Dunaújváros Hetilap

Ingyenes wifi mindenhol?

doszerk - 2017. július 21. 8:03

A kormány által elfogadott határozat értelmében januártól az internethasználat áfája 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik, s a Digitális Jólét Alapcsomag bevezetésével 2018 végéig Magyarország minden településén kiépülhet az ingyenes wifi-szolgáltatás – közölte Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos csütörtökön. A programba bekapcsolják a határon túli magyar közösségeket is.

Deutsch Tamás a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor tusnádfürdői rendezvényén utalt arra, hogy a kormányhatározat az 1456/2017-es számot viseli, és úgy fogalmazott: „egy digitális nándorfehérvári diadal napjait” ünnepelhetik. A kormány hosszú hónapok előkészítő munkája után fogadta el a program új elemeit, a Digitális Jólét Program 2.0-t, amely több mint 25 pontból áll.

Kifejtette: továbbra is kulcsfontosságúnak tartják, hogy mindenki számára hozzáférhető és megfizethető legyen az internetezés. A program egyik legfontosabb lépése ezért, hogy az internethasználat áfája januártól 18-ról 5 százalékra csökken. Ezzel Magyarországon az unióban a legalacsonyabb lesz az áfa, s az intézkedés az internetes előfizetési díj további mintegy 12-13 százalékos csökkenését eredményezheti. Összességében – az előző mérsékléssel – 20 százalékkal csökken az internetezés díja.

Kitért arra is, hogy a Digitális Jólét Alapcsomag szolgáltatói kínálatban való megjelenítéséről szóló szerződést a UPC-vel már aláírták, jövő héten közel féltucat nagy, közepes és kis internetszolgáltatóval írnak alá szerződést.

Az alapcsomag lényege, hogy az adott szolgáltató kínálatában lévő legolcsóbb internet-hozzáféréshez képest legalább 15 százalékkal kell, hogy olcsóbb legyen a Digitális Jólét Alapcsomag. Kifejtette: ha az adócsökkentés 20 százalékos és az alapcsomag 15 százalékos árcsökkentő hatását összeadják, akkor 35 százalékkal olcsóbban lehet tavaly decemberhez képest januártól korszerű, internetes csomaghoz jutni.

Jelezte: nagy figyelmet fordítanak a szupergyors internetprogram határidőre való befejezésére, Magyarország lesz az az uniós ország, ahol elsőként, 2018 év végéig minden háztartásba eljut a legalább 30 Mbit/s adatátvitelű szolgáltatás. Kitért arra is, hogy a jövő év végéig minden magyarországi településen, legalább egy közintézményben és legalább egy közterületen ingyenes, szélessávú wifi-szolgáltatás lesz igénybe vehető.

Az Európai Bizottság Wifi for Europe kezdeményezése jelentős mértékben a DJP országos, ingyenes wifi-szolgáltatási programjára építve fogalmazza meg azt a célt, hogy minél több európai uniós városban legyen széles sávú, ingyenes wifi – közölte a biztos.

Fontos elemként jelölte meg még, hogy az 5G fejlesztéseket támogassák, s kitért arra is, hogy a világ harmadik legfejlettebb mobilinternet hálózata a magyarországi. Az a cél, hogy a 2020-as évektől kezdve a világon az elsők között az 5G szolgáltatást bevezető országok közé tartozzon Magyarország.

Kiemelte a digitális kompetenciák bővítését is, és azt mondta: az elkövetkező két évben több mint negyedmillió polgár ingyenes, digitáliskompetencia-fejlesztési programja indul el. Emellett az év második felében megújulnak a korábbi e-Magyarország pontok, s a mostani több mint ezer helyett 1500-ra nő a számuk.

Fotó:MTI

A kibővült programból kitért még arra is, hogy kiemelt támogatást szeretnének nyújtani a magyarországi mikro-vállalkozásoknak, hogy tevékenységük során a digitális átalakulás eszközét alkalmazni tudják. Deutsch Tamás hozzátette: a munkavállalók digitális kompetenciájának gyarapítása, az informatikus képzés megerősítése is szerepel a programban.

Jelezte: elkészül Magyarország digitális agrár- és egészségfejlesztési stratégiája is, és digitális sportstratégiát is kimunkálnak. Kitért a magyar állam működésének digitális átalakítására, s rámutatott: szinte minden állami és önkormányzati ügy digitális intézésének lehetőségét megteremtő fejlesztések fejeződnek be.

A miniszterelnöki biztos kiemelte: a 2018-19-es tanév végéig több ezer, Kárpát-medencei magyar pedagógus digitális kompetenciájának gyarapítását szolgáló képzések valósulhatnak meg. Azt szeretnék, hogy a határon túli magyar oktatási intézmények korszerűen tudjanak működni és sikeres résztvevői legyenek az oktatás átalakításának.

Kiemelte még, hogy külhoni, magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásokat segítendő széleskörű képzési programot indítanak. Az Okos város fejlesztéseket a határon túli, többségében magyarok lakta régiókra is kiterjesztenék, s több száz magyar önkormányzati, települési vezető számára teremtenek képzési lehetőségeket – tette hozzá Deutsch Tamás.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.