarországon a betegség szövődményeiből adódóan naponta tíz beteg lábát amputálják és hárman vakulnak meg. Hozzátette: a szövődmények egyik fő oka a rosszul beállított vércukorszint, ami megfelelő táplálkozással, rendszeres vércukorméréssel és testmozgással megelőzhető lenne.  A készüléket a 77 Elektronika Kft. fejlesztette és gyártja.

-MTI-

A rovat további hírei: Mozaik

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)

Így lehetsz te is profi sportfogadó

Így lehetsz te is profi sportfogadó

2024. már. 25.

Mivel az emberek szeretik a sportokat, így előszeretettel élnek a sportfogadás lehetőségével is. A többségük viszont sejtésekre alapozva, ösztönösen rakja meg tétjeit, lehet, hogy párszor bejön nekik, de hosszú távon garantáltan pénz nélkül távoznak a kasszáktól. (X)