A gyilkos lakástüzek megelőzhetőek!

doszerk - 2018. február 8. 8:05

Figyelemfelhívó és tudatosító kampányt indít az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a lakástüzek okozta halálesetek csökkentésére – jelentette be Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok.

A szervezet főigazgató-helyettese elmondta, a szén-monoxid-mérgezést megelőző riasztókészülékek hatékony elterjesztéséhez hasonlóan szeretnék, ha minél több lakásba füstjelző is kerülne. Úgy fogalmazott: "lakásunkat mindössze napi 2 forintért biztonságban tudhatjuk".

2018-ban a Katasztrófavédelem kiemelt céljának tekinti a lakástüzek, a tűz és füst okozta balesetek számának csökkentését - jelentette be Erdélyi Krisztián. Az OKF főigazgató-helyettese rámutatott: a szén-monoxid-mérgezés mellett a lakástüzek jelentik az egyik legnagyobb veszélyt az otthonukban tartózkodókra. Tűz esetében maximálisan 5-6 perc áll rendelkezésre a menekülésre, ennyi idő alatt van még esély arra, hogy a bent rekedtek épségben elhagyják égő otthonukat.

A lakástüzek visszaszorításának hatékony eszköze a füstérzékelő. A kereskedelmi forgalomban jelenleg kapható ellenőrzött és bevizsgált jelzőkészülékek már az első másodpercekben, de legkésőbb egy percen belül jelzik a veszélyt.

Ezáltal több idő marad a menekülésre, és esély nyílhat a kezdődő tűz eloltására is, növelve a túlélés esélyét – mutatott rá a szakember, hozzátéve jelenleg évi 6500 -7000 esethez riasztják kollégáit. Erdélyi Krisztián emlékeztetett: amikor 2012-ben elindították figyelemfelhívó kampányukat a szén-monoxid-mérgezés veszélyére, csupán a lakások 17 százalékában volt érzékelő szerkezet. 2017-ben ez a szám már elérte a 70 százalékot - emelte ki. 

Hozzáfűzte: közös feladat, hogy ilyen módon a maradék 30 százaléknyi háztartás is biztonságosabbá váljon. Kitért arra is, hogy egyes európai országokban már minden új építésű házba kötelező ezeket az érzékelőket felszerelni. Ahol pedig ez megtörtént, ott 40 százalékkal esett vissza a tűzben elhunytak száma.

Az OKF főigazgató-helyettese megköszönte a Honeywell Szabályozástechnikai Kft.-nek azt a 200 füstérzékelő készüléket, melyet a kampány nyitányaként adományoztak a szervezet számára. A riasztókat a Katasztrófavédelem karitatív szervezeteken keresztül a legkiszolgáltatottabbak számára fogja eljuttatni - közölte.

Bognár Gábor, az adományozó cég vezetője hangsúlyozta, hogy nagy megtiszteltetés számukra, hogy életmentő termékeikkel „ha kis mértékben is, de részt vehetnek a Katasztrófavédelem nemes feladatának ellátásában”. Fontosnak tartják, hogy közös erővel növeljék az állampolgárok tudatosságát ezen a területen, hogy ezáltal is minél több életet tudjanak megmenteni. Kiemelte: ezek a készülékek a veszélyt ugyan nem hárítják el, de időben jelzik azt. Ezért továbbra is szükséges a tüzelő-fűtő berendezések rendszeres ellenőrzése, és „a kéményseprőt igenis ki kell hívni”.

Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő felidézte: a Katasztrófavédelem 2010 óta kiemelt figyelmet fordít a prevencióra, ezért hozták létre a Országos Tűzmegelőzési Bizottságot is, amely kiemelt feladatának tekinti többek között a zárt térben keletkezett tüzek és mérgezések megelőzését. Megerősítette: kampányt indítanak, melynek bevezetője a jelenlegi füstérzékelők átadása.

Céljuk az öngondoskodás fontosságának tudatosítása és az érdeklődés felkeltése. Megköszönte a Honeywell Szabályozástechnikai Kft-nek a koordinációs testület munkájában kifejtett aktív munkáját, és azt ,hogy már harmadik éve segítik adományaikkal a Katasztrófavédelem tevékenységét.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a cég által adományozott füstérzékelők a plafonra szerelve saját akkumulátorral 10 évig megbízhatóan működnek, karbantartást nem igényelnek. A készüléket ugyanakkor havonta egyszer érdemes tesztelni.

Füst esetén hangos jelzést és villogó piros fényt bocsátanak ki. Elhelyezésük a tűzveszélyes helyiségekben és a hálószobákban javasolt. Kereskedelmi forgalomban áruk 8-13 ezer forint között mozog.

-OPH-

A rovat további hírei: Sziréna

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

2024. már. 19.

A 17 éves fiatal még február második felében tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök keresik. Felhívás a hajtás után – most is segíthet egy megosztás!

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

2024. már. 13.

Nem ismert akadályt, egy kiadós ünnepi motorozásért még azt is vállalta, hogy mástól elvett motorral, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt pattanjon nyeregbe az a férfi, akivel szemben most vádat emeltek. Benny Hill jelenthet.

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

2024. már. 05.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már csaknem nyolcvan ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Fejér vármegyében.

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

2024. már. 04.

Nem hivatalos információink szerint 5 métert zuhant egy munkás az erőmű gyáregységben történt baleset során ma délelőtt, létesítményi tűzoltók szabadították ki, mentőhelikopter szállította Fehérvárra. Anyagunk frissül!

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

2024. már. 03.

A tavaszi teljes körű szirénapróba vár ránk hétfőn délelőtt. Lakossági teendő nincs, de senki ne ijedjen meg a katasztrófariadó üvöltő jelzésétől!

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

2024. már. 02.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 45 éves férfi eltűnése ügyében. Múlt szerdán látták utoljára, jelentkezzen, ha tud róla – és persze egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)