Dunaújváros Hetilap

"Dunaújváros olyan lehetőségek előtt áll most, mint anno a városalapításkor"

Brousil Csaba - 2018. március 22. 19:07

Sajtótájékoztatót tartottak a Déli iparterületen 2,5 hektáron létesülő komposztáló telep megvalósításáról a Dunanett Nonprofit Kft. székházában csütörtökön.

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője, Cserna Gábor, városunk polgármestere, dr. Simon László, Fejér megyei kormánymegbízott, Ferencz Kornél, a Dunanett Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Weingartner Balázs, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ferencz Kornél a sajtótájékoztató elején elmondta, hogy a Déli iparterületen létesülő komposztáló tervét már két éve készítik elő. Egy régi adósságot törlesztenek ezzel, mert egy fejlett ipari város fejlett hulladékgazdálkodási ágazattal kell, hogy rendelkezzen, ami most meg is valósulhat majd. A projekt előmozdításáért köszönetet mondott a város vezetésének.

Cserna Gábor történelmi pillanatként aposztrofálta a komposztáló létesítését, mondván, hogy ilyen nagy kiterjedésű zöld területtel rendelkező város esetében megoldódik a keletkező zöldhulladék helybeni feldolgozása és hasznosítása, ami országos szinten kevés településnek adatik meg. Kiemelte, hogy az önkormányzat mindig is nagy gondot fordított a zöld területek kezelésére, melyet a jövőben is folytatni kívánnak és ebben nagy hatékonysággal vesz majd részt az elkészülő komposztáló. Mint mondta a beruházás még az idén elkészül és átadásra is kerül.

Dr. Galambos Dénes beszédében kiemelte, hogy a létesülő komposztáló nemcsak a város érdekeit szolgálja majd, de a térségi települések életére is pozitív hatással lesz. Mint mondta, ezzel csökken a környező településeken a környezetszennyezés, hiszen a családi házaknál termelődő zöldhulladékot nem kell majd elégetni, hiszen azt begyűjtik és komposztálják. Kiemelte, hogy ezzel a beruházással „igazi zöldekké” válunk, hiszen nemcsak beszélnek a városi probléma megoldásáról, hanem tesznek is érte és ebbéli tevékenységüket a jövőben is folytatni szeretnék.

Dr. Simon László elmondta, hogy a kormány minden időben és minden fronton támogatja a környezetvédelmet, a környezettudatosságot ezért is karolja fel az ilyen és ehhez hasonló hulladékgazdálkodási projekteket. Mint mondta érdemi lépések történnek és a kormány illetve a kormányhivatalok arra hivatottak, hogy ebben minden hatósági eszközzel támogassák a célkitűzéseket.

Kövecses Péter, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. fejlesztési és stratégiai igazgatója elmondta, hogy a helyi komposztáló létesítése egy országos hulladékgazdálkodási tervbe illeszkedik, melynek összköltsége meghaladja a 110 milliárd forintot. A fejlesztésekkel pedig az ország egész területén találkozik majd a lakosság. Dunaújváros körzetében jelenleg teljes körűen nem megoldott a biológiailag lebomló hulladékok körébe tartozó zöldhulladék további kezelése, így indokolt volt egy olyan komposztáló telep létesítése mely nemcsak a parkfenntartás által termelt, de a környékbeli lakosságtól származó zöldhulladékok szakszerű kezelésére is megoldást jelenthetne. Mint mondta a dunaújvárosi fejlesztés 300 millió forintba kerül és kihat a régió településeinek és lakosságának életére is. A helyi és környékbeli lakosok bevihetik és leadhatják majd a telepen a zöldhulladékot és ugyanott vásárolhatnak is az előállított komposztból.

A sajtótájékoztató végén dr. Dorkota Lajos pohárköszöntőjében elmondta, hogy 2010 előtt minden arról szólt, hogy Dunaújvárosnak milyen hitelekre van szüksége a működéshez és a fennmaradáshoz, míg 2010 óta arról lehet beszélni, hogy milyen források állnak a város rendelkezésére és, hogy egymást érik a fejlesztések. Mint mondta a Modern Városok Program keretében kötött megállapodással Dunaújváros olyan lehetőségek előtt áll most, mint állt anno a városalapításkor. Kiemelte, hogy a város a második legtöbb zöld területtel bíró település az országban és ezzel a beruházással megvalósul a zöldhulladék értelmes és hasznos feldolgozása is, ami szintén nagy előrelépés. Weingartner Balázs elmondta, hogy a kormány kiemelten kezeli a hulladékgazdálkodási fejlesztéseket és ezért az állam az önkormányzatoktól átvállalja a pályázat alapfeltételeként kiírt húsz százalékos önrészt.

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.