Dunaújváros Hetilap

Emelkednek a bérek és a szociális támogatások

Molnár Emese - 2018. január 3. 9:05

A szociális és a rendvédelmi ágazatban is további béremeléseket hajt végre a kormány január elsejétől, például 3,8 százalékkal emelkedik a nyugdíj, a mentők bére újabb 10 százalékkal, a rendőrök és a katonák bére pedig további 5 százalékkal nő a többlépcsős béremelési program keretében. A vasutasok és a postai alkalmazottak átlagosan 12 százalékos béremelést kapnak.

Az alábbiakban összefoglaltuk azon kormányzati intézkedéseket, hogyan is változnak az illetmények január elsejétől a szociális és a rendvédelmi ágazatban.

Szociális támogatások

Január 1-jétől ismét 5 százalékkal emelkedik az ápolási díj alapösszege.

Nő a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági jövedelemhatára is, mely az öregségi nyugdíjminimum 130-140 százalékáról 135-145 százalékára emelkedik január 1-jétől.

5 százalékkal emelkedik a rászoruló idős személyek részére nyújtott időskorúak járadékának jövedelemhatára, valamint a normatív közgyógyellátás jövedelemhatára, míg az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás összege átlagosan 3 százalékkal

Emellett havi 50 ezer forintos támogatást kapnak a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok. A támogatást az öregségi nyugdíj ügyében illetékes általános hatáskörű nyugdíjmegállapító szervnél, a járási hivatalnál kell igényelni.

 

Bérrendezés

Folytatódik a szociális ágazatban is a bérrendezés, 2018-ra 233 ezer forintra nő az átlag bruttó bér. A kormány célja, hogy anyagilag is elismerjék a gyermekjóléti szolgáltatóknál, a gyermekvédelemnél, valamint a hajléktalanok, az idősek és a fogyatékos emberek ellátásán dolgozókat.

A szociális ágazatban dolgozó egészségügyi végzettségűek és egészségügyi munkakörben dolgozó 3300 ember további bérkiegészítést kap, így bérük minden fokozatban eléri az egészségügyi bértábla szintjét. Erre mintegy 1,4 milliárd forintot fordít a kormány 2018 januárjától.

Egy idősek bentlakásos intézményében főiskolai végzettséggel dolgozó ápoló 27 éves munkaviszonnyal 2013-ban még 166 800 forintot keresett, addig 2018. január elsejétől 288 685 forintot, míg 2018. november elsejétől pedig már 311 780 forintot vihet haza. Ez számára 144 980 forintos bérnövekedést jelent 2013-hoz képest.

Ezen felül a kormány döntött arról is, hogy 2017-ben 1 milliárd forinttal támogatja az ágazatban dolgozók lelki egészségének megőrzését. A támogatás révén szupervíziót, személyiségfejlesztő foglalkozásokat tartottak és tartanak a következő három évben országszerte.

 

Nyugdíjak

Januártól további 3,8 százalékkal, átlagosan havi mintegy 4 ezer forinttal emelkednek a nyugdíjak.

Rétvári Bence, parlamenti államtitkár elmondta, a kormány nem csak megőrizni, hanem növelni is tudta a nyugdíjak értékét. Az idősek illetménye ezzel az emeléssel 2018-ban már 28,5 százalékkal haladja meg a 2010-es szintet, a nyugdíjak vásárlóértéke pedig mintegy 10 százalékkal múlja majd felül a nyolc évvel korábbit.

Az államtitkár arról is nyilatkozott, hogy a kormánynak tavaly lehetősége nyílt nyugdíjprémium kifizetésére is a gazdaság teljesítménye alapján, és amennyiben a Fidesz-KDNP folytathatja a kormányzást, valamint a gazdaság továbbra is bővül, akkor erre idén is lehetőség nyílik, a költségvetésben ugyanis szerepel a nyugdíjprémium 32 milliárd forintos fedezete.

Folytatódik a Nők40! program, amelyet eddig több mint 200 ezren tudtak igénybe venni, idén pedig 260 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

Mentők

Januártól az Országos Mentőszolgálat dolgozói az ágazati béremeléseken felül újabb, 10 százalékos béremelésben részesülnek.

A mostani béremelést az ágazati béremeléseken felül kapják mentőszolgálat dolgozói, köztük nem csak a kivonuló állomány, az adminisztratív és fizikai munkát végzők is.

Többlépcsős béremelés zajlik az Országos Mentőszolgálatnál: 2016-ban átlagosan 26,5 százalékkal, majd 2017 novemberében 12 százalékkal nőtt a mentősök bére. Az orvosok bruttó 50 ezer forintos, a szakorvosok bruttó 100 ezer forintos emelést kaptak.

A béremelések mellett a szakmai munka, a szakmai fejlődés segítése, a munkakörnyezet javítása a mentődolgozók testi és lelki egészségének támogatását, és a hivatás társadalmi elismertségének javítását szolgálja.

 

Rendőrök

Januártól átlagosan újabb 5 százalékkal nő a rendőrök illetménye. Ez már a béremelés negyedik üteme, a rendőrök illetménye 2015 és 2019 között átlagosan 50 százalékkal emelkedik.

Egy tízéves szolgálati viszonnyal és felsőfokú végzettséggel rendelkező főnyomozó 2015-ben 302 ezer forintot keresett, 2018. január 1-jén az illetménye meg fogja haladni a 449 ezer forintot. A középfokú végzettségű tiszthelyettesek esetében egy 15 éves szolgálati viszonnyal rendelkező járőrvezető 2015-ben 215 ezer forintot keresett, 2018. január 1-jén havi illetménye 320 ezer forintra emelkedik.

Az illetményemelésen felül 2018. január 1-jétől lehetővé válik a rendőri állomány fizetési fokozatban történő előresorolása és a teljesítményjuttatás kifizetése a magas színvonalú rendőri szolgálatellátás anyagi elismeréseként.

 

Katonák

Január 1-jétől újabb 5 százalékkal emelkedik a katonák illetménye. 2015 és 2019 között átlagosan 50 százalékkal emelkedik a katonák bére.

2010-től számítva a végrehajtói állomány illetménye több mint 70 százalékkal (átlagosan bruttó 140 ezer forinttal) emelkedett. A tisztek esetében ez az emelkedés 30 százalék (bruttó 110 ezer forint), a közalkalmazotti állománycsoport esetében pedig 40 százalék (közel bruttó 66 ezer forint).

2018-ban a gyermeket nevelő honvédelmi dolgozók támogatása is kiemelten fontos szerepet kap, 25 százalékkal emelkedik a tárca által biztosított nevelési és a tanévkezdési támogatás.

Az öngondoskodást támogatandó jövőre 10 százalékkal, havi 4700 forintra növekszik a honvédelmi dolgozók számára az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás mértéke.

 

Állami vállalatok

Januártól nem csak a minimálbér és a szakmunkás minimálbér nő, hanem több állami vállalatnál is folytatódik a béremelés.

Átlagosan 12 százalékkal nő a vasutasok, a postai alkalmazottak, a regionális közlekedési társaságoknál és a víziközműcégeknél dolgozók bére.

A kormány idén 3 évre szóló bérfejlesztésről döntött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közvetlen vagy közvetett tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó egyes többségi állami tulajdonú gazdasági társaságoknál. Ennek eredményeként 2017 és 2019 között átlagosan 30 százalékos béremelést hajtanak végre e vállalatoknál, ami több mint 140 ezer munkavállalót érint    

A munkavállalói oldal a bérmegállapodásban vállalta, hogy a következő három évben nem lép fel bér jellegű igénnyel a munkáltatói oldallal szemben.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.