Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Újabb maratoni felolvasás

Vass Ádám - 2018. január 31. 8:14

Idén is csatlakozhatunk Dunaújvárosban ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, mely során Wass Albert műveiből olvasnak fel hosszú órákon át olvasni szerető önkéntesek. Ezúttal azonban egy új helyszínen, az Evangélikus Templomban.

Wass Albert születésének 110. és halálának 20. évfordulója alkalmából újabb nemzetközi maratoni felolvasásra hívják az érdeklődőket szerte a világon a magyar községekben. A hagyományoknak megfelelően a Szépirodalmi Ünnepen az erdélyi író és más alkotónk műveiből olvashatunk fel, sok helyen huszonöt órán keresztül. Dunaújváros 2015 óta csatlakozik a kezdeményezéshez, ezúttal tíz órás időtartamban február 24-én, szombaton délelőtt kilenctől este hat óráig. A helyszín a Bartók színház aulája és a református templom után az evangélikus templom lesz. Stermeczki András evangélikus lelkész elmondta, fontos, hogy az emberek minél nagyobb körben megismerjék Wass Albert írásait, aki a rendszerváltás előtt teljesen ismeretlen volt a magyarok számára, hiszen csak a tiltás után leltünk rá értékeire. Reméli február 24-én többen is benéznek a felolvasásra, és bármilyen módon hozzájárulnak hogy Wass Albert gondolatait minél többen megismerjék.

Kásás Margit, az esemény egyik önkéntes szervezője a programmal kapcsolatban elmondta, reggel kilenckor kezdődik az ünnepélyes megnyitó, ami után bekacsolódnak a világszerte zajló felolvasásba. Délben Böttger Antal református lelkipásztor tartja az áhitatot, este pedig hat órakor zárják le a felolvasást. A nap során érkezik még Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója, Farkas Márta a Szilágyi iskola igazgatója, dr. Baráth Károly, a Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezet felügyelője, valamint Szűcsné, dr. Harkó Enikő, a Széchenyi gimnázium igazgatóhelyettese is, aki Wass Albert életéből és munkásságából írta disszertációját.

Az elmúlt években kialakult egy felolvasó kör, de a szervezők szívesen várnak másokat is, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy részt vegyenek a rendezvényen. Azok, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, követhetik élőben az eseményeket a YouTube-on, vagy akár utólag is vissza tudja nézni, vagy akár megoszthatja ismerőseivel. A felolvasás ideje alatt Kaizler Gitta festőművész néhány festményéből és Nyitrai Mihály fafaragó munkáiból álló válogatás is látható lesz.

A február 24-én zajló programra jelentkezni a dujv.wafelolvasas@gmail.com e-mail címen, a 30/332-3720 telefonszámon lehet jelentkezni.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!