Mérgezik a kutyákat Újtelepen?

Vass Ádám - 2018. április 14. 9:52

Egy olvasónk számolt be egy igen sajnálatos és egyben ijesztő esetről, miután kutyáját megmérgezték és azonnal állatorvosi segítségre szorult. Hunor, az egy éves, fekete szőrű, vidám és játékos labrador azóta már jól van, de más jó hírünk nincs ezzel kapcsolatban és dr. Győri Balázs állatorvos sem nyugtatott meg minket.

- A nyomozás folyamatban van. Szerda reggel négy óra körül nagyon ugattak a kutyák. Ki is néztem és csendre intettem a mienket is. Mikor mentem délutánra dolgozni akkor kábult volt a kutya és nem fogadta el a jutalomfalatot sem. Egyből elvittük dr. Győri Balázs állatorvoshoz. - Mondta egyik olvasónk, Scholl György aki az újtelepi mérgezésről számolt be a DO-nak. Mint mondta, a vizsgálat után hazamentek és ekkor vizsgálták meg a nyomokat. Az udvaron egy húsdarabot találtak, amit visszavittek az állatorvoshoz, aki ismeretlen, kék port talált a húsban.

- Ő felvette a kapcsolatot a budapesti kollégákkal és most arra várunk, hol lehet bevizsgáltatni a szert. A rendőrségi feljelentés is megtörtént. Az a dühítő hogy másfél éve ugyanígy vesztettük el az előző kutyánkat. Az udvart be fogjuk kamerázni, mást sajnos nem nagyon tehetünk - mondta Scholl György.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük dr. Győri Balázs állatorvost is, aki elmondta, a kutyának általános emésztőszervi tünetei voltak elsődlegesen. Hányás, hasmenés, azaz gyomorrontásra utaló panaszokat mutatott, ami egy udvaron tartott kutyánál mindennapos és gyors lefolyású, hiszen bárminek a megrágcsálása kiválthat ilyen tüneteket. Utána azonban különböző idegrendszeri tünetei is voltak, elsősorban izomremegés, és a gazdi egy epilepsziás rohamra hasonlító állapotot is felfedezett. Szerencsére egy nap után a tünetei elmúltak, újra tudott enni is, így megúszta, valószínűleg annak köszönhetően, hogy kihányta ezt a méreganyagot, a másikat darab húst pedig meg se ette.

Egyelőre nem tudnak semmi biztosat, csak annyit lehet megállapítani, hogy a kutyának a tünetei mérgezésre utalóak. Az udvaron talált húsdarab egyértelműen egy porszerű, granulátumszerű méreganyaggal volt szándékosan elkészítve. A húst bemetszették, és oda szórták bele az idegen anyagot, ilyen húsdarabot pedig találtak a kutya hányadékában is. Sajnos azonban az Állategészségügyi Intézettel a mai napig sem sikerült egyeztetni, hogyan lehetne ennek a végére járni és igazolni azt, hogy biztosan mérgezőanyag került a húsba.

- Nagyon remélem, hogy ennek a végére járhatunk, annál is inkább, mert túl gyakran hallunk olyan híreket és történnek ehhez hasonló sajnálatos eseményekről, hogy jó lenne már egyet teljesen felgöngyölíteni, és eljutni addig, mi is volt ez a mérgező anyag, mivel gyakran még ez sem derül ki. Ha bizonyítást nyer a mérgezés, az már minősített állatkínzásnak minősül, vagyis bűncselekményt követett el, aki ezt csinálta. Az viszont, hogy ezzel meg lehet-e valakit gyanúsítani, vagy nem, az már a rendőrség feladata. De nekünk az is nagyon lényeges, hogy az emberek gyanakodjanak, vagy gondoljanak erre. Mi, állatorvosok pedig tudjunk arról, hogy ez az anyag micsoda, mivel a tünetek annyira általánosak, hogy nem lehet megállapítani, milyen típusú méreganyaggal állunk szemben - mondta dr. Győri Balázs.

Nagyon sok olyan anyag van, amikkel nagyon könnyen meg lehet mérgezni a kutyákat és macskákat, ezek nagy részét el se szokták mondani, hiszen ha ez a köztudatban lenne, akkor még több mérgezés történne, és ez a mostani sem egy egyedi eset. 

- A gazdiknak érdemes különösen odafigyelni, ha idegrendszeri tüneteket tapasztalnak a kutyán. A mozgáskoordináció nehézsége, izomremegések, esetleg görcs, főleg ha egy fiatal, teljesen egészséges, energikus kutyánál jelentkezik minden előzmény nélkül, akkor mindenképpen gondolni kell arra, hogy valamilyen mérgező anyag került a kutyába. Ez a méreg sokféle lehet, a gomba- és baktériumtoxinoktól kezdve a kemikáliákig. Ha ezek a tünetek emésztőrendszeri tünetekkel is párosulnak, mint a hányás és a hasmenés, akkor érdemes a gazdinak átnézni az udvart és a kutya környezetét, ahogy ebben az esetben is tették, és mielőbb orvosi ellátást biztosítani a kutyusnak. Sajnos azonban a legtöbb ilyen méreganyagra nincs ellenszer, tehát az életmentés, a tüneti kezelés és az életfunkciók fenntartása a cél, a legtöbb esetben ez sajnos intenzív ellátást igényel - mondta az állatorvos.

A rovat további hírei: Sziréna

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

2024. ápr. 19.

Csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt járt el az ügyészség a tavaly augusztusi bűntett elkövetői ellen. Egy doboz cigaretta lett a zsákmány, derül ki az ügyészégi összegzésből.

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

2024. ápr. 07.

Az internetes közösségi oldalakon, csoportokban terjedt el a hír, miszerint a felső Duna-parton mérgező eledeleket találtak, amelyek akár végzetesek is lehetnek a házi kedvencekre.

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

2024. ápr. 04.

Félmillió forint értékű berendezést lovasított meg az a férfi, aki ellen a Dunaújvárosi Járási Ügyészség emelt vádat. Hihetetlen, de még a két társa sem tudta, hogy éppen lopnak, értesült a DO.

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

2024. ápr. 03.

A nagy közösségi portálon élesített tájékoztató videóval jelentkezett a rendőrség – a cél egyértelmű: az úgynevezett "bankos" csalók üzelmeinek megakadályozása. Egy megosztás is sokat érhet!