Dunaújváros Hetilap

Elfogadták a város idei költségvetését

Molnár Emese - 2018. február 15. 15:11

A februári közgyűlésen mintegy negyvenöt napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. Az ülés elején átadták a Dunaújváros Sportjáért díjakat, majd Suszter Tamás, Dunaújváros rendőrkapitánya bemutatta a képviselőknek a város területén szolgálatot teljesítő körzeti megbízott rendőröket.

Az első napirendnél a közvilágítási projekttel kapcsolatos ellenvetéseiknek adtak hangot az ellenzéki képviselők.

A közgyűlésen az egyik legfontosabb napirendi pont az idei költségvetés elfogadása volt. Először jóváhagyták a 30 milliárd forintos főösszegű tervezetet, mely alapján megalkották a költségvetési rendeletet.

A képviselők határoztak a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetéséről is. Az önkormányzat a jogszabályban meghatározottakon túl minden évben több gyermeknek biztosít ingyenes étkeztetést. Tavaly például a téli, tavaszi, nyári és őszi szünetekben összesen 514 gyermeknek biztosítottak napi egyszeri meleg ebédet, amelynek költségét az 1,4 millió normatív támogatás mellett 5,6 millió forint saját forrásból fedezték. A mostani ülésen arról határoztak, hogy idén is biztosítják a szünidei gyermekétkeztetést a hátrányos helyzetű iskolásoknak, óvodásoknak, bölcsődéseknek. Az étkeztetés lebonyolítására pedig árajánlatokat kérnek be.

A Modern Városok Program fejlesztései között szerepel a Baracsi úti arborétum felújítása. Az elképzelések alapján megújulna a gyalogos sétány és egy látogatóközpontot alakítanának ki a volt erdészház ingatlanán. A beruházás előkészítéséről, az engedélyes és kiviteli tervek elkészítésével a DVG Zrt-t bízták meg.

Több önkormányzati tulajdonú épület felújítása zajlik, illetve fog még elkezdődni a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból. A felújítások alkalmával az érintett épületrészek kiürítése, átköltöztetése, ki- és bepakolása nem kis feladatott ró az intézményekben dolgozókra, sok esetben az intézmények sem fizikai erővel, sem eszközökkel nem rendelkeznek a csomagolási, szállítási, költözési feladatokra. E logisztikai, szervezési problémák megoldására keretszerződést kötnek a DVG Zrt-vel.

A kötelező feladatok ellátásról szóló keretszerződések lejárnak, ezért ezek hosszabbításáról is határoztak, például a Dunanett Nonprofit Kft. esetében a lomtalanításról, hulladékgazdálkodásról. Bizonyos feladatokra pályázatot írtak ki, melyek alapján a rágcsálók, valamint fürkészdarázs elleni védekezési munkákat a Roxin Group Kft., a közterületi fasorainak növényvédelmi munkáit pedig a Hortobágy Kft. végzi majd.

Barta Endre egyéni képviselői indítványt nyújtott be arról, hogy vizsgálják meg, hogyan lehetne új parkolókat kialakítani a zöld SZTK körül. A közgyűlésen elfogadták az indítványt Iván László önkormányzati képviselő kiegészítésével, vagyis hogy ne csak a rendelőintézet körül, hanem az egész városra kiterjedően nézzék meg az új parkolók kialakítását. Ezen napirendi pont a Városüzemeltetési osztály azon tájékoztatóját is tartalmazta, hogy új férőhelyeket terveztek már a Technikum városrészben (például a Balogh Ádám utcát, a Táncsics Mihály utcát és a Szórád Márton utat érintve).

A Petőfi iskola energetikai felújítására mintegy 259 millió forintot nyert a város. A kivitelezés során több olyan kiegészítő munka vált szükségessé a biztonságos üzemeltetéshez, amelyhez 32 millió forintot biztosít a közgyűlés.

 

Közel 300 millió forintból újul meg a Vasvári iskola is. A melléképületének alapstabilizációs és utólagos vízszigetelési munkáinak kivitelezéséhez további 5 millió forintot biztosítanak.

A Zengő – Bongó Bölcsődében akadálymentes rámpa kialakítására 9,4 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek.

A „Szilágyi” Alapítvány számára 400 ezer forintot biztosít a közgyűlés tíz nyelvi szakkörös kisiskolások horvátországi táboroztatására.

A Dunaferr Sportegyesület úszó szakosztálya 2 millió forint támogatást kért az idei Arany Üst nemzetközi úszóverseny költségeihez, amelyet február 28. és március 2. között rendeznek Győrben. A képviselők megszavazták a támogatást. Mint ahogy támogatták az Dunaújvárosi Triatlon Sportegyesület kérelmét is, és 5 millió forintot biztosítanak a július első vasárnapján megrendezésre kerülő Aquarius Triatlon fél- és negyedtávú triatlon verseny megszervezésére.

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.