Dunaújváros Hetilap

A város működéséhez jövőre sem lesz szükség hitelekre

Molnár Emese - 2017. december 12. 18:39

Közmeghallgatást tartott városunk közgyűlése az önkormányzat 2018-as városfejlesztési és működési tervéről. Az eseményen Cserna Gábor polgármester számolt be a jelenlévőknek az idei fejlesztésekről, eredményekről, a költségvetés főbb sarokszámairól.

Az egyik legfontosabb terület az oktatás. Mint azt a polgármester hangsúlyozta, bár az iskolák fenntartása állami hatáskörbe került, ettől függetlenül az önkormányzat továbbra is segíti a működtetésüket, fejlesztésüket. Az egészségügy kapcsán kiemelte a Szent Pantaleon Kórház térségi szerepét, és az intézmény sikeres pályázatait, hiszen az elmúlt időszakban több milliárd forint értékben valósulhattak meg fejlesztéseket.

A közbiztonság tekintetében arról szólt a polgármester, hogy az önkormányzat kiemelten támogatja a rendőrség munkáját, akár a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítványon keresztül, akár a rendőrkapitányi kérelmek alapján. Számos felújítási, javítási, karbantartási munkálatokat végeztek el az idei évben, elsősorban az önkormányzat vagyongazdálkodási cégén, a DVG Zrt-n keresztül. Például, utak, járdák karbantartására 140 millió forintot, jelzőtáblákra 20 millió forintot, hóeltakarításra és síkosságmentesítésre 100 millió forintot, parkfenntartásra, kaszálásra 200 millió forintot, nagyforgalmi utak felújítására 250 millió forintot, kilenc önkormányzati intézmény kisebb felújítására 80 millió forintot fordítottak. Hét kamerával bővült a térfigyelő rendszer, 1009 darab kátyút javítottak ki december közepéig, a Bocskai és a Tavasz utcában pedig egy-egy új játszóteret építettek többek között. A meglévő szociális támogatások mellé idén bevezettek újabb két támogatási formát, mégpedig a gondozási és születési támogatást, amellyel a babát vállaló dunaújvárosi családokat segítik. Egy bölcsőde és két óvoda nagyszabású felújításon ment keresztül többszáz millió forint értékben, és jelenleg is zajlik például a Zöld Város projekt kivitelezése, amelyre mintegy egymilliárd forintot nyert a város.

A polgármester elmondta, az állami támogatás mellett a helyi bevételek alkotják az önkormányzat költségvetését, a következő évben huszonegy milliárd forintos büdzséből gazdálkodhat a város, ehhez igazítják a kiadási oldalt, hitelfelvétel nélkül.

A jövő évi tervek között említette a nagyforgalmú utak felújításának folytatását (Venyimi úti és Vasmű úti szakasz), újabb tizenhárom térfigyelő kamera kihelyezését, az intézmények folyamatos felújítását. Arról is szólt, hogy aláírták már a csatornázási projektről szóló szerződést, amely az Északi-lakóparkot és Táborállást érinti. A Vasvári, a Dózsa és a Petőfi iskola teljes energetikai korszerűsítése valósulhat meg pályázati forrásból, és már tárgyaltak az Arany iskola felújítási munkálatairól is. A Modern Városok Program és TOP-os források által sor kerül az élményfürdő, a radari sporttelep, a sportcsarnok, a Baracsi úti vendégház felújítására, a Szalki-sziget további fejlesztésére, az egykori zöld SZTK-ban pedig jövő nyáron fogadhatják az ügyfeleket egy helyen a különféle közigazgatási szervek (okmányiroda, kormányablak, munkaügyi központ, tankerület).

A tájékoztató után az érdeklődők feltehették kérdéseiket, elmondhatták javaslataikat. Voltak olyan témakörök, amelyekre írásban kapnak választ az illetékes hivatali osztálytól, és voltak olyanok is, amelyekre helyben tudtak válaszolni. Ilyen például, hogy mikor folytatják a Rózsa utcában a kátyúk javítását – erre igyekeznek sort keríteni a jövő évi költségvetésből. Szükség volna a Margaréta tagóvoda akadálymentesítésére - ez ügyben személyes találkozóra hívta az érdeklődő szülőt a polgármester. Felvetették, hogy több parkoló kell a Semmelweis utcai udvarban - itt már zajlanak a tervezési munkálatok, a Semmelweis és a Balogh Ádám utca vonatkozásában összesen három udvarban.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.