Dunaújváros Hetilap

Nem szabad áldozattá válni

doszerk - 2018. március 5. 7:26

Katát lehetetlen nem szeretni. Kedves, aranyos kislány, szereti, ha foglalkoznak vele, de bárhol, bárhová szívesen elkíséri édesanyját, s olyankor figyelmesen hallgatja, hogy mi folyik körülötte; akár megbeszélésekről, akár rendezvényekről vagy az önkormányzat szociális bizottsági üléséről van szó.

Harmincéves, felnőtt, fiatal hölgy, és a sors szeszélye illetve az anyaméhen belüli fertőzése következtében örök gyereklétben kell leélnie az életét. Édesanyja Kovács Pálné, Ancsa egy feladatnak tekinti mindazt, amit Katával együtt kaptak. A hosszú évek és évtizedek megtanították arra, hogy ne tragédiának, ne sorscsapásnak tekintse mindazt, ami velük történt. Inkább egy olyan feladatnak, hogy Kata fejlesztése és gondozása mellett is a családja és ő is teljes életet tudjon élni, másrészt pedig, hogy mindazt, amit ő végigélt és megtapasztalt a sérült kislányuk születése óta, hogyan tudja mások javára, segítésére fordítani. Éppen ezért hozta létre immáron húsz esztendeje egy segítő szervezetként a Mindannyian Mások Vagyunk Egyesületet. A szervezetnek két célja van: egyrészt segíteni a hasonló problémákkal küzdő családoknak; akár jogi, akár orvosi, akár lelki segítségnyújtásról van szó. A másik pedig az, hogy megismertessék az épeket a fogyatékkal élők rejtett képességeivel.

- Egy beteg és sérült gyermek születését mindenki másképp tudja viselni és vállalni – magyarázza.- Nem lehet tuti megoldásokat mondani, nem szabad semmilyen körülmények között ítélkezni sem. Minden családnak mások a körülményei, a lehetőségei még a lelki teherbíró képessége is különböző. Nincs tökéletes recept arra, hogyan viselkedjen egy család, ha beteg gyermeke születik. Senki sem lehet az ő helyzetükben, legfeljebb csak hasonlóban. Egy biztos, amit tanácsként tudunk mondani az az, nem szabad áldozattá válni.

A kis Katáról születését követően kiderült, hogy a várandóság alatt olyan fertőzés érte, amelyet macskáktól lehet elkapni. Ancsa nem értette a dolgot, mert nem volt állatuk, csak arra gondolt, hogy hivatali munkája során egy meglehetősen rossz állapotú lakásban kellett környezettanulmányozásra menniük, s ott juthatott szervezetébe a fertőzés, amely megbetegítette kislányát. A betegséget felismerve elkezdődött a harcuk. Először Kata életéért, aztán azért, hogy valamennyi megmaradjon a látásából, majd pedig, hogy ne csak éljen, hanem élete is legyen.

- Azt mondták, hogy esélyünk sem lesz arra, hogy valamennyire is önálló legyen az agysérülése miatt. S lám, lám, a hosszú évek alatti lépésről lépésre történő fejlesztéseknek, kudarcokon keresztülvezető sikereknek köszönhetően egy nagyon önálló kislányunk van. Aki nem, hogy átok, hanem áldás lett a mi, a mindannyiunk életében, hiszen annyi, de annyi szeretet ad, amit nélküle soha nem tapasztalhattunk volna meg. Természetesen mindehhez egy más életformát kellett kialakítanunk, amely az elején nem volt egyszerű.

Ancsával arról beszélgetünk, hogy ő, ők milyen fázisokon mentek keresztül Kata születése óta. Az elutasítástól a haragon, a tehetetlenség érzésén át a szégyenig mindent végig éltek. Elmeséli, hogy először az ember nem akarja felfogni, hogy mindez vele megtörténhet. Azt követően kénytelen szembe nézni azzal, hogy ez a helyzet valóságos, s haragszik mindenre és mindenkire. Utána le kezd küzdeni, hogy megváltoztassa a megváltoztathatatlant, majd mikor megéli azt, hogy nem úgy alakulnak, változnak a dolgok, ahogy ő reméli, akkor roppant tehetetlennek érzi magát. Szégyent éreznek, akkor, amikor megbotránkozott a környezetük, hogy milyen ez a gyerek, miért folyik a nyála, s undorodva fordulnak el tőlük a buszon  vagy kiküldik őket a beteg gyerekkel az étteremből. Ők már megtanulták, hogy ne fájjon a rácsodálkozás, s harag sincs bennük, ha megütközik a környezetük. 

- Az egyesület tagjai mindezt végig élik vagy élték, így át tudják adni a tapasztalataikat azoknak, akik hasonló helyzetben vannak, és segíteni tudnak és akarnak is egymásnak. A közösségünk nemcsak arról szól, hogy a beteg kisgyereket nevelő családok el tudják fogadni a helyzetüket, hanem arról is, hogy az ép környezet is el tudja fogadni, hogy vannak sérült, fogyatékkal élő emberek körülöttük, akik nem rosszabbak náluk, csupán csak mások.

Éppen ezért szervezik meg már hosszú évek óta a Parázs varázs utáni napon, ami a gyermeknap is egyben az Esélyegyenlőségi napot, hogy erősítsék ezt az elfogadást. Mindemellett tizennyolcadik éve a Rudas középiskola ad helyet az Ez vagyok én kiállításnak, amely először egyesületen belüli bemutatkozás volt, de mára már országos rendezvénnyé nőtte ki magát. Az egyesület munkájába bekapcsolódhatnak csütörtökönként 15 és 18 óra között az MMK 106-os termében, illetve információt gyűjthetnek a közösségi profiljukon és a honlapukon keresztül.

Aki pedig segíteni szeretne, az megteheti, hiszen március végéig a Széchenyi Pékségben Dunaújváros kenyerét vásárolhat. Kenyerenként öt forint Dunaújváros Megyei Jogú Város és a pékség akcióján keresztül az egyesületet gyarapítja.

- Fekete Györgyi -

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.