Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

'Duplázzon, mi felezünk!" - Példátlan kulturális megállapodás

Vass Ádám - 2017. október 20. 15:38

A Bartók színház és igazgatója, Őze Áron ötlete nyomán a színház az MMK-val, a mozival, a könyvtárral, a múzeummal, valamint a szakképzési centrummal olyan példa nélküli megállapodást kötött, ami még inkább megkönnyíti az város lakóinak számára a kulturális szórakozást.

Kifejezetten örömteli és korábban sosem látott megállapodásra került sor pénteken délelőtt a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. Őze Áron igazgató ötlete nyomán ugyanis a város öt legnagyobb kulturális intézménye fogott össze, hogy a város lakóinak érdekében olyan együttműködést hozzanak létre, ami nagyban megkönnyíti a kultúra iránt fogékony nézők lehetőségeit. A Duplázzon, mi felezünk! konstrukció keretén belül a Bartók, a Munkásművelődési Központ, a Dózsa Mozicentrum, a József Attila Könyvtár, illetve az Intercisa Múzeum közösen vállalta, hogy aki az egyik helyszínen teljes áru jegyet vásárolt, az két hónapos intervallumon belül  a másik négy intézmény valamelyikénél féláron válthat jegyet, illetve olvasókártyát.

Őze Áron elmondta, mindez azért jön létre, hogy a dunaújvárosi kultúrát igénylő látogatók életét könnyítsék, illetve olyan gesztust tegyenek irányukba, ami közönséget, közösséget generál, hiszen az anyagiakon túl sokkal fontosabb dolog is jelen van az életükben, hogy a kultúrát eljuttassák az emberekhez és segítsék, hogy ez minél egyszerűbben, minél simábban megtörténjen. Ennek a programnak elkészült a promóciós plakátja is, amit a nézők és a látogatók meg fognak találni az adott intézményekben és ezeken, illetve a jegypénztárakban tájékozódhatnak az akcióról. A többi intézményvezetővel egyetértésben az évad, illetve a tanév végéig, tehát június közepéig tart a program, de, mint mondta, csak azért és csak abból a szempontból, hogy a folytatás előtt lemérhessék és összevessék a tapasztalatokat, mennyire vált be, miken kellene változtatniuk.

Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója szerint sem elsősorban az a program lényege, hogy anyagilag hátrányos-e a konstrukció, hanem az, hogy becsalogassa a közönséget, és kihasználják ezt a lehetőséget arra, hogy még több kultúrát csempésszenek az emberek életébe, ezért pedig elsősorban Őze Áronnak jár köszönet, aki ötletgazdaként elindította a programot.

A József Attila Könyvtár részéről Tóth Éva igazgató elmondta, elsősorban az tetszik neki a kezdeményezésben, hogy bár a kultúra más-más részét képviselik, mégis közös ügyük, hogy minél több emberhez eljussanak és sikeres legyen az együttműködés.

Jeles bizonyítványért cserébe a tanulók jelenleg is a mozi vendégei egy-egy előadásra a Dózsa Mozicentrumban, de Verasztó Sándor ügyvezető példaértékűnek nevezte, hogy olyan kapcsolatot is sikerült felépíteni a városban a kulturális szereplők között, hogy azok, akik egy intézménybe ellátogatnak, kedvet kapjanak ellátogatni egy másik intézménybe is. Szerinte a film kultúra kicsit kilóg ebből a körből, hiszen az emberek érdeklődése inkább a populárisabb filmek felé fordul, kisebb réteg keresi a művészfilmek világát a városban, de szerencsére egyre többen vannak, és a későbbiekben egy bérletes konstrukcióval is fogják ezt támogatni. De mindenekelőtt köszönet jár a kezdeményezésért és azért is, hogy a mozi csatlakozhatott hozzá.

Kováts Rózsa a Munkásművelődési Központ nevében elárulta, végzett egy kis felmérést a hozzájuk látogató nyugdíjas korosztály körében, akik nagyon boldogok voltak a kezdeményezés hallatán, így ők mindenképpen részt vesznek majd a színház és a többi intézmény programjain is, akárcsak a kisgyermekes szülők, az MMK csapatához hasonlóan.

A Bartók színház azonban nem csak ezekkel az intézményekkel, hanem a Dunaújvárosi Szakképzési Centrummal is kötött egy megállapodást, a Jegyet jegyért programot, ami azokat a diákokat szólítja meg, akik 4,5 átlag felett teljesítenek az iskolában. Ezek a tanulók fél évig ötven százalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet a színházban. Csapó Gábor főigazgató elmondta, az elkötelezettség mellett, hogy jól képzett szakembereket bocsássanak ki a munkaerőpiacra, elkötelezettek abban is, hogy azok a tanulók, akik centrum hét tagintézményébe járnak, ne csak a tanítási órákon gyűjtsék az élményeket, ennek pedig a színház is része, hiszen több, mint szórakozás.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!