Dunaújváros Hetilap

Az élményfürdő a dunaújvárosiaké!

Molnár Emese - 2017. augusztus 31. 11:35

Immár a város tulajdonába került az egykori élményfürdő. Cserna Gábor polgármester elmondta, a tervek szerint jövő áprilisban megnyithatja kapuit a fürdőzők előtt, és akkor megkezdik a Fabó Éva Sportuszoda felújítását, hogy egy vízisport- és fürdő komplexumot hozhassanak létre.

Sajtótájékoztató keretében számolt be Cserna Gábor polgármester, dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője, Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója és Kovács Judit, a DVG Zrt. igazgatósági tagja az élményfürdővel kapcsolatos fejleményekről és a további tervekről.

Mint azt Cserna Gábor elmondta, tavaly májusban kötött együttműködési megállapodást Orbán Viktor miniszterelnökkel a Modern Városok Program dunaújvárosi fejlesztéseiről, amelynek az általuk egyik legfontosabb pontja az élményfürdő ügyének rendezése volt.

- A CIB Bank tulajdonában volt az élményfürdő. Mi abban kértük a kormány segítségét, hogy a város tulajdonába kerülhessen az ingatlan, hogy a városlakók, és a környező településekről ide érkező vendégek ismét használhassák kedvükre a fürdőt. Idővel megszületett a határozat, és a kormány az önkormányzat számára biztosította a 900 millió forintos vételárat. Az elmúlt hetek során önkormányzatunk és a tulajdonos is aláírta az adásvételi szerződést, majd átutaltuk a vételárat. Szeptember 1-től pedig hivatalosan is a város tulajdonába kerül a fürdő, a DVG Zrt. birtokba veszi, és megkezdi a további munkálatokhoz szükséges lépéseket, hogy egy vízisport- és fürdő komplexumot alakíthassunk ki a Fabó Éva Sportuszodával együttesen. Abban bízom, hogy jövő év áprilisában már megnyithatjuk a fürdőt a vendégek előtt, utána kezdődhet az uszoda felújítása - ismertette a polgármester, majd hozzátette, a vételárral együtt mintegy 4,5 milliárd forintból valósulhat meg a komplexum kialakítása. A polgármester megköszönte dr. Galambos Dénes és dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának a hathatós segítségét, közreműködését, amellyel elérhették ezt a mérföldkövet.

Dr. Dorkota Lajos fontos előrelépésként értékelte az élményfürdő és a zöld SZTK fejlesztését is.

- Elég régóta tartó ügye Dunaújvárosnak a zöld SZTK és az élményfürdő, ezt a kettőt még az előző városvezetéstől örököltük, ők hagyták ránk. Most az élményfürdő kormányzati forrásból a város tulajdonába kerül, és további támogatásból komplett felújítást végezhetünk el rajta, valamint megújul az uszoda is. Mind a két létesítmény a város tulajdona, és úgy gondolom, a DVG Zrt. kezelésében jó kezekben lesznek. Ahogy a szakértők elmondták, az élményfürdő várhatóan jövő áprilisban nyithat meg, utána kezdődhet az uszoda felújítása, amely körülbelül egy évet vesz igénybe. A végén pedig egy modern fürdőkomplexummal büszkélkedhetünk, amely újabb turisztikai vonzereje lehet a városnak, sokan jönnének ide más településről is.  A zöld SZTK-ügye is megoldódik, az állam biztosítja a felújítására a forrást, hamarosan kiválaszthatják a kivitelezőt, és akár jövő nyárra elkészülhet az új járási hivatal székháza, ahol jobb körülmények között lehet a közigazgatási ügyeket intézniük az állampolgároknak. Régi álmunk teljesült ezzel a két fejlesztéssel. Engem is sokan megállítottak az utóbbi időben, és érdeklődtek a zöld SZTK-ról, az élményfürdőről. Bízom benne, hogy mindkét beruházás, intézmény hamarosan a városlakók rendelkezésére fog állni.

Dr. Galambos Dénes szerint is fontos állomás a Modern Városok Program részeként az élményfürdő megvásárlása. Arról is beszélt, új alapokra kell helyezni az üzemeltetést, hogy jó kihasználtsággal a fürdőzők kedvére, kikapcsolódására, és gyógyászati célokra is szolgálhasson.

Mádai Balázs elmondta, a következő lépésként el kell készíteniük a felújítási terveket mind az élményfürdőre, mind pedig az uszodára szeptemberben. Ezeket elküldik a minisztériumnak, és többlépcsős vizsgálat, tárgyalás után születhet meg a kivitelezésről is a kormányhatározat. Ha minden a terv szerint halad, akkor jövő áprilisában már megnyithat a fürdő. Ekkor kezdenék el az uszoda nagyszabású felújítását is. Mádai Balázs hozzátette, egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban van a fürdő, mindent felül kell vizsgálni a vízgépészettől, a medencék állapotától kezdődően.

Kovács Judit hangsúlyozta, az a cél, hogy a beruházások elkészültével minden városlakónak, környékbeli polgárnak minőségi szabadidős kikapcsolódási lehetőséget nyújtsanak. Arról is szólt, hogy nagy szükség van az uszoda felújítására, hogy a sportolóknak megfelelő környezetet biztosíthassanak a felkészülésekre, mérkőzésekre. A felújítások során a város minden segítséget megad majd nekik.

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.