Dunaújváros Hetilap

Európa Kulturális Fővárosa - Óriási lehetőség előtt Dunaújváros is

Molnár Emese - 2017. október 19. 13:17

Intézmények felújításáról, internetes térkép létrehozásáról, és több nagyberuházás előkészítéséről is határoztak a képviselők az októberi közgyűlésen.

Ötven napirendi pontot tárgyaltak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen.

Az első napirendi pont megtárgyalásánál jelen volt dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, ugyanis a megyeszékhely első embere személyesen is kérte Dunaújváros támogatói hozzájárulását ahhoz, hogy Székesfehérvár induljon az Európa Kulturális Fővárosa címért. Mint azt dr. Cser-Palkovics András elmondta, a székesfehérváriak döntő többsége támogatta a kétfordulós pályázaton való indulást, és ha elnyerik a címet, az minden megyei polgárnak lehetőséget jelent.

Példaértékűnek nevezte a két megyei jogú város együttműködését is. Cserna Gábor, városunk polgármestere hangsúlyozta, a hosszú évek óta fennálló partnerségi kapcsolatra tekintettel is, örömmel támogatják a pályázaton való indulást, hiszen ez nemcsak Székesfehérvárnak, hanem Dunaújvárosnak, a megye minden településének, az országnak is sok előnnyel járhat. A képviselők egyhangúlag támogatták is az előterjesztést.

A közgyűlésen számos felújítást munkát rendeltek el a képviselők.

A nyilvános illemhely és a Duna-parti Tagóvoda tetőszigetelésére, A Margaréta Tagóvoda fejlesztő szobájának és emeleti mosdójának, az MMK vizesblokkjának felújítására, a Családok Átmeneti Otthona akadálymentesített bejáratának felújítására 13,6 millió forintot szavaztak meg, a munkálatokkal a DVG Zrt-t bízták meg. 

Helyreállítják a Lebuki-patak Hétvezér utca – Vízimolnárok utca kereszteződésénél található gyalogos átjárót, amely az erózió miatt beszakadt. Az erdei tornapálya felé vezető úton a rézsű szakasz egy részének helyreállítási munkálataira is szükség van, erről is szavaztak a képviselők.

Felújítják, mégpedig térköves burkolatot kap az Építők útja 2. és a Görbe utca közötti járda, továbbá az útcsatlakozásoknál akadálymentesített részt alakítanak ki.

Megvalósíthatósági tanulmányt és tervet készíttetnek a Szórád Márton út - Köztársaság út és Apáczai Csere János utca által határolt területen további parkolók építésére, valamint a Sárkány közben járda építésére (ez a rendőrség és a Gőzmalom utca között van, a gyalogosok jelenleg ezt az ösvényt használják).

A Dunanett Nkft-nek 15 millió forintot biztosítanak arra, hogy a Budai Nagy Antal úti telephelyén villámvédelmi és homlokzati felújításokat végezhessenek el.

A József Attila Könyvtárnak 2,5 millió forintot biztosítanak informatikai fejlesztésre, ezáltal a régi városi televízió digitalizált archívumát fogadhatja, tárolhatja, és elérhetővé teheti.

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum indulni kíván egy pályázaton, amellyel a Rudas és a Lorántffy iskola épületének, kollégiumának felújítására szeretne támogatást nyerni, mintegy 110 millió forint értékben. A pályázaton való induláshoz az önkormányzat (mint tulajdonos) hozzájárulását kérték, amelyet támogattak is a képviselők.

Egy olyan internetes térkép létrehozását támogatta a közgyűlés, amely a városban elvégzett és a megvalósítás előtt álló fejlesztéseket, beruházásokat egyszerűen, átláthatóan, könnyen értelmezhetően mutatja meg. Ez egy látványos, folyamatosan frissíthető webes felület, képekkel, szövegekkel kiegészítve. A közgyűlés arról is határozott, hogy a több éve kihelyezett városi információs térképeket is frissíti.

Több napirendi pont is kapcsolódott a Modern Városok Program fejlesztéseihez, a beruházások előkészítéséhez. Így például, a radari sporttelepnél szükség volt most módosítani telekhatárokat, elfogadták a sportcsarnok beruházásnak támogatási szerződését, elindítják a közbeszerzést a labdarúgó stadion kivitelezőjének kiválasztására, az élményfürdő felújításával megbízták a DVG Zrt-t, a Baracsi úti arborétum átalakításához pedig egy ingatlant vásároltak meg a szomszédságban.

Sikeresen pályázott az önkormányzat a Petőfi iskola energetikai felújítására. Ezen a közgyűlésen kiválasztották a kivitelezőt, a DVG Zrt mintegy 231 millió forintból fogja megvalósítani a felújítást.

A közgyűlés egy korábbi határozatával döntött arról, hogy több várossal közösen pályázatot nyújt be turisztikai fejlesztésére, mint a római kori limes világörökség várományos helyszínek egyike. A projektben eredetileg öt település vett volna részt, de egyik visszalépett, így a projekt megvalósítására szánt keretösszeget a négy város között osztották szét. Dunaújváros 600  millió forintot kap, ebből kívánta megvalósítani a kőtár műemléki és tájrekonstrukcióját, egy fogadóépület kialakítását és egy edényégető kemence védőépületének kialakítását. Viszont a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. más projektelemeket is javasolt, például játszóterek, rendezvénytér, piknikpark, autó- és buszparkolók kialakítását. Ezzel jelentősen megnőne a projekt költsége, ezért az edényégető kemence projektelemet kiveszik a projektből.

Dunaújváros és Iváncsa a gazdasági fejlődés, a munkahelyteremtés és a munkahely megőrzés érdekében egy áruforgalmi csomópontot alakítanak ki közösen. A közgyűlésen támogatták az ipari park kialakítását Iváncsán, amelyet a két önkormányzat együttesen hoz létre és az iparűzési adón is megosztoznak.

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.