Dunaújváros Hetilap

Tömeges halpusztulás a szabadstrandon

2017. augusztus 24. (csütörtök) 14:47 - doszerk

A vízben található oldott oxigén alacsony értéke miatt tömegesen pusztulnak a halak a szabadstrandon, a Szalki-szigeten.

Somfai Rezső, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke megerősítette az információinkat, miszerint tömegesen pusztulnak a halak a szabadstrandon. A pipáló, azaz a víz felszínén oxigénért kapkodó halak tömeges megjelenését az egyesület halőre vette észre csütörtök hajnalban a felső öbölnél. A kába halakból és a vízből is mintát vettek, ezt küldték el Budapestre, az Állategészségügyi Intézetbe. A halak pikkelye ép, kopoltyúik vörösek, tehát egészségesnek mondhatóak, azaz a mérgezés gyanúja kizárható. A tömeges pusztulást az okozhatja, hogy a víz oxigénhiányos.

A katasztrófavédelem szakemberei vízmintát vettek, melyből kiderült, hogy egy milligramm vagy még annál is kevesebb az oldott oxigén mennyisége a szabadstrand vizében. Ilyen állapotot idézhet elő a kánikulai meleg, amiről most nem beszélhetünk, a hirtelen légnyomásváltozás, ami most szintén nem jellemző és az algásodás, de nagy kiterjedésű algatelepeket nem lehet látni a vízben. A szakemberek feladata most az, hogy mielőbb kiderítsék, miért ilyen alacsony a vízben az oxigén mennyisége.

A vízfelület közepén a legalacsonyabb az oxigén értéke, ezért van az, hogy a halak a part felé úsztak, amely már nagyban érinti a fürdőzői területet is. Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, már hozzáláttak a strand, a part tisztításához, a munkálatokat még holnap is folytatják. Ez idő alatt nem lehet ott fürdőzni. A helyszínen volt a körzet képviselője, Hingyi László is, közbenjárásával már az egyik helyi vállalat két szivattyúját üzemelik be, hogy forgassa a vizet. Hingyi László elmondta, őt is arról tájékoztatták a szakemberek, hogy minden bizonnyal az oxigénhiányos víz okozta ezt az állapotot, amelyre a horgászegyesülettel közösen egy megoldási tervet kell kidolgozniuk, hogy ne fordulhasson elő még egyszer ilyen eset.

A rovat további hírei: Közélet

Városháza: dr. Molnár Attila lett a város új jegyzője

Városháza: dr. Molnár Attila lett a város új jegyzője

2020. február 28. (péntek)

Lezárult a pályázati időszak, döntött a polgármester: március 1-jei hatállyal Dunaújváros jegyzőjének dr. Molnár Attilát nevezte ki. Pályakép a hajtás után!

Ez a lényeg: nincs koronavírusos beteg

Ez a lényeg: nincs koronavírusos beteg

2020. február 28. (péntek)

A koronavírusról, a fertőzésveszélyről és az azzal kapcsolatos tévhitekről, valamint  a lakosság pánikreakciójáról is kérdeztük a Szent Pantaleon Kórház főigazgató főorvosát. A lényeg: nyugalom!

Önkormányzat: megbízás és halaszthatatlan döntés

Önkormányzat: megbízás és halaszthatatlan döntés

2020. február 27. (csütörtök)

Két esemény helyszíne volt a Városháza közgyűlési terme ma délelőtt: elsőként az időközi választáson győzött Kálló Gergely vehette át megbízólevelét a helyi választási bizottság elnökhelyettesétől, majd egyetlen, ám az időkorlát miatt halaszthatatlan ügyben született döntés a rendkívüli közgyűlésen.

Rendkívüli közgyűlés – egyetlen napirenddel

Rendkívüli közgyűlés – egyetlen napirenddel

2020. február 26. (szerda)

Rendkívüli nyílt ülést tart Dunaújváros közgyűlése a Városháza "C" szárnyában csütörtökön délelőtt: a képviselők egyetlen – ámde halaszthatatlan – témában dönthetnek.

DS Híradó: a köszöntéstől a kortársig

DS Híradó: a köszöntéstől a kortársig

2020. február 25. (kedd)

Szépkorú köszöntés, közoktatási fórum az MMK-ban, kiállítás a Kortársban - a város legfontosabb híreit szedte csokorba a DS Híradó tegnapi adása. Mutatom máris!

DS Híradó: késik az egyenlegértesítő

DS Híradó: késik az egyenlegértesítő

2020. február 23. (vasárnap)

Iskolanyitogatót tartottak a Szabó Magda iskolában, késve érkeznek az egyenlegértesítők - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó legutóbbi adása.

DS Híradó: Hard Dog Race Dunaújvárosban

DS Híradó: Hard Dog Race Dunaújvárosban

2020. február 21. (péntek)

Városunkba érkezik a Hard Dog Race elnevezésű futóverseny, lassan véget ér a farsangi időszak - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó tegnapi adása.