Dunaújváros Hetilap

Rekordszintű agrárfejlődés

Molnár Emese - 2018. február 13. 17:11

Az elmúlt években folyamatosan emelkedik, rekordértéket ér el a mezőgazdaság, a magyar agrárium, a gazdák által megtermelt javak értéke az Európai Unió egyik legjobbja.

Az elmúlt hét év eredményeiről tartottak fórumot a térség gazdálkodóinak hétfőn Adonyban. A fórum házigazdája dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő volt, meghívására pedig Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke tartott beszámolót a gazdáknak.

- Olyan időszakot zárhattunk le az elmúlt hét évben, amelyre büszkék lehetünk- hangsúlyozta a kamara elnöke.

Mint mondta, a magyar mezőgazdaság teljesítménye folyamatosan növekedett, és 2010-hez képest 70 ezerrel több ember találja meg számításait ebben az ágazatban. Több mint száz országba exportálják a magyar termékeket, amelyekre folyamatos a kereslet, és mintegy másfélszeres a bővülés. Egyre több a feldolgozott termékek száma is, amellyel a piacon jelen vannak. Győrffy Balázs arról is szólt, hogy a 2010-2013. közötti időszak egyfajta agrárdiplomáciai bravúr volt a támogatásokat illetően. A kormányzati támogatások a kétszeresére nőttek, amelyeket szinte száz százalékban ki is használnak. A kamara elnöke hozzátette, ezt kell folytatni, ezt kell elérni a következő ciklusban is, éppen ezért nem lesz mindegy, hogy milyen kormány határozza meg a döntéseket a jövőben, milyen kormányzati szemlélettel, akarattal állnak majd az ágazathoz.

Mint azt dr. Galambos Dénes elmondta, az elmúlt években dinamikusan nőtt a termelés. Térségünket illetően, például a tejtermelésben országos szintű elismertséget értek el Pusztaszabolcson, az iskolatej program hozzájuk kötődik. Adonyban az állattartás és a szántóföldi növénytermesztés egyaránt fontos, de példaként említette a Pálhalmai Agrospeciál Kft. állattartó telepét is. Mint mondta, jelentős számban vannak kis és közepes gazdálkodók, a kamra feladata pedig az ő érdekérvényesítésük, ezért is volt fontos a keddi fórum. Arról is szólt, hogy a gazdálkodók normatív alapon kapnak föld alapú támogatást, de ezen felül pályázati támogatások is rendelkezésükre állnak.

- Ez a támogatási politika mindenképpen fenntartásra érdemes, és ezért mindent meg kell tenni most is, és a következő ciklusban is, hiszen folyamatos munkánknak tekintjük- hangsúlyozta dr. Galambos Dénes, hozzátéve, számítanak az agrárszakemberek tapasztalataira és arra, hogy átadják a tudást egymásnak is.

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.