Dunaújváros Hetilap

Habó Győző kétkerekűekre váltott

Szóládi Zoltán - 2017. augusztus 21. 15:47

Igazi országjáró Habó Győző, a Pécsett született vállalkozó végül Fejér megyében ért révbe. A mezőgazdasági szakember bejárta a környező megyék településeit, és idővel kerékpárjavító műhelyében megtalálta a számításait.

- Pécsett születtem, de az általános iskolát már Bogádon kezdtem el. Aztán a szüleimmel 1981-ben elköltöztünk Somogy megyébe, és ott fejeztem be az általánost. Szakközépiskolába Ádándra jártam, ahol növénytermesztő- és gépész szakképesítést szereztem. Ezt követően első munkahelyem az akkori lakhelyünkön, Kisbárapátiban volt a helyi termelőszövetkezetben. A munkavégzésemhez azonban más végzettségekre is szükség volt, ezért beiskoláztak. Így szereztem meg a növényvédőszer-kezelői végzettséget. Miután otthagytam a tsz-t, kézbesítő lettem, és tizenöt évig hordtam a Somogyi Hírlapot. A következő munkahelyem a szomszéd településen volt egy maszeknál, ahol újra tanulnom kellett. Itt a terményszárítói, majd az ipari gáz- és olajtüzelésű berendezések kezelői tanfolyamot végeztem el, miközben megszereztem a rakodógép kezelői végzettséget is.

Győző nem vesztegette az idejét, a munka mellett folyamatosan képezte magát. Aztán ismét váltania kellett, a családban történt tragédia miatt, amiről a mai napig nem szívesen beszél.

- Ki akartam szakítani a gyerekeket abból a környezetből, ezért a költözés mellett döntöttem. Eladtuk a házunkat és kivettem a gyerekeket az iskolából, mert találtunk egy új lehetőséget Ráckeresztúron. De miután jobban megismertük a környezetet, meggondoltuk magunkat. Előbb Sárbogárdon béreltünk lakást, majd sikerült elhelyezkednem Sándorházán, és öt év ingázás után, 2009-ben szolgálati lakást kaptunk Pálhalmán. Persze, itt is újabb iskola várt rám, a veszélyes anyag szállítói. Nagyképűség nélkül mondhatom, hogy a mezőgazdaságban egy bizonyos szinten szinte mindenhez értek. Legyen az földmunka, szárítás, vagy szállítás. A mezőgazdaságban nincs könnyű munka. Ennek ellenére nem tettem különbséget a feladatok között. Ha kellett fölraktam a pótot, leponyváztam, kivittem a trágyát, szétterítettem, visszahoztam a kocsit, vagy éppen azt a feladatot oldottam meg, amit rám bíztak. Minden munkának megvan a szépsége. Akár a szállításnak, akár a vegyszerezésnek. Tényleg mindent megcsináltam, szántástól a szárításig, a talajmunkákig, gabonahordásig, a szárító kezelésig. Volt, hogy éjszaka háromszor-négyszer is át kellett akasztani az ekét, egyedül, sokszor nem volt egyszerű, pláne egy nagy John Deere-ra, aminek a kereke is nagyobb nálam. A sokféle munka közül talán a kaszálás tetszett a legjobban. Ekkor egy kilenc méter széles kaszával dolgoztam, ami impozáns jelenség volt. A kasza egy limitált szériájú, 250 lóerős New Hollandra került fel, és ha kimentünk az országútra megálltak az autósok és néztek, mert összecsukva is több mint négy méter volt. Nagyon figyelni kellett, mert könnyen elakadt a villanyvezetékekben, illetve a vasúti átjárókban.

A váltás gondolata azonban megérett és Győző lépett.

- Az ember megpróbál a gyerekeinek is eleget tenni. Robi mindig is szeretett bütykölni, szeretett kerékpárokat szerelni és az álma egy olyan üzlet volt, ahol ennek a tevékenységének hódolhat. Úgy gondoltam, megpróbálok a kedvére tenni, és megvalósítom az álmát. Az üzletet április 11-én nyitottuk meg. Két fő profilunk van: a hagyományos és az elektromos kerékpárok és robogók szerelése, javítása.

Mint mondja, sok érdekességet visznek hozzájuk az emberek, és egyre népszerűbb a vállalkozás. Ez nem is csoda, hiszen kedvesek, reális áron dolgoznak és nem ismernek lehetetlen feladatot. Büszkék rá, hogy lehet kerékpár, robogó, vagy elektromos roller, eddig mindent sikerült megjavítani.

- Már csak kíváncsiságból is belenyúlunk mindenbe A legérdekesebb munkánk eddig a legelső elektromos kerékpárunk volt, amit megjavítottunk. Igazi kihívás volt. Ennek a javítását máshol nem vállalták el és nekünk sikerült új életet lehelni bele, és azóta is működik. De szinte minden egyes elektromos kerékpár, vagy robogó egyedi eset, újabb és újabb kihívás az egyedi szenzorok miatt. A kétezer eurós elektromos kerékpárokhoz például igen ritkán lehet elektronikai alkatrészeket beszerezni. Mégis szép ez a szakma. Hobbinak indult, de élvezzük, hogy gyakran a semmiből új keletkezik.

Győzőnek két nagykorú gyermeke van. Alexandra hamarosan húsz éves lesz, magasépítő technikusnak tanul Székesfehérváron, a Jáky József Szakgimnáziumban, míg Róbert huszonhárom éves, szerkezetlakatos, és az Agrospeciál Kft-nél dolgozik, gmk-s műszakvezetőként.

A kerékpárjavító vállalkozónak vannak nagy tervei, de már csak babonából sem beszél róluk. A hobbija a horgászat, de ebben az évben mindössze csak egyszer jutottak el pecázni, mert elsőbbséget élvez az üzlet.

- Ez a munka a hobbink és a hivatásunk egyszerre. Van, hogy reggel hattól itt vagyunk egészen estig. Szerencsére Rácalmástól Kunszentmiklósig hoztak már be hozzánk gépet, és érdeklődtek Hajdú-Biharból is, mert új szolgáltatásként vállaljuk a kiszállítást is. Dunaújvárost élhető városnak tartjuk, jól érezzük magunkat itt, csak az utak lehetnének egyenletesebbek. Bár amíg akadnak kátyúk, addig lesz bőven munkánk is.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.