"Beszélő" vércukormérő

doszerk - 2017. május 16. 14:21

Egy magyar fejlesztésű, a beteget szóban is tájékoztató vércukormérő segíti a látássérült diabéteszes betegeket - közölte a készüléket gyártó magyar vállalkozás kedden az MTI-vel.

A most bemutatott készülék a több mint 32 ezer vak vagy súlyosan látássérült cukorbetegnek jelenthet segítséget - írták. Az 50 évesnél idősebb magyar lakosság körében a cukorbetegség az egyik leggyakoribb oka a vakságnak. A több mint 800 ezer ismert hazai cukorbeteg közül több mint 32 ezer vak vagy súlyos látássérült, és számuk évente több mint ezerrel nő - idézi a közlemény Németh Jánost, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanárát. A cukorbetegek között huszonötször több a vak, mint az átlagnépesség esetében - tette hozzá a professzor.

A diabéteszes retinopátia a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye, kóros elváltozások alakulnak ki a látóhártya kisereiben, ami látáskárosodáshoz és vaksághoz vezethet. Alapvetően szükséges volna évenként a szemfenéki szűrővizsgálat, hogy megfelelő időben el lehessen végezni azokat a kezeléseket, amelyek 95 százalékban kivédik a diabétesz miatti vakságot. Országos felméréseik szerint azonban a cukorbetegek csak kevesebb mint fele volt szemfenékvizsgálaton az utóbbi egy évben, harmaduk pedig még sohasem vett részt ilyen szűrésen - hangsúlyozta.

Fotó:MTI

Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke elmondta: a vércukorméréshez és a készülék által kijelzett szám leolvasásához egy látássérültnek segítségre van szüksége. A Dcont MONDA nevű készülék azonban azzal, hogy elmondja az utasításokat és felolvassa a mérési eredményt, lehetővé teszi a vércukormérést önállóan is. A szövetség ezért kezdeményezte a készülék magasabb társadalombiztosítási támogatását - emelte ki.

Kempler Péter orvosprofesszor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke arról beszélt, hogy kutatásaik szerint néhány év alatt 14 százalékkal nőtt a 2-es típusú cukorbetegséggel élők száma, akár már 1 millió érintett is lehet, a 60 évesnél idősebb magyar lakosság körében pedig a cukorbetegség előfordulási aránya 20 százalék körül van. Magyarországon a betegség szövődményeiből adódóan naponta tíz beteg lábát amputálják és hárman vakulnak meg. Hozzátette: a szövődmények egyik fő oka a rosszul beállított vércukorszint, ami megfelelő táplálkozással, rendszeres vércukorméréssel és testmozgással megelőzhető lenne.  A készüléket a 77 Elektronika Kft. fejlesztette és gyártja.

-MTI-

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)