Dunaújváros Hetilap

Év végéig döntenek a negyedik paksi blokkról

doszerk - 2017. szeptember 20. 8:02

Magyarországon az atomenergia a villamosenergia-termelés megbízható forrásaként biztosítja a fogyasztók számára a stabil ellátást, és a jövőben is a hazai áramszükséglet jelentős részét fedezheti – mondta felszólalásában a magyar delegáció vezetője, Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szeptember 18–22. között zajló 61. közgyűlésén Bécsben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára felszólalásában kiemelte az atomenergia békés célú, hosszú távú alkalmazása érdekében tett újabb magyar lépéseket. A Paksi Atomerőmű első három blokkja már rendelkezik engedéllyel a további biztonságos működéshez. A negyedik blokk engedélykérelmének elbírálása folyamatban van, az eljárás még idén lezárulhat. A Paks II. projekt megkapta a telephely- és a környezetvédelmi engedélyt. 2017 áprilisától tárca nélküli miniszter látja el a két új blokk tervezésével, megépítésével és üzembe helyezésével kapcsolatos kormányzati feladatokat.

Aradszki András elmondta, az idén tavasszal megrendezett Nukleáris Biztonsági Egyezmény 7. Felülvizsgálati Értekezlete igazolta, hogy a magyar gyakorlat megfelel a biztonsági követelményeknek, emellett több ponton is jó gyakorlatnak minősített, követendő példa. Az államtitkár hangsúlyozta Magyarország szilárd elkötelezettségét a nukleáris védettség teljes körű garantálása iránt. Emlékeztetett: kedvező eredménnyel zárult idén a Nemzetközi Fizikai Védelmi Tanácsadó Szolgálat (IPPAS) magyar kormány kérésére elvégzett, 12 napos követő-missziója. A nukleáris védettség jogi és hatósági hátterére, a nukleáris és más radioaktív anyagok, a kapcsolódó létesítmények és tevékenységek fizikai védelmére kiterjedő átfogó utóvizsgálat megállapította, Magyarország jelentős előrehaladást ért el a 2013-as felülvizsgálati misszió ajánlásainak és javaslatainak végrehajtásában.

Az államtitkár ismertette, hogy az Ügynökség 2016 decemberében Együttműködő Központjává jelölte ki a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontját (MTA-EK). Az intézmény a világon elsőként kapta meg ezt a minősítést a nukleáris törvényszéki analitika területén a nemzetközi szervezettől. Hozzátette: hazánk innovatív nukleáris védettségi megoldásokkal és meglévő szakmai tudásbázisával a továbbiakban is kész támogatni a NAÜ szakterületi törekvéseit és tevékenységeit.

A NAÜ legnagyobb éves rendezvényének számító közgyűlés keretében számos szakmai találkozót tartanak, lehetőséget biztosítva a résztvevőknek az atomenergia különféle alkalmazási területein elért eredmények és egyéb új fejlemények megvitatására. A közgyűlés kísérőrendezvényei között idén is megrendezik a Tudományos Fórumot, melynek aktuális fő témája a „Nukleáris technológiák az egészségügyben: megelőzés, diagnosztizálás és kezelés.” Magyarország a NAÜ 1957-ben történt megalapítása óta tagja a szervezetnek.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.