Dunaújváros Hetilap

Az élményfürdő a dunaújvárosiaké!

Molnár Emese - 2017. augusztus 31. 11:35

Immár a város tulajdonába került az egykori élményfürdő. Cserna Gábor polgármester elmondta, a tervek szerint jövő áprilisban megnyithatja kapuit a fürdőzők előtt, és akkor megkezdik a Fabó Éva Sportuszoda felújítását, hogy egy vízisport- és fürdő komplexumot hozhassanak létre.

Sajtótájékoztató keretében számolt be Cserna Gábor polgármester, dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője, Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója és Kovács Judit, a DVG Zrt. igazgatósági tagja az élményfürdővel kapcsolatos fejleményekről és a további tervekről.

Mint azt Cserna Gábor elmondta, tavaly májusban kötött együttműködési megállapodást Orbán Viktor miniszterelnökkel a Modern Városok Program dunaújvárosi fejlesztéseiről, amelynek az általuk egyik legfontosabb pontja az élményfürdő ügyének rendezése volt.

- A CIB Bank tulajdonában volt az élményfürdő. Mi abban kértük a kormány segítségét, hogy a város tulajdonába kerülhessen az ingatlan, hogy a városlakók, és a környező településekről ide érkező vendégek ismét használhassák kedvükre a fürdőt. Idővel megszületett a határozat, és a kormány az önkormányzat számára biztosította a 900 millió forintos vételárat. Az elmúlt hetek során önkormányzatunk és a tulajdonos is aláírta az adásvételi szerződést, majd átutaltuk a vételárat. Szeptember 1-től pedig hivatalosan is a város tulajdonába kerül a fürdő, a DVG Zrt. birtokba veszi, és megkezdi a további munkálatokhoz szükséges lépéseket, hogy egy vízisport- és fürdő komplexumot alakíthassunk ki a Fabó Éva Sportuszodával együttesen. Abban bízom, hogy jövő év áprilisában már megnyithatjuk a fürdőt a vendégek előtt, utána kezdődhet az uszoda felújítása - ismertette a polgármester, majd hozzátette, a vételárral együtt mintegy 4,5 milliárd forintból valósulhat meg a komplexum kialakítása. A polgármester megköszönte dr. Galambos Dénes és dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának a hathatós segítségét, közreműködését, amellyel elérhették ezt a mérföldkövet.

Dr. Dorkota Lajos fontos előrelépésként értékelte az élményfürdő és a zöld SZTK fejlesztését is.

- Elég régóta tartó ügye Dunaújvárosnak a zöld SZTK és az élményfürdő, ezt a kettőt még az előző városvezetéstől örököltük, ők hagyták ránk. Most az élményfürdő kormányzati forrásból a város tulajdonába kerül, és további támogatásból komplett felújítást végezhetünk el rajta, valamint megújul az uszoda is. Mind a két létesítmény a város tulajdona, és úgy gondolom, a DVG Zrt. kezelésében jó kezekben lesznek. Ahogy a szakértők elmondták, az élményfürdő várhatóan jövő áprilisban nyithat meg, utána kezdődhet az uszoda felújítása, amely körülbelül egy évet vesz igénybe. A végén pedig egy modern fürdőkomplexummal büszkélkedhetünk, amely újabb turisztikai vonzereje lehet a városnak, sokan jönnének ide más településről is.  A zöld SZTK-ügye is megoldódik, az állam biztosítja a felújítására a forrást, hamarosan kiválaszthatják a kivitelezőt, és akár jövő nyárra elkészülhet az új járási hivatal székháza, ahol jobb körülmények között lehet a közigazgatási ügyeket intézniük az állampolgároknak. Régi álmunk teljesült ezzel a két fejlesztéssel. Engem is sokan megállítottak az utóbbi időben, és érdeklődtek a zöld SZTK-ról, az élményfürdőről. Bízom benne, hogy mindkét beruházás, intézmény hamarosan a városlakók rendelkezésére fog állni.

Dr. Galambos Dénes szerint is fontos állomás a Modern Városok Program részeként az élményfürdő megvásárlása. Arról is beszélt, új alapokra kell helyezni az üzemeltetést, hogy jó kihasználtsággal a fürdőzők kedvére, kikapcsolódására, és gyógyászati célokra is szolgálhasson.

Mádai Balázs elmondta, a következő lépésként el kell készíteniük a felújítási terveket mind az élményfürdőre, mind pedig az uszodára szeptemberben. Ezeket elküldik a minisztériumnak, és többlépcsős vizsgálat, tárgyalás után születhet meg a kivitelezésről is a kormányhatározat. Ha minden a terv szerint halad, akkor jövő áprilisában már megnyithat a fürdő. Ekkor kezdenék el az uszoda nagyszabású felújítását is. Mádai Balázs hozzátette, egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban van a fürdő, mindent felül kell vizsgálni a vízgépészettől, a medencék állapotától kezdődően.

Kovács Judit hangsúlyozta, az a cél, hogy a beruházások elkészültével minden városlakónak, környékbeli polgárnak minőségi szabadidős kikapcsolódási lehetőséget nyújtsanak. Arról is szólt, hogy nagy szükség van az uszoda felújítására, hogy a sportolóknak megfelelő környezetet biztosíthassanak a felkészülésekre, mérkőzésekre. A felújítások során a város minden segítséget megad majd nekik.

A rovat további hírei: Közélet

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.