Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Négy virtuóz egy színpadon

Brousil Csaba - 2017. május 26. 7:40

Péntek este kilenckor a Gayer Mátyás Quartet lép fel a Művész Presszó jazzklubjában, ahol Bolla Gábor szaxofonos lesz a vendégük. A koncertet jó idő esetén a Művész teraszán tartják meg.

A Quartet vezetője az a Gayer Mátyás, aki nemzedékének kiemelkedő tehetsége, aki már tizennégy évesen saját zenekarával komoly díjat nyert és azóta is halmozza a nemzetközi elismeréseket. 2014-ben és 2015-ben bejutott a Montreuxi Jazz Fesztivál Zongora Versenyének döntőjébe. Ugyanebben az évben szerezte meg diplomáját a Grazi Zeneakadémia jazz tanszakán. Zsenialitása a biztos és kiemelkedő hangszeres tudásán kívül abban rejlik, ahogy a már jól ismert dzsessz-sztenderdeket a saját szája ízére varázsolja. Grazban együtt járt a Zeneakadémiára azokkal a muzsikusokkal, akikkel pénteken fellép a Művészben.  

A Hofecker testvérpár fiatalabb tagja, Mátyás 2010-ben sikeresen felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékére ahol 2012-ben elnyert egy ösztöndíjat, melynek keretein belül fél évet tanulhatott Grazban, a jazz tanszéken Wayne Darling tanítványaként. 2013-ban diplomázott a Zeneakadémián, Bécsben szerzett masterdiplomát, Közép-Európa egyik legkeresettebb fiatal bőgőse. A müncheni illetőségű Hellmeier Xaver szintén kiugró tehetségű muzsikus, a müncheni jazzélet egyik vezető zenésze, így minden adott ahhoz, hogy remek koncert kerekedjen pénteken városunkban. De ha ez még nem lenne elég, a zenekar hívott egy vendégzenészt is Bolla Gábor szaxofonos személyében. Mondanunk sem kell, hogy szintén egy virtuózról beszélünk, aki 2003 tavaszán az egyetlen tizenéves volt, aki bejutott a Montreux Jazz Fesztivál szaxofonos világvetélkedőjének elődöntőjébe. Első zenekarát tizenöt évesen alapította, azóta tartó munkássága során elnyerte a legrangosabb díjakat Ausztriától New Yorkig. 2014 óta Koppenhágában él, Európa egyik legjelentősebb jazzművészévé vált. Gayer Mátyástól megtudtuk, hogy mainstrem jazzt játszanak majd a koncerten sok-sok improvizációval és ötletességgel. Nem gyenge nemzetközi sztárnévsor jön tehát össze péntek estére a Művészbe, érdemes lesz ellátogatni a jazz estre, melyet jó idő esetén, a teraszon, rossz idő esetén a Presszóban, nagyobb nézőszám estén a Bartók aulájában tartanak majd meg.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!