Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Négy virtuóz egy színpadon

Brousil Csaba - 2017. május 26. 7:40

Péntek este kilenckor a Gayer Mátyás Quartet lép fel a Művész Presszó jazzklubjában, ahol Bolla Gábor szaxofonos lesz a vendégük. A koncertet jó idő esetén a Művész teraszán tartják meg.

A Quartet vezetője az a Gayer Mátyás, aki nemzedékének kiemelkedő tehetsége, aki már tizennégy évesen saját zenekarával komoly díjat nyert és azóta is halmozza a nemzetközi elismeréseket. 2014-ben és 2015-ben bejutott a Montreuxi Jazz Fesztivál Zongora Versenyének döntőjébe. Ugyanebben az évben szerezte meg diplomáját a Grazi Zeneakadémia jazz tanszakán. Zsenialitása a biztos és kiemelkedő hangszeres tudásán kívül abban rejlik, ahogy a már jól ismert dzsessz-sztenderdeket a saját szája ízére varázsolja. Grazban együtt járt a Zeneakadémiára azokkal a muzsikusokkal, akikkel pénteken fellép a Művészben.  

A Hofecker testvérpár fiatalabb tagja, Mátyás 2010-ben sikeresen felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékére ahol 2012-ben elnyert egy ösztöndíjat, melynek keretein belül fél évet tanulhatott Grazban, a jazz tanszéken Wayne Darling tanítványaként. 2013-ban diplomázott a Zeneakadémián, Bécsben szerzett masterdiplomát, Közép-Európa egyik legkeresettebb fiatal bőgőse. A müncheni illetőségű Hellmeier Xaver szintén kiugró tehetségű muzsikus, a müncheni jazzélet egyik vezető zenésze, így minden adott ahhoz, hogy remek koncert kerekedjen pénteken városunkban. De ha ez még nem lenne elég, a zenekar hívott egy vendégzenészt is Bolla Gábor szaxofonos személyében. Mondanunk sem kell, hogy szintén egy virtuózról beszélünk, aki 2003 tavaszán az egyetlen tizenéves volt, aki bejutott a Montreux Jazz Fesztivál szaxofonos világvetélkedőjének elődöntőjébe. Első zenekarát tizenöt évesen alapította, azóta tartó munkássága során elnyerte a legrangosabb díjakat Ausztriától New Yorkig. 2014 óta Koppenhágában él, Európa egyik legjelentősebb jazzművészévé vált. Gayer Mátyástól megtudtuk, hogy mainstrem jazzt játszanak majd a koncerten sok-sok improvizációval és ötletességgel. Nem gyenge nemzetközi sztárnévsor jön tehát össze péntek estére a Művészbe, érdemes lesz ellátogatni a jazz estre, melyet jó idő esetén, a teraszon, rossz idő esetén a Presszóban, nagyobb nézőszám estén a Bartók aulájában tartanak majd meg.

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.