Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

El nem hervadó Vasvirág

doszerk - 2017. szeptember 14. 12:54

Két fontos hazai kiállításon is szerepelnek a Ferenczy Noémi és Vörösmarty Mihály-díjas ötvös-iparművész, Gombos István alkotásai.

A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) harmincötödik kiállítása nyílt meg szerdán a fővárosban.  A kiállító iparművészek nagy létszáma miatt minden művész egy-egy alkotással vett részt a nagyszabású FISE tárlaton, köztük van Gombos István Vasvirág című alkotása is.  A dunaújvárosi művész már 1987 óta, harminc éve állít ki a FISE által szervezett és rendezett hazai és nemzetközi bemutatókon. A XI. Ötvösművészeti Biennálét a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Ötvösművészeti Szakosztálya és Klebelsberg Kultúrkúria szeptember 20. és október 25. között rendezik meg a Klebelsberg Kultúrkúriában. Ahogy minden évben, úgy most is az állami évfordulók ünnepéhez csatlakozik az ország legkiválóbb képző- és iparművészeit felvonultató biennálé. Ebben az évben Szent Lászlóra, Arany Jánosra, Kodály Zoltánra is emlékeznek. Ezen kívül még egy jelentős tárlatra készül Gombos István, amelyre még tavaly kapott felkérést, meghívást Farkas Lajostól, az Intercisa Múzeum igazgatójától: egy retrospektív életmű kiállításra kerül sor november 3-án 17 órakor a múzeumban.

Gombos István városunk humán ügyekért felelős alpolgármestere, az 1-es körzet képviselője. Arról is beszélt lapunknak, hogy elkészült az Ady Endre utca páratlan oldalán lévő aszfaltburkolati járda felújítása, amely térköves borítást kapott. A térkő nemcsak esztétikailag nyújt szebb látványt, hanem sokkal költséghatékonyabb is, hiszen ha probléma adódik az alatta húzódó közműhálózattal, egyszerűbb a javítási munkálat, a burkolat megbontása. Megkezdik a Kossuth Lajos utca 3-nál lévő parkoló felújítását is, amely szintén térköves burkolatot kap, és folytatják az Eszperantó úti garázsok felújításának második ütemét.

A rovat további hírei: Kultúra

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

2024. ápr. 11.

Várostörténeti jelentőségű személyiségre emlékeznek az Intercsa Múzeumban, derül ki a DSTV összegzéséből. Tapolczai Jenő egykori tanácselnök a várossá válás meghatározó időszakában volt a település első embere, maradandót alkotott, munkássága még mindig tetten érhető. Hangkép.

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

2024. ápr. 10.

Moliére egyik legnépszerűbb, legtöbbször játszott, örökbecsű darabjával, a Tartuffe című vígjátékkal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora. A képmutatás és élethazugság komédiája mindig aktuális, de most talán a szokásosnál is jobban mar, csíp. Premier pénteken!