Dunaújváros Hetilap

Villámcsapás - Kitüntették az önkéntes "tűzoltót"

Molnár Emese - 2017. augusztus 10. 15:18

Kitüntetésben részesítették Hum Kristófot, azt a fiatalembert, aki a Bocskai utcai villámcsapáskor felmászott a tetőre, és elkezdte oltani a tüzet a lánglovagok kiérkezéséig.

Mint azt Cserna Gábor polgármester elmondta, nagyon fordulatos, eseménydús év volt eddig, amelyben két drámai eset is történt: június 25-én villámcsapás okozott tüzet egy Bocskai utcai társasházban, majd két héttel később a Római körút egyik kilencedik emeleti lakásában csaptak fel a lángok egy tévé meghibásodása miatt.

Mindkét eset után azonnali segítséget ajánlott fel a városvezetés a károsultaknak: gyorssegélyt, felújítást és a felújítás idejére önkormányzati bérlakást.

A polgármester az első eset kapcsán felidézte, ő maga is hallotta a nagy villámcsapást azon a júniusi vasárnap délután, és már érkezett is a helyi katasztrófavédelmi vezetők tájékoztató hívása. Két tetőtéri lakást érintett a tűz, az egyik Hum László és családjáé. A 22 éves fia, Kristóf kimászott a tetőre, és elkezdte oltani a tüzet a lánglovagok kiérkezéséig.

Mint azt Cserna Gábor hangsúlyozta, szerették volna a fiatalember bátor helytállását is jutalmazni, mint ahogy a Bánki iskola néhány tanulóját, akik diáktársukat újraélesztették. A polgármester a város nevében oklevelet és egy értékes karórát ajándékozott Hum Kristófnak a bátor tettéért.

Hum Kristóf elmesélte, hogy azon a bizonyos délutánon éppen tévét nézett a család. Hallották a nagy villámcsapást, és azon nyomban elment a net. Körülbelül tíz perc múlva kopogtak ajtajukon, és akkor mondták nekik, hogy ég a ház. Kristóf és édesapja körbenéztek, és akkor látták, hogy a szomszédjuk lakása ég. Kristóf kimászott az erkélyre, ahol egy locsolócső van kivezetve a virágok öntözéséhez. Ezt felkapta a fiú, ám nem ért messzire a vízsugár, ezért felmászott a tetőre, hogy onnan olthassa a tüzet. Mint mondta, akkor és ott nem ítélte annyira veszélyesnek a helyzetet, ezért bátorkodott felmászni a tetőre, és tartottak attól is, nehogy átterjedjen a saját otthonukra is a tűz.

Édesapja, Hum László szerint a legösztönösebb cselekedet ilyen esetekben a mentés. Mint mondta, Kristófot még nem látta ehhez hasonló éles helyzetben, de rendkívül ügyes, hatékony és elszánt volt, és ez apaként nagyon fontos megerősítés volt számára.

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.