Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Vince nap ígérete

Várkonyi Balázs - 2018. január 22. 15:02

Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna – tarja a népi szólás. A világ és a borkedvelők szerencséjére olyan még soha nem volt, hogy ne legyen legalább „egy kis bor” annak, aki arra szomjazik.

A szőlőt és a bort szentek vigyázzák: György is, Márton is, na és Vince – akinek ma van emléknapja – mind a boros gazdák védőszentjei. S ha ennyien ügyelnek a termésre és a bor minőségére, akkor a többi már tényleg csak az emberen múlik. De azért az időjáráson is…

Vajon mire számíthatnak a bortermelők az idén, legalábbis a Vince-napi jövendölés szerint? Csupa jóra! Mert a népi bölcsesség azt ígéri: „Ha megcsordul Vince, megtelik a pince”. Mármost megcsordult ma az eresz? Sok helyütt igen. Azt is mondja egy másik szólás, hogy „Ha fénylik Vince, megtelik a pince”, márpedig fényes napsütésből is jutott ma nekünk. Így hát nem lehet alaptalan a vincellérek reménysége. Már ha hisznek a népi regulában.

Szent Vincét, a hispániai vértanút a legenda szerint a természet erői halálában is óvták, nevének jelentése ezért is lett a „győzedelmes”. Erejét jelképezi a régi mondóka: „Vince, ki a borok szentje: a telet tanítja rendre” – vagyis legyőzi a fagyot. Ez ma napközben a legtöbb helyen sikerült is neki. És hogy mit ígér a közeljövőre, azt a meteorológusoktól tudjuk: enyhe napok jönnek.

Végül egy jó hír a borkedvelőknek: elődeink, akik az e napi hagyományos pincejárást és szomszédolást mindig megejtették, úgy tartották: ma szorgalmasan kell koccintgatni, mert az is a jó termést szolgálja.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!