Szakmájuk doktorai

Vass Ádám - 2017. október 8. 8:16

Huszonhatan vehették át mesteroklevelüket ezzel is bizonyítva, milyen kivételes tudással rendelkeznek szakmájukban és milyen lelkiismeretesen, a legnagyobb szinten űzik azt.

Az elmúlt években hatalmas változáson estek át a különböző szakmai ágazatok, hiszen egy autószerelőnek is lépést kell tartania a technika fejlődésével és tisztában kell lennie az elektromobilitás, vagy a fenntarthatóság fogalmaival, sőt, értenie, használnia is kell azt. A csütörtök délután a Városháza "C" szárnyának rendezvénytermében tartott Mesteravató ünnepségen részt vett szakemberek fél évvel ezelőtt mind visszaültek az iskolapadba, hogy magasabb szintre fejlesszék tudásukat. Králik Gyula, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Magyar Iparkamara elnökségi tagja a mesteroklevelek átadásán elmondta, büszke a kollégákra, akik évtizedek óta magas szinten űzik szakmájukat, majd egy rendkívül nehéz vizsgán számot is adtak kivételes tudásukról és ezért mesteroklevélben részesülhetnek. Mint mondta, nehéz feladat hosszú idő után önmagukat felülmúlva, a szakma legjobbjaiként egy új képzésen részt venni, bővíteni tudásukat munkájuk elvégzése mellett, de hiszi, hogy az áldozatok meghozzák gyümölcsüket.

 

Dunaújváros lélekszámát tekintve potenciálját meghaladva teljesít a képzésen részt vevők számát tekintve, akikhez csatlakozott az a huszonhat új mester, aki csütörtökön vehette át oklevelét. A hat ipari gépész, kilenc autószerelő, hét szakács és négy villanyszerelő Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Magyar Iparkamara alelnöke szerint már kivételesen magas szinten, segítség nélkül el tudják végezni nehéz munkájukat és tudásukat az újaknak, fiataloknak is át tudják majd adni. Mint mondta, manapság már a vállalkozásoknak is érdeke, hogy képezze a mestereket a régi időkhöz hasonlóan, hiszen a világ megváltozott, szükség van a szakértelmükre. E tekintetben Dunaújváros rendkívül jól teljesít, az elmúlt három évben háromszáz mestert avattak, ami sokat segített a térség munkaerőpiacának.

A huszonhat mester egyike Grenyovszky Károly is, aki 1984 óta a Magyar Honvédség tagja szakácsként. Mint mondta, mindig is próbált fejlődni mesterségében, és most sikerült egy nagyon magas gasztronómiai tudást megszereznie. A képzés egy négy hónapig tartó elméletből állt, ahol a vállalkozási jogtól kezdve a gazdaságtanig mindenre kiterjedő tudást kellett elsajátítania, majd következett a rövidebb, de sokkal hangsúlyosabb gyakorlati rész, ami két hónapig tartott. Ezen a terítés mellett a cukrászat, a különböző technológiák megtanulása is előkerült, de a lényeg természetesen a hideg- és melegkonyha teljes ismerete volt. A vizsgán előbbiből három, utóbbiból öt fogásos vacsorát kellett elkészítenie. Végül sikerült, és ahogy fogalmazott, felemelő érzés éppen Dunaújvárosban, szülővárosában megszerezni az oklevelét, hiszen mindig is az volt az álma, hogy mesterszakács lehessen és ezen a szinten álljon szakmájában, és ez végre teljesülhetett, így boldogan tette le esküjét.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.