Dunaújváros Hetilap

A nyári hónapok nem húzták fel a városi ingatlanárakat

doszerk - 2017. október 10. 17:39

Az immár három éve tartó lakáspiaci fellendülés az ország egyes területein már elérte az üvegplafont, vagyis az árak megálltak, az eladás pedig hosszabb időt vesz igénybe. A 2019-ig meglévő kedvezményes áfát a szakértők várakozásai szerint meghosszabbítják, ez azonban nem orvosolja a projektek csúszásait.

A fővárostól távolodva nő az értékesítési idő

Az értékesítéshez szükséges idő az utóbbi egy évben az új, illetve a használt lakások esetén is növekedett. Utóbbi típus a fővárosban 2-3 nap alatt talál gazdára, ettől távolodva ez az időtartam arányosan emelkedik, a községek családi házai átlagosan 6-8 hónapig vannak a piacon. A tendencia összefügg az árak bővülésével, jelenleg egy vidéki lakás eladásából Budapesten egy lényegesen kisebb ingatlant lehet megvásárolni. A területek közötti szakadékok fokozzák a kontrasztot, amit a vásárlók egy része hitellel fedez. A jelenlegi, magyarországi árszínvonal a korábbiakat jelentősen lekörözi, melynek hátterében a fővárosban tapasztalható tendenciák állnak. A kisebb területű településeken nem volt számottevő a drágulás, míg Budapest bizonyos kerületeiben megduplázódtak az átlagárak. A megyeszékhelyeken a boom elsősorban a társasházi lakásoknál volt szembetűnő, a családi házak árai lényegesen alacsonyabb ütemben kúsztak fel. A piacon lévő szereplőket természetesen az a kérdés foglalkoztatja, meddig kúszhatnak fel az árak. Idén az első negyedévben még bővültek az árak, a mértéke azonban mérséklődött az előző időszakok vágtáihoz viszonyítva.

Enyhe csökkenés és bővülés jellemző Dunántúlon

Az ingatlanpiaci eltérések a különböző régiókon belül is tetten érhetőek, ami az ország nyugati felén ugyancsak megfigyelhető. Az itt elhelyezkedő városok között nem egy esetben mutatkozott meg az árak csökkenése a nyári hónapokban. Dombóváron 10%-kal, Dunaújvárosban, Esztergomban, illetve Kaposváron ehhez viszonyítva lényegesen kisebb mértékben – 1-2%-kal – mérséklődtek az átlagos négyzetméterenkénti árak. Az enyhe visszaeséshez hasonlóan a növekedő tendencia sem olyan dinamikus, mint az elmúlt néhány évben, Tatabányán, Székesfehérváron és Pakson mindössze 3-4%-os volt a drágulás a június és augusztus közötti időszakban.

 

Az ingatlanok átlagárainak változása Dunaújvárosban és a környező városokban 2017. június és augusztus között

A stagnálás nem egyenlő az alacsony árakkal

A lakáspiacra jellemző szezonalitást az eladási árak is tükrözik. Természetesen ezt a típus, az elhelyezkedés és az állapot egyaránt jelentősen befolyásolja, a különböző tényezők pedig mindenkinél más értékben határozzák meg a végső döntést. Az eltérések alól az ország dunántúli része sem kivétel, ami az egyes városokat vizsgálva tetten érhető.

Átlagos ingatlanárak Dunaújvárosban és a néhány környező városokban (Ft/m2, 2017. augusztusi adatok alapján)

A nyári árváltozások nem feltétlenül tükrözik a jelenlegi árszínvonalakat, vagyis korántsem biztos, hogy azokon a területeken mutatkoznak a legmagasabb átlagárak, ahol igazán dinamikus volt a drágulás. Ebben a tekintetben kiemelkednek a Pakson meghirdetett lakások átlagárai, a téglaépítésűek 28-45%-kal, a panelek pedig 2-14%-kal körözik le a székesfehérvári vagy veszprémi társaikat. A középmezőnyben helyezkednek el a Tatabányán, Esztergomban és Szekszárdon új gazdájukat kereső ingatlanok, melyek a listavezető árszinttől 33-57%-kal maradnak el. A Dombóváron, illetve Dunaújvárosban eladó lakások az előzőekhez viszonyítva meglehetősen kedvező átlagos négyzetméterenkénti árakon vásárolhatóak meg, az eltérés akár 250 ezer forintot is jelenthet.

Forrás: Ingatlannet.hu

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.