A csalódásból tanulni kell!

Szárszó Lajos - 2017. október 12. 11:05

Az előzetes felmérések alapján a legjobb tíz tornász közé várta a nemzetközi zsűri Kovács Zsófiát a tornászok világbajnokságán, akinek ezúttal nem sikerült a döntőbe kerülnie, s bár emiatt most természetesen csalódott, a 2018-as Európa-bajnokságon újra bizonyítani akar.

Hazaérkezett a montreali tornász világbajnokságról a Dunaferr SE Európa-bajnoki ezüstérmese, olimpikonja, Kovács Zsófia és edzője, Trenka János. Mint azt az eredményből tudjuk, Zsófinak ezúttal nem sikerült teljesíteni célját, ami a döntőbe, a legjobb 24-be kerülés volt, bár az előzetes erőfelmérések alapján őt a nemzetközi szakemberek az első tízbe várták. Tornászunk végül összesítésben a 28. helyen végzett, így érthetően csalódott volt ő és edzője, Trenka János is.

- Most, miután hazaérkeztünk érzem azt – foglalta össze gondolatait Trenka János vezetőedző -, hogy sokkal nehezebb az időeltolódás miatti átállás hazautazáskor, mint amikor elrepültünk Montrealba. Ezt nem csak én, hanem Zsófia is így élte át, aki szintén csak pár órát aludt, mióta hazaértünk. Erre számítva kihagytuk a délelőtti edzést, majd délután is könnyített, átmozgató programot végeztünk.

- Térjünk át a világbajnokságon történtekre. Mint azt tudtuk, Zsófia sérülése miatt nem a legjobb formában utazott ki a versenyre, de abban reménykedtünk, hogy egyéni összetettben be tud kerülni a döntőbe. Sajnos nem így történt. Mi lehetett ennek az oka?

- Csalódásom amiatt van, hogy az olimpia után ez volt a második olyan versenyünk, ahol nem sikerült a döntőbe kerülni, pedig nagyon szerettük volna megmutatni magunkat a nemzetközi bíróknak. Ennek több oka is van, melyeket megpróbálunk megtalálni. A legfőbb problémát most abban látom, hogy a gyermek abba a korba lépett, amikor teljes mértékben átalakul testfelépítése, alkata nőisedik, mely a lelkében is változást okoz. Ezt az átformálódást még nem tudja jól kezelni. Erről beszélgettünk olimpiai aranyérmesünkkel, Magyar Zoltánnal, aki szerint ez ebben a korban természetes. A gyermek szétszórtabbá válik, melyben vannak olyan szituációk, amikor nem tudja magát hova tenni, és emiatt rossz döntéseket hoz. Nehéz megmondani, hogy hol csúszott el a világbajnokság, hiszen a döntőbe kerüléshez több hiba is belefért volna. Gerendán rontott, de ez még nem volt baj, majd talajon az első két szép sor után jött az új, a harmadik, melyet elrontott. Azonban még ez is belefért volna, ha szépen ugrik és a felemás korláton sem ront. De az ugrásnál sajnos, és ennek okát nem tudom, rossz döntést hozott, hiszen a Jurcsenko dupla csavart másfél forgásnál megnyitotta. Ezt az ugrást másfél éve nem csináltuk azért, mert ebbe akkor megsérült. Ez a döntése számomra ma is érthetetlen, hiszen szólítás előtt öt perccel még a duplát ugrotta meg, de a versenyen valahogyan szétesett a koncentrációja. Abban bíztam, hogy nem sérült meg. Ez a pillanat volt, amikor tudtuk, elszálltak a döntős esélyek. Ami azonban versenyzői nagyságát mutatja, hogy ezt követően szép felemás korlát gyakorlatot hajtott végre.

- Hogyan tovább?

- Ebből a versenyből sokat tanulhatunk, de ezt azzal a tudattal kell elengednünk, hogy ebből építkezni tudjunk. Ennek az időszaka következik most. Kevesebb versenyre megyünk majd, de az edzések mennyiségéből és minőségéből nem veszünk vissza. Az ok egyértelműen az, hogy a folytatásban kevesebb stressz érje a gyermeket. Legközelebb december 1-én versenyez majd a mesterfokú tornász bajnokságon, majd azt követően az Európa-bajnokság következik 2018 augusztusában. Ha ezt megelőzően úgy érezzük, hogy tavasszal minden rendben van, akkor részt veszünk a Világkupa sorozatban, addig azonban a munkáé lesz a főszerep.

Képek: DO-archív

Kovács Zsófiát most is nagy szeretettel és szép virágcsokorral várták tornásztársai a csarnokban, akin a boldogság mellett a fáradtság és a csalódottság is látható volt.

- Nem úgy sikerült a világbajnokság, ahogyan szerettük volna, így természetesen csalódott vagyok. Éreztem, hogy nem olyan a felkészültségem, mint az Európa-bajnokság előtt volt. Több szeren is csökkentettünk a gyakorlat erősségén, de azért ennek is elégnek kellett volna lennie ahhoz, hogy a döntőbe kerüljek. Mint utólag megtudtam, a nemzetközi szakemberek az első tízbe vártak. Elmondhatatlan, hogy mit éreztem a verseny alatt. Sajnos fejben nem voltam olyan erős, mint máskor. Ez meglátszott az első három szeren mutatott teljesítményemen, hiszen mindhárman rontottam, de főként az ugrásomnál, ahol sehogyan sem sikerült összeszednem magam. Nem értem, hogy mi történt, de egyszerűen kikapcsoltam. Ez nagy lelki törést okozott. A felemás korlátra megpróbáltam összeszedni magam, amely végül jól sikerült. Ez kissé megnyugtatott, mivel így jó gyakorlattal fejeztem be a versenyt.

- Volt-e teher rajtad a vb miatt, vagy reális volt a célkitűzésed, a döntőbe jutás?

-  Nem éreztem semmilyen plusz terhet, hiszen olyan gyakorlatokkal indultam, melyeket nehéz lett volna elrontani, nekem azonban ez most sikerült.

- Miután véget ért a versenyed, ottmaradtatok megnézni a legjobbakat. Tanultál-e a látottakból?

- Az élmezőnyhöz tartozó tornászok kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, melyekből sokat lehet tanulni. Ez nagyban motivál engem, hogy a következő években minél jobb legyek. A következő nagy versenyen, a jövő évi Európa-bajnokságon az új gyakorlataimmal be fogom bizonyítani, hogy milyen erős vagyok. Keményen fogok mindezért dolgozni. Most nem sikerült, de soha nem adom fel.

A rovat további hírei: Sport

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.