Dunaújváros Hetilap

Hétszázmilliós felújítási csomag Perkátán

Molnár Emese - 2018. február 24. 9:40

Korszerűsítik az óvodát Perkátán, valamint egy ötszáz négyzetméter alapterületű épületrészt is felépítenek hozzá. Ezen kívül megújul a templom, az orvosi rendelő, fényjátékot kap a kastély, összességében több mint hétszázmillió forintos fejlesztés valósul meg a településen.

Több beruházás kezdődött el a választókerülethez tartozó településen, Perkátán. A projektek helyzetéről egyeztetett dr. Galambos Dénes, a térség országgyűlési képviselője és Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere. Megtekintették a jelenleg is zajló óvodafejlesztést. Mint azt dr. Galambos Dénes elmondta, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 180 millió forintot nyert a település arra, hogy egy új épületrésszel bővítsék az óvodát. Ezzel növelni tudják majd a férőhelyek számát, kialakítanak egy tornaszobát is, valamint egy bölcsődei részt is. Hangsúlyozta, hogy ha a gyermeklétszám nő, akkor megfelelő és korszerű körülményeket kell biztosítani számukra. Ezen kívül harmincmillió forintból energetikai felújítást is elvégeznek az óvoda főépületén, új nyílászárókat tesznek fel, szigetelik a külső homlokzatot és korszerűsítik a belső világítást.

- Az elmúlt időszakban összességében több mint hétszázmillió forint fejlesztési forrás érkezett Perkátára. Örülök annak, hogy ebben együtt tudunk dolgozni a település önkormányzatával, élén Somogyi Balázs polgármesterrel, aki egyúttal a Fejér megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője. Mint megyei közgyűlési tag sokat tesz a településért, de a térségben is segíti a többi településnek a fejlesztéseit- mondta dr. Galambos Dénes.

Somogyi Balázs felvázolta a már elkezdődött, illetve a még megvalósítás előtt álló beruházásokat. Szintén TOP-os forrásból, mintegy kilencven millió forintból bővítik az orvosi rendelőt. Ezzel az a céljuk, hogy egy helyre hozzák az egészségügyi alapszolgáltatásokat. Itt lesz a fogorvosi rendelő, egy háziorvosi rendelőt is kialakítanak, illetve a védőnői szolgálatnak lesz egy plusz helyisége közösségfejlesztési programokra. A keretből felújítanak egy szolgálati lakást is.

Még az előző ciklusban elnyert pályázattal sikerült felújítaniuk a Győry kastélyt, amely kiállításoknak is otthont ad már. Most újabb hetvenhat millió forintot nyertek, amellyel egy fényjátékot építenek ki hozzá. Nem csak a térégben jelent ez majd turisztikai látványosságot, ugyanis ez lesz Európa második állandó fényjátéka.  

Tizenöt millió forintot nyertek a katolikus templom belső felújítására, négymillió forintot pedig a plébánia megújítására közösségfejlesztést szolgáló projektekkel.

A polgármester kiemelte azt a projektet is, amely a fiatalok helyben tartását szolgálja, illetve, a már nem Perkátán élő fiatalok „hazacsábítására”. A mintegy kétszázmillió forintos keretéből a kastély épületegyüttesében lévő hat önkormányzati lakást újítják fel, egyfajta fecskeházzá válik, továbbá a 18-35 éves fiatalok támogatását is biztosítják különféle ösztönző lehetőségekkel.

- A legfontosabb, hogy ezen beruházásokkal fejleszteni tudjuk a szolgáltatásokat az itt élő polgárok számára. A két legkiemelkedőbb terület az orvosi rendelő és az óvoda-bölcsődefejlesztés. 2016-ban rekordszámú gyermek született Perkátán az elmúlt tizenöt év adatait figyelembe véve, ez is ösztönzött minket a fejlesztésekre. A projekttel pedig méltó körülményeket tudunk biztosítani a perkátai gyerekeknek- mondta Somogyi Balázs.

A rovat további hírei: Közélet

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.