Dunaújváros Hetilap

Összekapcsolnak a történelmi gyökerek

Molnár Emese - 2017. augusztus 29. 19:19

Dunaújváros és a horvátországi Vukovár testvérvárosi kapcsolatot kíván kialakítani, az erről szóló szándéknyilatkozatot ma írta alá Cserna Gábor polgármester és Marijan Pavliček alpolgármester a Városházán.

Mint azt Cserna Gábor polgármester elmondta, amikor idén februárban dr. Gordan Girlic Radman, Horvátország budapesti nagykövete városunkba látogatott, akkor vetődött fel a gondolat, hogy egy horvát várossal testvérvárosi kapcsolatot alakítanának ki. Egy olyan települést kerestek, amely hasonló adottságokkal rendelkezik, mint Dunaújváros. Így esett választás Vukovárra. Még áprilisban a dunaújvárosi delegáció, Friedrichné Pethő Ilona kabinetvezető, Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója, és Farkas Márta, a Szilágyi iskola igazgatónője ellátogatott a horvátországi városba, ahol Ivan Penava polgármester fogadta őket, és megtekintették azon helyszíneket, intézményeket, amely az együttműködés alapjait jelentheti. A viszontlátogatásra, és immár a testvérvárosi kapcsolat kialakításáról szóló szándéknyilatkozat aláírására a mai napon került sor.

Vukovár részéről Marijan Pavliček alpolgármester, Sanja Tokic, a polgármesteri hivatal vezetője, valamint Jakumetovic Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke érkezett a találkozóra (Ivan Penava sürgős hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni). Őket Cserna Gábor polgármester, dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője, Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester fogadta a Városházán. Először egy zártkörű tárgyalásra került sor, ahol az együttműködési lehetőségekről beszéltek.

Dr. Galambos Dénes szerint a szándéknyilatkozat aláírása fontos lépés a testvérvárosi kapcsolat kialakításában. A két települést összekapcsolják a történelmi gyökerek, és összeköti a nemzeteket. A 220 kilométerre lévő, a Duna partján fekvő Vukovár hasonló adottságokkal bír, mint Dunaújváros, és több ponton lehet együttműködési kapcsolatokat kialakítani.

Cserna Gábor elmondta, a gazdaság, a kultúra, a sport, valamint a felsőoktatás területén alakulhat ki elsősorban a kapocs a két település között. Hozzátette, bízik abban, hogy a testvérvárosi kapcsolat kialakítása után minél több együttműködési pont fog kialakulni. A dunaújvárosi közgyűlés egyébként már határozatot hozott a kapcsolat kialakításáról, Vokuváron pedig majd most fog döntést hozni a testület.

A tárgyalás és a nyilatkozat aláírása után a vokuvári delegáció ellátogatott az Intercisa Múzeumba, a Dunaújvárosi Egyetemre, valamint a sportcsarnokba, ahol a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia mindennapi munkáját nézték meg.

Fotók: Zsedrovits Enikő

Marijan Pavliček úgy fogalmazott, mindkét fél nagy örömmel fogadta a kapcsolat kialakítását, amelyet szeretnének minél több tartalommal megtölteni. Elsőként az iskolák között alakulhat ki együttműködés, akár néhány héten belül. A Szilágyi iskolában egyre nagyobb népszerűségnek örvend a horvát szakkör, így keresnek hozzá egy vokovári iskolát, és a gyermekek kölcsönösen látogathatják egymást, kirándulhatnak, és megismerhetik egymás kultúráját. A Modern Városok Program tervei között szerepel, hogy az Intercisa Múzeumot leköltöztetik a Magyar úti Monbach kúriába. Farkas Lajos a múzeum munkatársaival ellátogat a vukovári múzeumba, hogy tapasztalatot cseréljenek, hogyan is lehet az alapoktól újjáépíteni az intézményt. Marijan Pavliček szerint a kapcsolat csúcsát a gazdasági együttműködések fogják jelenteni, elsősorban a kis- és középvállalkozások tekintetében, amelyben a két település iparkamaráinak lehet fontos szerepe. Az alpolgármester arról is beszélt, nagyon tetszik neki Dunaújváros, mindenképpen jó benyomással zárta a látogatást. Kiemelte a sok zöldterületet, a széles utcákat, és hogy mosolygós emberekkel találkoztak útjuk során. Úgy érzi, sokat tanulhat a dunaújvárosi városvezetéstől is, például figyelemreméltó az alacsony munkanélküliség. Bár Vokuvár nehéz, háborús időszakon van túl, de talpra állt, és szeretnék úgy folytatni a fejlődést, mint ahogy Dunaújvárosban.

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.