Dunaújváros Hetilap

Jövő tavasszal folytatódnak a nagy útfelújítások

Molnár Emese - 2017. szeptember 21. 17:55

A nyári szünet utáni első rendes közgyűlését tartotta meg városunk képviselőtestülete csütörtökön, amelyen mintegy negyvenhat napirendi pontban hoztak döntést, köztük stadionfejlesztésről, elektromos töltőállomások építéséről is

Érezhető már a jövő évi választások kampányidőszaka, több képviselő is kifejtette pártja álláspontját akár országos, akár dunaújvárosi témákat illetően. Barta Endre, a Jobbik képviselője szóba hozta a Jobbik elnökének, Vona Gábornak a nyugdíjasokat érintő bejegyzését is, amely a nyár folyamán nagy botrányt kavart országos szinten (Vona Gábor egy dunaújvárosi fóruma után úgy írt nyugdíjasokról, mint például hogy „szájukból a szennyvíz folyt”). Felszólalása alatt egy videót indítottak el a közgyűlési teremben: Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatójának sajtótájékoztató-részlete arról szólt, hogy milyen sértést jelentett Vona Gábor facebook-bejegyzése a nyugdíjasok számára, jelezve ezzel a megjegyzés súlyosságát. A videó bejátszásával nem értettek egyet és felháborítónak titulálták az ellenzéki képviselők.

A felszólalások után megkezdődött a döntéshozói munka.

A labdarúgó stadion felújításának első ütemében kiépítették a pálya világítását, az eredményjelzőt, a fűthető pályatestet és fejlesztették a gázhálózatot. A mostani közgyűlésen arról határoztak, hogy a stadionfejlesztés második ütemére a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. együttműködésével közbeszerzési eljárást ír ki.

Egy korábbi határozatban döntött arról a közgyűlés, hogy támogatja a dunai limes világörökségi helyszínek fejlesztését célzó pályázatot, amelyet 2017-ben nyújtanának be együttesen a turisztikai fejlesztéssel érintett települések. Dunaújvárosban három projektelemet valósítanának meg: egy fogadóépület-látogatóközpont kialakítását a kőtárnál, e terület műemléki és tájrekonstrukcióját, valamint egy edényégető kemence védőépületének kialakítását. Ehhez szükség volt a terület előzetes régészeti feltárására, amelyet a nyáron meg is kezdtek az Intercisa Múzeum munkatársai. Azonban a feltárás csak a terület egy részén valósult meg, szükség lenne a folytatásra, hogy ne kelljen visszatemetni, majd újra kiásni a területet, továbbá egy használaton kívüli villanyoszlopot is el kell távolítani onnan. Erre a közgyűlés biztosítja a 920 ezer forintos költséget (amelyet a projekt később megtérít), továbbá a múzeum is folytathatja a feltárási munkát a területen.

Szabó Zsolt, a Párbeszéd Magyarországért képviselője egy indítványt nyújtott be arról, hogy a város területén legalább húsz tűzcsapra ivókutat szereljenek fel. A hivatal szakemberei megvizsgálták ennek lehetőségét, tájékoztatás kértek a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft-től is: ezek kihelyezése nem csak tervezési, engedélyezési és kivitelezési, hanem folyamatos karbantartási költségekkel is jár. Mivel a tűzcsap oltásra van, ha más célra vesznek vizet belőle, akkor vízminőségromlás is felléphet, továbbá szükség van a katasztrófavédelem hozzájárulására is. A közgyűlés emiatt ilyen formában, ezzel a megoldással nem támogatta az indítványt.

A város négy forgalmas útjainak felújításáról is határozott korábban a közgyűlés. A DVG Zrt. elkészült a Dózsa György úti szakasz munkálataival, és hamarosan végez az Aranyvölgyi útszakasz felújításával is. A jelentős közlekedési fennakadás elkerülése érdekében egyelőre ezen két útszakasz felújításán dolgoztak. A még hátralévő Venyimi út és a Vasmű út felújításának kivitelezését (az időjárásra való tekintettel is) 2018 márciusában folytatná a cég, ezt pedig jóváhagyták a képviselők.

A közgyűlésen határoztak a Deák Ferenc utca 5-6. előtti megsüllyedt aszfaltburkolatú járda felújításáról, a Kossuth Lajos utca 2-10. előtti parkoló kialakításáról és az ott lévő közvilágítás átalakításáról. Ezen munkálatokat mintegy 21 millió forintból végzi el a DVG Zrt. A képviselők 5,5 millió forintot biztosítanak a Bartók Kamaraszínház északi oldalon lévő tetőszerkezetének szigetelési munkálataira.

Együttműködési megállapodást köt a város az MVM Partner Zrt-vel. A cég felajánlotta, hogy szakértői közreműködést biztosít olyan területen, mint például az integrált településfejlesztési és energia stratégiák, továbbá segíti az intézményi beruházások energetikai megalapozását is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonában álló e-Mobi Nonprofit Kft. felajánlotta, hogy két darab elektromos töltőállomást telepít városunkban, egyet a Szent István utcai, a másikat a Szabadság úti parkolóba. A közgyűlés ezt jóváhagyta.

A Dunaújvárosi Mentőállomás az önkormányzat segítségét kérte abban, hogy megjavíthassák az állomás sorompós kapuját. A kapu tavaly ment tönkre, nem lehetett megjavítani, ezért le is szerelték. Ahogy a napirendben is olvasható, a kapu hiánya miatt civilek is beállnak a mentőállomás udvarára, ezzel veszélyeztetve a mentés biztonságát. A helyzet megoldását nagymértékben javítaná egy távirányítós sorompó. A közgyűlésen arról határoztak, hogy ennek kiépítésére 1,1 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek. Mivel az ingatlan nem az önkormányzat tulajdona, ezért tulajdonosi hozzájárulás is szükséges a beszerzéshez.

Mint arról már beszámoltunk, a hajléktalanok ellátást az Útkeresés Segítő Szolgálat helyett a Magyar Mentőszolgálat Alapítvánnyal látná el az önkormányzat, a Papírgyári úti szállót pedig átköltöztetnék a Kandó Kálmán téri önkormányzati tulajdonú Hajléktalanellátó Centrumba, ahol az alapítvány bővítené a férőhelyek számát. A mostani közgyűlésen az erről szóló szerződéstervezetről határoztak, amely alapján 2018. január 1-től látná el ezt a feladatot az alapítvány. A Kandó Kálmán téri centrumot pedig 30 évre ingyenes használatba adják az alapítványnak. Ehhez kapcsolódott az a napirend is, miszerint a Dunanett Dunaújvárosi Regionális Köztisztasági és Hulladékkezelő, Szolgáltató Nonprofit Kft. Budai Nagy Antal úti ingatlanjából területet vásárol az önkormányzat, hogy bővíteni lehessen a mögötte található hajléktalanellátó centrumot. A területet a Dunanett részére adott 50 millió forintos kölcsön terhére vásárolják meg.

Minden évben csatlakozik az önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz, amellyel a szociális helyzetük miatt rászoruló egyetemi és főiskolai hallgatókat, valamint a felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó, érettségi előtt álló fiatalokat támogatják. A képviselők ismét a csatlakozásról döntöttek, és 4 millió forint támogatást nyújtanak a jövő évi pályázatra.

A Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál Sportegyesület és a Dunaferr Sportegyesület azzal a kérelemmel fordult a közgyűléshez, hogy előbbi 80 millió forintos, utóbbi 50 millió forintos kölcsöntartozásának visszafizetési határidejét ismét hosszabbítsák meg, vagy nyilvánítsák vissza nem térítendővé. Cserna Gábor polgármester elmondta, a sportegyesület nagy múltja, és a nemzet sportvárosa cím tekintetében is az a fontos számukra, hogy megoldást találjanak az évek óta húzódó problémára. A Dunaferr SE öt szakosztályt működtet, egyik fő támogatója a város az ingatlanok fenntartásával, üzemeltetésével. A másik nagy támogató pedig az ISD Dunaferr Zrt, de hiába keresték már többször is a gyár vezetését az ügy rendezése érdekében, ezidáig nem sikerült a tárgyalás. Cserna Gábor azt a javaslatot tette, hogy mindkét egyesület tekintetében ez év október 31-ét jelöljék meg a határidőnek, és ha addig nem sikerül a tárgyalást létrehozni a Dunaferrel, nem jutnak előre, akkor vegye át a város az öt szakosztályt, alakítson egy dunaújvárosi sportegyesületet, és működtessék további szép sikerekkel a birkózók, kajak-kenusok, tornászok, úszók, röplabdázók szakosztályát. Hangsúlyozta, szükség van a sportegyesületre, a város mindig is támogatta a sportot és számos sportfejlesztést valósít meg a közeljövőben, ezért mindenképpen megoldást szeretnének találni a problémára.

Zárt ülésen döntöttek arról, hogy a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros intézmény vezetői feladataival Varga Anna Évát bízzák meg október 1-tól 2022. szeptember 30-i időtartamra.

Továbbá új területet jelöltek ki egy napelem-park kiépítésére, mégpedig a déli iparterületen, ennek tükrében módosították a bérleti szerződés az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft-vel.

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.