Figyeljünk egymásra!

doszerk - 2017. november 12. 14:01

A téli időjárásból adódó veszélyhelyzetek, sérülések, valamint a tűzesetek és a szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság sajtótájékoztatót tartott Székesfehérváron. A rendezvényen a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat és a kéményseprő-ipari közszolgáltató együttesen hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára.

A Fejér Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Magosi Lajos tűzoltó ezredes, igazgató kiemelte: a katasztrófavédelem járműveit és a mentőeszközöket felkészítették a téli időszak feladataira, hogy az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságának védelme érdekében minél gyorsabban kezeljék azokat a helyzeteket, amelyeket az időjárás állít. Emellett fontos a gépjárművezetők és a beosztott tűzoltók ismeretfelújító képzése, hiszen ebben az évszakban a tűzoltóautók sofőrjeinek jellemzően vizes, esetenként síkos útszakaszokon kell vezetniük, a beosztott tűzoltók pedig jeges épületszerkezeteken, létrákon dolgoznak, és gyakran előfordul, hogy az oltóvíz is lefagy. A Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság elnöke a korábbi évek statisztikáját áttekintve elmondta: az elmúlt fűtési szezonban tízszer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt, melynek során tizenegyen sérültek meg. Idén október elseje óta három esetnél avatkoztak be, de a sérültek száma már most elérte a tizenegyet. Az elmúlt két évben egy-egy halálos áldozatot követelt a szén-monoxid Fejér megyében. A témával kapcsolatban László Gyula, az Országos Mentőszolgálat Fejér megyei vezető mentőtisztje elmondta: a szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegővel jól keveredő gáz. A mérgezés tünetei kezdetben fejfájás, émelygés, majd izomgyengeség, hányinger, hányás, súlyosabb esetben eszméletvesztés és a légzés leállása, a szén-monoxid ugyanis megfosztja a szervezetet az oxigéntől. Sokszor az a baj, hogy a sérültek nem gondolnak a mérgezés lehetőségére, összekeverik egyéb rosszulléttel. Fontos, ha egy időben, egy helyen többen hasonló tünetekkel rosszul érzik magukat, mindenképpen számolni kell a szén-monoxid-mérgezéssel. Ilyenkor a mentőszolgálat és a tűzoltók értesítése mellett elengedhetetlen a szellőztetés, a sérültek friss levegőre kísérése.

Fotó: Katasztrófavédelem

Németh Sándor, a megyében a kéményseprői-pari közszolgáltatást ellátó Kémény Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az optimális fűtés négy részből áll: a fűtőberendezés, a kémény, a friss levegő és a tüzelőanyag. Abban az esetben, ha valamelyik nem megfelelő, probléma lép fel. A szilárd tüzelésű berendezéseknél fontos, hogy száraz tűzifát használjanak, a kémény átjárható legyen, a kazánt, kályhát ne hagyják felügyelet nélkül, és a friss levegő pótlásáról is gondoskodjanak. Gázüzemű berendezésnél is elengedhetetlen a fűtőberendezés és a kémény rendszeres ellenőrzése. A védelem fokozására jó minőségű szén-monoxid-érzékelőket javasolt felszerelni a kazánoktól másfél-két méter távolságra, fejmagasságban. Otthonunkban az új típusú nyílászárók szinte hermetikusan lezárják a lakást, ha nincs megfelelő szellőzés, elfogy a levegő, az égéstermék visszaáramlik a lakótérbe. A megfelelő levegő-utánpótlás biztosítása a résszellőzök beépítésével megoldható. Gyakori probléma még, hogy a gázkészüléket nagy teljesítményű konyhai szagelszívókkal párhuzamosan működtetnék. Ezekben az esetekben a Kémény Zrt. a páraelszívó reteszelésére kötelezi a használót, így az a gázkazánnal egy időben nem működhet.

Kiss Z. Edward rendőr őrnagy, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a közlekedésbiztonság kapcsán a járművek téli gumival történő felszerelését emelte ki, és a lassabb haladásra, nagyobb követési távolság tartására hívta fel a figyelmet. A megfelelően megválasztott téli gumiabroncsokkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon, nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet.

Télen a kihűlés veszélyével is számolni kell. A sajtótájékoztatón részt vevő szervezetek képviselői hangsúlyozták, ha azt tapasztaljuk, hogy valakit a kihűlés fenyeget akár az otthonában, akár az utcán, mindenképpen hívjunk hozzá segítséget. Amennyiben balesetet vagy tűzesetet észlelnek, esetleg balesetet szenvedtek, haladéktalanul hívják a 112-es segélyhívó számot. A hidegben még inkább számít minden perc, amivel hamarabb érkezhet meg a segítség.

A rovat további hírei: Sziréna

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

2024. már. 19.

A 17 éves fiatal még február második felében tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök keresik. Felhívás a hajtás után – most is segíthet egy megosztás!

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

2024. már. 13.

Nem ismert akadályt, egy kiadós ünnepi motorozásért még azt is vállalta, hogy mástól elvett motorral, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt pattanjon nyeregbe az a férfi, akivel szemben most vádat emeltek. Benny Hill jelenthet.

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

2024. már. 05.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már csaknem nyolcvan ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Fejér vármegyében.

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

2024. már. 04.

Nem hivatalos információink szerint 5 métert zuhant egy munkás az erőmű gyáregységben történt baleset során ma délelőtt, létesítményi tűzoltók szabadították ki, mentőhelikopter szállította Fehérvárra. Anyagunk frissül!

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

2024. már. 03.

A tavaszi teljes körű szirénapróba vár ránk hétfőn délelőtt. Lakossági teendő nincs, de senki ne ijedjen meg a katasztrófariadó üvöltő jelzésétől!

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

2024. már. 02.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 45 éves férfi eltűnése ügyében. Múlt szerdán látták utoljára, jelentkezzen, ha tud róla – és persze egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)