Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

'Duplázzon, mi felezünk!" - Példátlan kulturális megállapodás

Vass Ádám - 2017. október 20. 15:38

A Bartók színház és igazgatója, Őze Áron ötlete nyomán a színház az MMK-val, a mozival, a könyvtárral, a múzeummal, valamint a szakképzési centrummal olyan példa nélküli megállapodást kötött, ami még inkább megkönnyíti az város lakóinak számára a kulturális szórakozást.

Kifejezetten örömteli és korábban sosem látott megállapodásra került sor pénteken délelőtt a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. Őze Áron igazgató ötlete nyomán ugyanis a város öt legnagyobb kulturális intézménye fogott össze, hogy a város lakóinak érdekében olyan együttműködést hozzanak létre, ami nagyban megkönnyíti a kultúra iránt fogékony nézők lehetőségeit. A Duplázzon, mi felezünk! konstrukció keretén belül a Bartók, a Munkásművelődési Központ, a Dózsa Mozicentrum, a József Attila Könyvtár, illetve az Intercisa Múzeum közösen vállalta, hogy aki az egyik helyszínen teljes áru jegyet vásárolt, az két hónapos intervallumon belül  a másik négy intézmény valamelyikénél féláron válthat jegyet, illetve olvasókártyát.

Őze Áron elmondta, mindez azért jön létre, hogy a dunaújvárosi kultúrát igénylő látogatók életét könnyítsék, illetve olyan gesztust tegyenek irányukba, ami közönséget, közösséget generál, hiszen az anyagiakon túl sokkal fontosabb dolog is jelen van az életükben, hogy a kultúrát eljuttassák az emberekhez és segítsék, hogy ez minél egyszerűbben, minél simábban megtörténjen. Ennek a programnak elkészült a promóciós plakátja is, amit a nézők és a látogatók meg fognak találni az adott intézményekben és ezeken, illetve a jegypénztárakban tájékozódhatnak az akcióról. A többi intézményvezetővel egyetértésben az évad, illetve a tanév végéig, tehát június közepéig tart a program, de, mint mondta, csak azért és csak abból a szempontból, hogy a folytatás előtt lemérhessék és összevessék a tapasztalatokat, mennyire vált be, miken kellene változtatniuk.

Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója szerint sem elsősorban az a program lényege, hogy anyagilag hátrányos-e a konstrukció, hanem az, hogy becsalogassa a közönséget, és kihasználják ezt a lehetőséget arra, hogy még több kultúrát csempésszenek az emberek életébe, ezért pedig elsősorban Őze Áronnak jár köszönet, aki ötletgazdaként elindította a programot.

A József Attila Könyvtár részéről Tóth Éva igazgató elmondta, elsősorban az tetszik neki a kezdeményezésben, hogy bár a kultúra más-más részét képviselik, mégis közös ügyük, hogy minél több emberhez eljussanak és sikeres legyen az együttműködés.

Jeles bizonyítványért cserébe a tanulók jelenleg is a mozi vendégei egy-egy előadásra a Dózsa Mozicentrumban, de Verasztó Sándor ügyvezető példaértékűnek nevezte, hogy olyan kapcsolatot is sikerült felépíteni a városban a kulturális szereplők között, hogy azok, akik egy intézménybe ellátogatnak, kedvet kapjanak ellátogatni egy másik intézménybe is. Szerinte a film kultúra kicsit kilóg ebből a körből, hiszen az emberek érdeklődése inkább a populárisabb filmek felé fordul, kisebb réteg keresi a művészfilmek világát a városban, de szerencsére egyre többen vannak, és a későbbiekben egy bérletes konstrukcióval is fogják ezt támogatni. De mindenekelőtt köszönet jár a kezdeményezésért és azért is, hogy a mozi csatlakozhatott hozzá.

Kováts Rózsa a Munkásművelődési Központ nevében elárulta, végzett egy kis felmérést a hozzájuk látogató nyugdíjas korosztály körében, akik nagyon boldogok voltak a kezdeményezés hallatán, így ők mindenképpen részt vesznek majd a színház és a többi intézmény programjain is, akárcsak a kisgyermekes szülők, az MMK csapatához hasonlóan.

A Bartók színház azonban nem csak ezekkel az intézményekkel, hanem a Dunaújvárosi Szakképzési Centrummal is kötött egy megállapodást, a Jegyet jegyért programot, ami azokat a diákokat szólítja meg, akik 4,5 átlag felett teljesítenek az iskolában. Ezek a tanulók fél évig ötven százalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet a színházban. Csapó Gábor főigazgató elmondta, az elkötelezettség mellett, hogy jól képzett szakembereket bocsássanak ki a munkaerőpiacra, elkötelezettek abban is, hogy azok a tanulók, akik centrum hét tagintézményébe járnak, ne csak a tanítási órákon gyűjtsék az élményeket, ennek pedig a színház is része, hiszen több, mint szórakozás.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.