Dunaújváros Hetilap

In memoriam dr. Kálmán András

doszerk - 2018. január 22. 14:04

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata sajnálattal értesült arról, hogy Dr. Kálmán András Dunaújváros egykori polgármestere, az MSZP volt országgyűlési képviselője 68 évesen váratlanul elhunyt.

Dr. Kálmán András 1949. március 9-én született Ercsiben, a család harmadik gyermekeként. Szülei a községben tanítottak, majd 1952-ben Sztálinvárosba (Dunaújváros) költöztek. Általános és középiskolai tanulmányait a városban végezte. 1967-ben érettségizett a Dunaújvárosi Általános Gimnázium és Szakközépiskolában. Még ugyanebben az évben előfelvétellel felvették a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára. Tizenegy hónapos katonai szolgálat után kezdte, és 1973-ban fejezte be az egyetemi tanulmányait.

Jogi előadóként a Dunai Vasműben kezdett el dolgozni, mivel e vállalat ösztöndíjasa volt. 1977-ben tette le az ügyvédi jogtanácsosi szakvizsgát. Ezt követően jogtanácsosként, 1978-tól a Jogi osztály vezetőjeként, 1982-től az Igazgatási és Jogi főosztály vezetőjeként dolgozott, majd a Jogi és Nemzetközi Kapcsolatok főosztályát vezette.

1973-ban kötött házasságot, két gyermeke született. 1987-ben szakközgazdász végzettséget szerzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, fővállalkozási szakon. 1989-et követően a DUNAFERR Jogtanácsosi Iroda Egyesülést, majd az ebből alakult, 282. sz. Jogtanácsosi Munkaközösséget, illetve a Dunaújvárosi 3. sz. Ügyvédi Irodát vezette. 1992-től egyéni ügyvédként dolgozott, és elsősorban a DUNAFERR vállalatcsoporthoz tartozó társaságok jogi képviseletét látta el 1999-ig.

1990-ben önkormányzati képviselőnek választották. 1994-ben pedig az MSZP dunaújvárosi regionális szervezetének elnöke lett. Az Ügyrendi, Jogi és Igazgatási bizottság vezetője volt, majd 1994-től alpolgármesterként dolgozott. Megalakulása óta vezetőségi tagja volt a HÍD Dunaújváros és Környéke Fejlesztéséért, valamint a DUNAFERR Foglalkoztatásért Acélalapítványnak. 1998-ban és 2002-ben választották meg országgyűlési képviselőnek.

Kálmán András 1999-ben, időközi polgármester-választáson nyerte el a polgármesteri tisztséget. 2002-ben és 2006-ban is ő lett a polgármester, szintén az MSZP színeiben. 2010-ben már nem indult a tisztségért, nyugdíjba vonult.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Dr. Kálmán Andrást saját halottjának tekinti, díszsírhely adományozásával adózik munkássága előtt, és osztozik családja és hozzátartozói fájdalmában.

Utolsó útján, 2018. február 02-án, pénteken 13 órakor a Dunaújvárosi Temetőben szerettei körében búcsúznak el tőle. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Pintér Attila, a Magyar Szocialista Párt helyi szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő tart búcsúbeszédet.

(Archív fotó: József Attila Könyvtár)

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.