A kormány, a város és a Dunaferr együttműködése kiváló

doszerk - 2018. február 20. 17:48

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dunaferrel kapcsolatos sajtótájékoztatója után dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője arról nyilatkozott lapunknak, hogy a bérmegállapodás a Dunaferrnél közvetlenül mintegy 6 ezer munkavállalót érint, és 12 ezer ember sorsát határozza meg.

Elmondta, hogy a magyar emberek munkája és a gazdaság rendkívül jó állapota lehetővé tette a Dunaferr számára, hogy jelentős fejlesztési programot indítson el.

Ennek eredményeként 2015-ben már nyereségessé vált a vállalatcsoport, a 2016. évre tervezett valamennyi beruházást meg tudták valósítani, olyan fejlesztéseket, amelyek a minőségi acélgyártáshoz szükségesek. A tavalyi évben pedig a 2008-as válságot követően a vállalat a legjobb évét produkálta. Köszönhetően annak, hogy a kormány, a város és a Dunaferr együttműködése kiváló, és a jövőben még jobban felértékelődhet a szakember utánpótlás kinevelésben a Dunaújvárosi Egyetem szerepe. Bízik abban, hogy a beígért beruházások, bérfejlesztések után a Dunaferr jelentősen fogja növelni a termelékenységét, a város iparűzési adó-bevételét is, és stabil munkahelyeket biztosít a térségben.

Szijjártó: a Dunaferr fejlődési pályára állt

Hozzátette: a 2008-as válságot követően tavaly a vállalat a legjobb évét produkálta, sikeresen lezárta a modernizációs programját, nemrégiben pedig az idei évre 15 százalékos átlagos béremelésről tudott megállapodni a munkavállalók képviselőivel. Szijjártó Péter elmondta: a magyar kormány a Dunaferr létszámnöveléséhez képzési és tanműhely támogatást nyújt, és emlékeztetett arra, hogy a vállalat létszámbővítését támogatja a munkavállalók mobilitását segítő szabályozási környezet is.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar iparban sokáig meghatározó ágazat volt a kohászat és az acélipar, s a magyar nemzetgazdaságnak ma is érdeke az iparág fennmaradása, és versenyképességének megtartása. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a 2008-as válság után a Dunaferr a túlélésért küzdött, több ezer család egzisztenciája volt veszélyben. Hozzátette, a világpiaci folyamatok alakulása a vállalatot nem segítette, az acélipar globális és európai változásai a Dunaferr ellen dolgoztak.

Szerinte a tudatos fejlesztési politika, a kormány, a vállalat és a város együttműködése révén tudta a Dunaferr 2017-ben növelni termelését, illetve tudott piaci sikereket elérni. A vállalat előtt álló pozitív kihívásnak nevezte a miniszter, hogy a paksi atomerőmű bővítése, illetve a magyar autóipar növekedése jelentős acélkeresletet generál, a Dunaferrnek pedig meg kell valósítania azt a programot, amely versenyképes, első körös autóipari beszállítóvá teszi a céget.

A miniszter ismertette, hogy az európai acéltermelés komoly kihívásokkal küzd, az Európai Unió 170 millió tonna éves termelésével a második legjelentősebb szereplője a globális acéliparnak Kína után. Megjegyezte, Kínában 350 millió tonna kihasználatlan termelési kapacitás van, ami jóval több, mint az EU egész éves acéligénye. Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország támogatja az Európai Unió törekvéseit az európai acélipar megvédésére, az ország elsőként csatlakozott ahhoz a G20-as fórumhoz, amelynek célja a világpiaci kihasználatlan kapacitások ésszerű csökkentése.

A sajtótájékoztatón Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. vezérigazgatója az elmúlt év sikerének nevezte, hogy a vállalat jobb gazdasági helyzetbe került, és jelentős béremelést, juttatást tud adni munkavállalóinak. A vezérigazgató szerint további gazdasági sikerek előtt állnak, és utalt arra, hogy acélipari beszállítóként szeretnének a Paks II projekthez kapcsolódni, és vezető beszállítóvá válni a gépjárműiparban.

-Molnár Emese/MTI-

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.