Dunaújváros Hetilap

Az elsők között érkezett az épülő városba

Molnár Emese - 2018. január 10. 7:45

Hogy mire is koccintottak a kép szereplői? Ahogy Lövei József mondta, arra, hogy öt év múlva ugyanott, ugyanúgy ünneplik majd születésnapját, amikor is száz esztendős lesz. A szépkorú a napokban töltötte be a 95. életévét, ez alkalomból köszöntötte őt az önkormányzat.

Az önkormányzati küldöttség, élén Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármesterrel, kedden köszöntötte fel Lövei Józsefet abból az alkalomból, hogy a szépkorú január 5-én töltötte be a 95. életévét. Józsi bácsi a korához képest igen aktív, szellemileg friss, bár ahogy fogalmazott, a nevekkel már hadilábon áll. Viszont annál szívesebben mesélt életéről, szeretett kertjéről, amelyben a mai napig ő gondozza a gyümölcsfákat és a szőlőt.

Józsi bácsi 1923-ban született Szentetornyán. Szegény családban nőtt fel, öten voltak testvérek, szüleik földműveléssel foglalkoztak. Ő géplakatosi szakmát tanult ki. Három éven keresztül, télen-nyáron gyalog járt mesteréhez, aki megtanította neki a szakma csínját-bínját, a különféle gépek kezelését. Egyszer aztán egyik kollégájával látták a táblán a felhívást, várják a fiatalok jelentkezését, hogy „építsük fel hazánk első szocialista városát”. Így történt, hogy 1950-ben többen összeálltak, kimentek a fővárosi vasútállomásra, és a dugig megtelt vonat megállás nélkül, egyenesen az épülő Dunaújvárosba hozta őket. Mint azt Józsi bácsi elmesélte, nagyon izgatott volt, hiszen nem volt még távol a szülői háztól, és pár száz forinttal a zsebében vágott neki az útnak az új élet reményében. A vonaton megismerkedett egy örökmozgó fiatalemberrel, aki vidám hangulatot teremtett a csapat körében. Sőt, Józsi bácsit átcsábította a harmadik vagonba, ahol az ápolónőképző iskola újonnan végzett hölgyei utaztak. Megismerkedett közülük egy lánnyal, aki sötétkék egyenruhát viselt, a haja copfban volt, akivel együtt léptek át az új város határán, és akivel egy évre rá házasságot is kötöttek. Józsi bácsi a magasépítőkhöz került, a víztoronynál lévő ideiglenes barakk lakatosműhelyébe. Lelkiismeretes dolgoztak a város építésén. Volt olyan hónap, amikor 2800 forintot is megkeresett, ez nagy pénznek számított. Fel is mentek Budapestre, az állami áruházba, és a legszebb, legjobb öltönyt kérte az eladótól. 300 forintért egy finom szövésű, sötét színű öltönyt vásároltak, amely a mai napig megvan neki. A szépkorú a 26. számú Építőipari Vállalat karbantartó részlegénél lakatosként dolgozott 1954-ig. Ekkor adták át ugyanis az acélművet, és akkor ment át oda, később a kohászati gyáregységnél helyezkedett el, ahonnan 1982-ben ment nyugdíjba.

Amikor 1951-ben összeházasodtak feleségével, beadták a lakásigényt. Egy kétszobás, összkomfortos lakást kaptak a Kőműves utcában. Azonban egy idő után kicsinek bizonyult, ugyanis hat gyermekük született, így átköltöztek egy másik lakásba. Mind a ketten nagycsaládban nevelkedtek, így nem meglepő, hogy ők boldogan vállalták és nevelték öt lányukat és egy fiúkat. Józsi bácsi elmondta, felesége huszonöt évvel ezelőtt elhunyt, de nincs egyedül, gyermekei, valamint tizenegy unokája és négy dédunokája folyamatosan gondoskodik róla, ők teszik teljessé életét. És persze szeretett hobbija, a kertészkedés. Ennek tudományát a vasműben alakult kertész klubban sajátította el. Van egy gyümölcsös kertje, szőlővel, őszibarackfákkal, körtefákkal, almafákkal és meggyfával. Utóbbiból csakis a jaboulay ropogós, mert mint azt megjegyezte, a májusi meggy az nudli. Ezeket a mai napig ő gondozza, metszi a növényeket, tavasztól őszig. Van, amikor egymaga buszozik ki délelőtt és sétál el a kerthez, ebédre hazajön, majd délután ismét folytatja a kertészkedést.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.