Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Évadzáró díjátadó a Bartókban

Molnár Emese - 2017. június 16. 20:45

Kilenc saját rendezésű darab, nyolcvankét nagytermi előadás, kilencvenegy stúdiótermi műsor és harminchat más kulturális program a mérlege a Bartók Kamaraszínház idei évadának.

Társulati üléssel zárta az idei évadot a Bartók Kamaraszínház péntek este. Mint azt Őze Áron, a színház igazgatója elmondta, kilenc saját produkciót hoztak létre ebben az évadban. A hat nagyszínpadi darabot (például a Kárment, A kaméliás hölgyet, a Rák Jóska, dán királyfit) összesen nyolcvankét alkalommal játszották el a dunaújvárosi intézményben, és kétszer vendégszerepelt az előadás. Emellett öt vendégelőadás (többek között a Telitalálat, A szőke ciklon) is volt a Bartók nagytermében, összesen huszonnyolc alkalommal. Három új stúdiótermi darabbal (az Enyém, tied, az Igazságtalanság, a Kuplékirály) készültek ebben az évadban, és hat korábbi darabot tettek be még a repertoárba, összesen kilencvenegy előadással. A színdarabok, táncjátékok mellett több hangversenynek, koncertnek, gálának is helyett adott a színház az évad során, valamint tizenegy kiállítás rendeztek az aulában.

Összeállt már a következő évad tervezete, amely a Szolgálat évada elnevezést kapta, és amelyre már lehet bérletet is váltani. Őze Áron elöljáróban elmondta, szeptemberben a Négy évszak, októberben a Terminál című táncjátékot láthatják majd, és még októberben a Mikrokozmosz című, gyermekeknek szóló stúdiótermi darabot tűzték műsorra. Novemberben lesz az első nagyszínpadi darabjuk, A mi kis városunk címmel, amelyet Őze Áron fog rendezni. Decemberben Szemán Béla rendezésében a Judit című stúdiótermi darab szerepel a repertoárban. Aztán jövő februárban Az üvegcipő című klasszikus darabot nézheti a közönség, márciusban Sipos Imre, a színház művészeti vezetője állítja színpadra a Toldi című darabot. Ebben a hónapban Lélekharang címmel egy stúdiótermi előadás is lesz. Májusban a Lúzer rádió nagyszínpadi darab és a Frida című stúdiótermi darab szerepel a naptárban.

A hagyományokhoz híven, a társulati ülés végén több elismerést adtak át az intézmény munkatársának. A díjazottakról a társulat tagjai szavaznak. A Teátrista-díjat ezúttal Kiss Attila és Jászberényi Gábor kapta. A Társulati-díjat Kovács Dénes, a Kulissza-díjat Böröcz György vehette át. Megalapítottak még egy elismerést, amelyet a színház vezetése adományozhat oda bármely ott dolgozó kollégának. Ezt a Bartók-díjat több évtizedes munkájáért, a most nyugdíjba vonuló Neumann Gábor érdemelte ki.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!