Dunaújváros Hetilap

Újabb parkolókat építenek

Molnár Emese - 2017. június 27. 14:11

Megszavazták a gyorssegélyt a Bocskai utcai villámcsapás károsultjainak, felújítják a Százlábú hidat és a szennyvíztelepet is-többek között ezekről döntöttek a keddi rendkívüli közgyűlésen.

Mintegy harminc napirendi pontról tárgyaltak a képviselők a keddi rendkívüli közgyűlésen.

A közgyűlés egy korábbi ülésen már határozott arról, hogy indulni kíván a római kori limes világörökségi helyszínek fejlesztését célzó pályázaton. A turisztikai beruházásokat tartalmazó pályázatot a projektben résztvevő települések (a főváros kivételével) együtt fogják benyújtani várhatóan idén augusztusban. Városunk tekintetében három fejlesztést jelölnek meg a pályázatban. Az egyik egy látogatóközpont létrehozása, a másik a kőtár műemléki és tájrekonstrukciója, a harmadik pedig egy edényégető kemence védőépületének kialakítása. A kőtári épületet a jelenlegi rossz állapotban lévő gördeszka pálya terültére tervezik. A pályázat beadása előtt szükség van az egész terület régészeti feltárására, mert ha fontos régészeti lelőhely van ott, akkor az épületet is arrébb kell tervezni. A mostani ülésen arról határoztak, hogy a gördeszka pálya burkolatának bontásával megbízzák a DVG Zrt-t, valamint előleget biztosítanak a régészeti feltárásokra is, amely munkát az Intercisa Múzeum szakemberei végeznek.  

A Dunaújvárosi Óvoda elnyerte az Oktatási Hivatal bázisintézménye címet, amely az intézmény szakmai munkáját ismeri el. Bázisintézményként a helyi óvoda akkreditált pedagógus-továbbképzések színtere is lehet, ezért a „Kisgyermekkori nevelés támogatása” elnevezésű pályázaton indulni kívánnak, amellyel a képzést megvalósítanák. A projekthez háromoldalú együttműködési megállapodás szükséges az Oktatási Hivatal, a Dunaújvárosi Óvoda és az önkormányzat (mint fenntartó) részéről. A képviselők jóváhagyták a kérvényt.

A mostani közgyűlésen a Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ügyrendjéről és elnöke személyéről is döntöttek. A fórum taggyűlése évente legalább kétszer fog ülésezni. A fórumban három kisebb csoport működik: koordinációs, bűnügyi és kábítószerügyi csoport. A bűnügyi csoport vezetője a rendőrkapitányság által delegált tag lesz, a kábítószerügyinek pedig az Egészségmegőrzési Központ szakembere lesz a vezetője. Az első csoportban a fórum elnöke és a másik két csoport vezetője dolgozik.  A fórum elnökének Orgovány Zoltán nyugalmazott rendőr alezredest választották meg három évre.

Lassingleitner Fruzsina, a 4-es számú választókörzet képviselője korábban elmondta, a lakók kérése alapján felújítják majd a Pajtás utcai parkolót. A mostani közgyűlésre bekerült ez a napirend is, amely alapján 15,2 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek a parkoló bővítésére és felújítására.

Emellett további parkolók terveztetéséről is döntöttek az ülésen. Így például a Gábor Áron és a Batsányi utcában, a Széchenyi közben és a Vigadó környékén vizsgálják meg, hol valósítható meg további férőhely az autósok számára. Szükség van a Magyar úton lévő Százlábú híd támfalának megerősítésére, mert a buszmegálló feletti rézsűn az esőzések miatt súvadások keletkeztek. A felújításra, a csapadék elvezetés kiépítésére 8,4 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek. Felújítják a csónakház előtti stéget is, erre a munkára 2,2 millió forintos költségvetést biztosítanak az önkormányzat cégének.

Nagyszabású felújítást végeznek majd a szennyvíztisztító telepen is. Három víztisztító medence van a telepen, ebből kettő folyamatosan üzemel. A harmadik medence felújítására, a többi medence és a műszaki berendezések korszerűsítésére van szükség azért, mert a később pályázati forrásból megvalósuló csatornázási projekttel megnövekszik a feladat, és így tudná a több szennyvíz kezelését, tisztítását is biztonságosan ellátni a dunaújvárosi telep. A kivitelezés körülbelül 164 millió forintba kerül, ezért közbeszerzési pályázatot ír ki az önkormányzat, amelyre öt gazdasági cégtől kérnek árajánlatot.

Pályázatot írt ki a közgyűlés a közvilágítási hálózat karbantartására. Két ajánlat érkezett a felhívásra, közülük a legkedvezőbb érvényes ajánlatot tevő Villkorr Kft-vel kötnek szerződést.

A Dunaferr SE röplabda szakosztálya 2,5 millió forint fejlesztéséi támogatást nyert a Magyar Röplabda Szövetségtől. Ezt a pénzt a Dózsa iskola tornatermének fejlesztésére szeretnék fordítani. Ehhez szükség van az ingatlan tulajdonosának, vagyis az önkormányzat hozzájárulása, amelyet meg is adtak a képviselők.

A helyi sportszervezetek, sportegyesületek támogatására újabb pályázatot írt ki a közgyűlés. A pályázók a létesítmények bérleti díjához kaphattak támogatást az év második felére. A közgyűlési döntés alapján, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség 2,9 millió, a Duna-Pent Női Kézilabda Sportegyesület 5,7 millió, a Dunaújváros-Pálhalma Agrospeciál Sportegyesület 15,8 millió, a Dunaferr Sportegyesület 28,5 millió, a Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület 4 millió, a Dunaújvárosi Kohász Labdarúgó Öregfiúk Egyesület 1,1 millió, a Dunaújvárosi Egyetem Diák Sportegyesület 4,9 millió, az Újvárosi Hokillák Sportegyesület 3,7 millió,  a Danubius KSE 7 millió, a Dunaújvárosi Atlétikai Club 4,8 millió, a Titán Sportegyesület 3,2 millió, a Dunaújvárosi Jégkorong Kft. 37,3 millió, az Angels Női Jégkorong Sportegyesület 2,6 millió forintot kapott. Szabadkorcsolyára, tömegsportrendezvényekre pedig további 21,2 millió forintot különített el a közgyűlés.

A közgyűlésen sürgősségi indítványként döntöttek arról a képviselők, hogy biztosítják az összesen 450 ezer forint gyorssegélyt a Bocskai utcai villámcsapás károsultjainak, valamint támogatást biztosítanak a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás finanszírozásához is a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak.

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.