Dunaújváros Hetilap

Újabb parkolókat építenek

Molnár Emese - 2017. június 27. 14:11

Megszavazták a gyorssegélyt a Bocskai utcai villámcsapás károsultjainak, felújítják a Százlábú hidat és a szennyvíztelepet is-többek között ezekről döntöttek a keddi rendkívüli közgyűlésen.

Mintegy harminc napirendi pontról tárgyaltak a képviselők a keddi rendkívüli közgyűlésen.

A közgyűlés egy korábbi ülésen már határozott arról, hogy indulni kíván a római kori limes világörökségi helyszínek fejlesztését célzó pályázaton. A turisztikai beruházásokat tartalmazó pályázatot a projektben résztvevő települések (a főváros kivételével) együtt fogják benyújtani várhatóan idén augusztusban. Városunk tekintetében három fejlesztést jelölnek meg a pályázatban. Az egyik egy látogatóközpont létrehozása, a másik a kőtár műemléki és tájrekonstrukciója, a harmadik pedig egy edényégető kemence védőépületének kialakítása. A kőtári épületet a jelenlegi rossz állapotban lévő gördeszka pálya terültére tervezik. A pályázat beadása előtt szükség van az egész terület régészeti feltárására, mert ha fontos régészeti lelőhely van ott, akkor az épületet is arrébb kell tervezni. A mostani ülésen arról határoztak, hogy a gördeszka pálya burkolatának bontásával megbízzák a DVG Zrt-t, valamint előleget biztosítanak a régészeti feltárásokra is, amely munkát az Intercisa Múzeum szakemberei végeznek.  

A Dunaújvárosi Óvoda elnyerte az Oktatási Hivatal bázisintézménye címet, amely az intézmény szakmai munkáját ismeri el. Bázisintézményként a helyi óvoda akkreditált pedagógus-továbbképzések színtere is lehet, ezért a „Kisgyermekkori nevelés támogatása” elnevezésű pályázaton indulni kívánnak, amellyel a képzést megvalósítanák. A projekthez háromoldalú együttműködési megállapodás szükséges az Oktatási Hivatal, a Dunaújvárosi Óvoda és az önkormányzat (mint fenntartó) részéről. A képviselők jóváhagyták a kérvényt.

A mostani közgyűlésen a Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ügyrendjéről és elnöke személyéről is döntöttek. A fórum taggyűlése évente legalább kétszer fog ülésezni. A fórumban három kisebb csoport működik: koordinációs, bűnügyi és kábítószerügyi csoport. A bűnügyi csoport vezetője a rendőrkapitányság által delegált tag lesz, a kábítószerügyinek pedig az Egészségmegőrzési Központ szakembere lesz a vezetője. Az első csoportban a fórum elnöke és a másik két csoport vezetője dolgozik.  A fórum elnökének Orgovány Zoltán nyugalmazott rendőr alezredest választották meg három évre.

Lassingleitner Fruzsina, a 4-es számú választókörzet képviselője korábban elmondta, a lakók kérése alapján felújítják majd a Pajtás utcai parkolót. A mostani közgyűlésre bekerült ez a napirend is, amely alapján 15,2 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek a parkoló bővítésére és felújítására.

Emellett további parkolók terveztetéséről is döntöttek az ülésen. Így például a Gábor Áron és a Batsányi utcában, a Széchenyi közben és a Vigadó környékén vizsgálják meg, hol valósítható meg további férőhely az autósok számára. Szükség van a Magyar úton lévő Százlábú híd támfalának megerősítésére, mert a buszmegálló feletti rézsűn az esőzések miatt súvadások keletkeztek. A felújításra, a csapadék elvezetés kiépítésére 8,4 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek. Felújítják a csónakház előtti stéget is, erre a munkára 2,2 millió forintos költségvetést biztosítanak az önkormányzat cégének.

Nagyszabású felújítást végeznek majd a szennyvíztisztító telepen is. Három víztisztító medence van a telepen, ebből kettő folyamatosan üzemel. A harmadik medence felújítására, a többi medence és a műszaki berendezések korszerűsítésére van szükség azért, mert a később pályázati forrásból megvalósuló csatornázási projekttel megnövekszik a feladat, és így tudná a több szennyvíz kezelését, tisztítását is biztonságosan ellátni a dunaújvárosi telep. A kivitelezés körülbelül 164 millió forintba kerül, ezért közbeszerzési pályázatot ír ki az önkormányzat, amelyre öt gazdasági cégtől kérnek árajánlatot.

Pályázatot írt ki a közgyűlés a közvilágítási hálózat karbantartására. Két ajánlat érkezett a felhívásra, közülük a legkedvezőbb érvényes ajánlatot tevő Villkorr Kft-vel kötnek szerződést.

A Dunaferr SE röplabda szakosztálya 2,5 millió forint fejlesztéséi támogatást nyert a Magyar Röplabda Szövetségtől. Ezt a pénzt a Dózsa iskola tornatermének fejlesztésére szeretnék fordítani. Ehhez szükség van az ingatlan tulajdonosának, vagyis az önkormányzat hozzájárulása, amelyet meg is adtak a képviselők.

A helyi sportszervezetek, sportegyesületek támogatására újabb pályázatot írt ki a közgyűlés. A pályázók a létesítmények bérleti díjához kaphattak támogatást az év második felére. A közgyűlési döntés alapján, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség 2,9 millió, a Duna-Pent Női Kézilabda Sportegyesület 5,7 millió, a Dunaújváros-Pálhalma Agrospeciál Sportegyesület 15,8 millió, a Dunaferr Sportegyesület 28,5 millió, a Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület 4 millió, a Dunaújvárosi Kohász Labdarúgó Öregfiúk Egyesület 1,1 millió, a Dunaújvárosi Egyetem Diák Sportegyesület 4,9 millió, az Újvárosi Hokillák Sportegyesület 3,7 millió,  a Danubius KSE 7 millió, a Dunaújvárosi Atlétikai Club 4,8 millió, a Titán Sportegyesület 3,2 millió, a Dunaújvárosi Jégkorong Kft. 37,3 millió, az Angels Női Jégkorong Sportegyesület 2,6 millió forintot kapott. Szabadkorcsolyára, tömegsportrendezvényekre pedig további 21,2 millió forintot különített el a közgyűlés.

A közgyűlésen sürgősségi indítványként döntöttek arról a képviselők, hogy biztosítják az összesen 450 ezer forint gyorssegélyt a Bocskai utcai villámcsapás károsultjainak, valamint támogatást biztosítanak a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás finanszírozásához is a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak.

A rovat további hírei: Közélet

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra. 

Mindig a lakók érdekeit kell képviselni!

Mindig a lakók érdekeit kell képviselni!

2024. már. 25.

A Dózsa II. városrészben folytatódott Pintér Tamás polgármester városrészeket, választókörzeteket felkereső körútja. Ezúttal Gyöngyössy Csabával, a 2-es választókerület képviselőjelöltjével találkozott. A beszélgetéshez pedig csatlakozott Mezei Zsolt alpolgármester is.