Bűnmegelőzés és drogprevenció

Molnár Emese - 2017. július 17. 8:57

Hosszabb előkészítői munka után létrehozták a Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot, amely elnökének Orgovány Zoltán nyugalmazott rendőr alezredest bízta meg a közgyűlés.

Mint azt Orgovány Zoltán elmondta, korábban már létrehozták a kábítószerügyi fórumot, de ehhez most hozzá társították a bűnmegelőzési feladatokat, amely elsősorban a vagyonvédelemre fókuszál. Egy társadalmi igény merült fel arra, hogy hangsúlyt fektessenek ezen problémákra. A városnak van kábítószerügyi és bűnmegelőzési stratégiája egyaránt, de frissíteni, aktualizálni kell, és ezt hivatott szolgálni a fórum.

Orgovány Zoltán arról beszélt, a fórumnak húsz szervezet a tagja (többek között az Egészségmegőrzési Központ, a szakképzési centrum, az egyetem, a drogambulancia, a rendőrség, egyházi vezetők, az önkormányzat), akik a maguk területén tenni tudnak az ügy érdekében. Szerinte a társszervekkel együtt képesek lesznek feltárni a jelenkori helyzet problémáit és megoldást találni rá. A kábítószer terjesztése és az, hogy egyre fiatalabbak fogyasztják a drogokat, alapvetően globális probléma, de úgy véli, először meg kell ismerni a saját, helyi problémákat, ezt összehasonlítva a többi statisztikával, már válaszokat lehet adni a helyzet kezelésére.

- Mentálisan kell elérnünk a fiataloknál azt, hogy tudjanak nemet mondani a drogokra, hogy ne vegyenek be semmit, hogy szerek nélkül is tudják jól érezni magukat, hogy találjanak egy olyan közösséget, ahol hasznos dolgokat csinálhatnak. Az a lényeg, hogy kiegyensúlyozottak legyenek a fiatalok- hangsúlyozta a fórum elnöke.

Ebben kulcsszerepe van a sport és kulturális egyesületnek is, hogy milyen szabadidős tevékenységet tudnak biztosítania diákoknak. Felelőssége van a környezetnek, hogy időben észrevegyék, ha probléma van. Ahogy felelőssége van a pedagógusoknak is, hogy megtalálják, miben tehetséges a gyerek, miben tud sikeres lenni. Be kell vonni a szülőket is, és együttműködni a szórakozóhelyek vezetőivel.

- Amikor már kriminalizálódik a dolog, és a rendőrségre kerül a gyerek, az csődöt jelent, hogy nem tudunk megoldást mutatni a problémára. Nem egyszerű a helyzet, hiszen nincs betegségtudat, vagy attól tart a fiatal, hogy ha kiderül róla a drogozás, akkor baja lesz belőle. De a fórumot alkotó szervezetek éppen azért jöttek létre, azt a célt szolgálják, hogy segítsenek neki, akár anonim módon is. Nem vagyok naív, egy friss európai felmérés szerint a legelterjedtebb kábítószerfajta, a marihuána mellé már feljöttek a parti-dizájner drogok, és a fogyasztás tekintetében Magyarország előkelő helyen áll- mondta Orgovány Zoltán, hozzátéve, a piacra szánt kábítószereket csak csekély mértékben tudja felderíteni a rendőrség, és jelentős része eljut a fogyasztókhoz.

Az a baj, hogy van rá kereslet, és nyilván, ha egyre nagyobb a kereslet, annál nagyobb a kínálat is. Az is probléma, hogy olykor maga a terjesztő sem tudja, hogy milyen összetételű anyagot árul, mivel van felütve, különben lehet, ő is jobban átértékelné a helyzetet és azt már nem vállalná be, ha tudja, nem csak terjesztésért, hanem halálesetért, emberölésért is felelnie kell.

- Mindig az adott idő problémára kell a megoldást megtalálni, az új jelenségre új válaszokat adni. Azt vallom, nincs menthetetlen egyén, csak meg kell találni a hozzá vezető utat, azt, amiben sikeres lehet, és új célt lehet megmutatni neki. Ha pedig csökken a kereslet a drogokra, akkor úgy fog csökkeni a kínálat is- hangsúlyozta.

Fotó:MTI

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a prevenció már egészen fiatal korban, például van már iskolarendőr program, ami azért is jó, mert nem csak a tanártól kapja az információt a gyermek, hanem sokkal hatásosabb, ha az egyenruhás rendőr is felvilágosítást ad neki, de nemcsak a drog témájában, hanem mindenféle bűnmegelőzésről, ugyanis már azzal is előrelépést tehetünk, ha a gyermek érez felelősségtudatot, és jelzi, ha valami rosszat lát.

A fórum másik nagy területe a bűnmegelőzés, amely elsősorban a vagyon elleni bűncselekményekre irányul, a lakosság szubjektív biztonság érzetének növelésére.

- Az ilyen jellegű bűncselekmények száma jelentősen csökkent az elmúlt években, a rendszerváltás óta most a legkedvezőbbek a mutatók. A társadalom önvédelmi reflexe egyre jobban működik, azt lehet látni, hogy baj esetén a lakók összefognak, és azonnal reagálnak a kialakult helyzetre- mondta Orgovány Zoltán.

Példaként említette az újtelepi közösséget, ahol a sorozatos betörések miatt összefogtak a szomszédok a polgárőrökkel, a körzeti megbízottal, és figyelték-jelezték, ha valami gyanúsat láttak a környéken. Ennek eredményeként már nincsenek ott betörések. A társasházaknál más módszerekkel érdemes védekezni, de itt is az egymásra figyelés a legfontosabb. Ezen túl riasztókkal, kamerákkal és más eszközökkel is hatásosabb a védelem. Az önkormányzat is elkezdett egy olyan programot a rendőrséggel és a polgárőrséggel közösen, amellyel jelenleg 6 ezer ablakra szerelhető riasztóval látják el a háztömbök földszinti lakóit. A fórum elnöke kiemelte azt is, hogy segíteni kell a polgárőröket, jobban össze kell hozni őket a lakókkal, hogy személyes kapcsolatot alakíthassanak ki. Szükség lenne a fiatalokat is bevonni a polgárőr szolgálatba, akár közösségi szolgálat keretében.

Az elkövetkezendő időben a fórum felméri a problémákat, és egy közös cselekvési tervet fog megalkotni.

A rovat további hírei: Sziréna

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

2024. ápr. 07.

Az internetes közösségi oldalakon, csoportokban terjedt el a hír, miszerint a felső Duna-parton mérgező eledeleket találtak, amelyek akár végzetesek is lehetnek a házi kedvencekre.

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

2024. ápr. 04.

Félmillió forint értékű berendezést lovasított meg az a férfi, aki ellen a Dunaújvárosi Járási Ügyészség emelt vádat. Hihetetlen, de még a két társa sem tudta, hogy éppen lopnak, értesült a DO.

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

2024. ápr. 03.

A nagy közösségi portálon élesített tájékoztató videóval jelentkezett a rendőrség – a cél egyértelmű: az úgynevezett "bankos" csalók üzelmeinek megakadályozása. Egy megosztás is sokat érhet!

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.