Továbbra is Határtalanul!

doszerk - 2018. március 26. 14:18

A Határtalanul! program sikeres, évről-évre egyre többen jelentkeznek és egyre többen nyernek - mondta Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára újságíróknak Budapesten, miután hétfőn újabb diákcsoportok utazásának támogatásáról született döntés. 

Rétvári Bence úgy fogalmazott: ez a kezdeményezés a nemzeti összetartozás programja, amelynek célja, hogy minden magyarországi diák úgy végezze el iskolai tanulmányait, hogy közben egy határon túli magyar közösséget, osztályt is meglátogat. Kifejtette: az első évben, 2013-ban 364 millió forintból, 12 ezer tanuló utazhatott, a legutóbbi tanévben már 4,2 milliárd forintból 67 ezer diák "keresztezte" a határt.

Az államtitkár értékelése szerint a Határtalanul! program sikeres, évről-évre egyre többen jelentkeznek és egyre többen nyernek, és keresik fel a határon túli nemzettestvéreket. Rámutatott: a mostani döntéssel együtt így összesen már több mint negyedmillió diák látogatta, illetve látogatja meg a határon túli társait. 

Hozzátette: azokban a napokban, amikor a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció arra próbálja meg kampányát kihegyezi, hogy a határon túli magyarok ellen uszítson, ez fontos üzenet felé is. Mint kiemelte: a normális gondolkodású magyar emberek egyre többen és többen tudják egy osztálykirándulás keretében gyermekeiket elküldeni a külhoni magyar területekre. Bíznak benne, - hangsúlyozta-, hogy ez a normalitás tovább fog erősödni, és az az abnormalitás, ami a kampányban látható, 13 nap múlva véget ér. 

Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: a hétfői döntés alapján 849 iskola, szervezet pályázatát fogadták el, 2,2 milliárd forint értékben. Ez azt jelenti, hogy több mint 25 ezer diák utazhat ebben a körben határon túlra. Érdekességként említette, hogy míg eddig Budapestről, illetve Pest megyéből jelentkeztek a legtöbben, most élre tört Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahonnan több mint 110 pályázat nyert támogatást. 

Jelezte, hogy a pedagógusok kérésére külön tájékoztató kampányt indítanak, Határtalanul tájékoztatási napokat tartanak majd országszerte. Kitért arra is, hogy a fő úti cél Erdély, Partium, amelyet a Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja, majd a Dráva és Muravidék követ. Felhívta a figyelmet, hogy a második forduló április 30-án zárul, ezért biztatják az iskolákat, hogy vegyenek részt a pályázatokban.

-MTI-

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.