Dunaújváros Hetilap

Óriási kedvezményekkel nyit az élményfürdő

Molnár Emese - 2018. május 17. 16:37

Közel hetven napirendi pontot tárgyaltak a képviselők a májusi közgyűlésen. A csütörtöki ülés elején ünnepélyes keretek között adták át a Dunaújváros Ifjúságáért és a Dunaújváros Közbiztonságáért Díjakat. Ezt követően megkezdődött a döntéshozói munka.

Mint arról már beszámoltunk, a Dunaújvárosi Egyetem MAARSK Graphics női vízilabda együttes megnyerte a LEN Kupát. A sikert, a nemzetközi versenyen elért kiváló szereplést jutalmazza az önkormányzat, így a mostani ülésen arról döntöttek, hogy a csapat 18 játékosát és 7 szakemberét pénzjutalomban részesíti, mintegy 1,4 millió forint értékben.

Márciusban volt esedékes az óvodaérett gyermekek beiratkozása. A Dunaújvárosi Óvodába 376 gyermek előjegyzését kérték. Az óvodában maradókkal együttesen legalább 1357 apróság kezdi meg szeptemberben a nevelési évet a 12 helyi tagintézmény egyikében. Mivel ez a létszám több, mint a férőhelyek száma, és területenként is megoszlik az ovisok száma, ezért az önkormányzat (mint fenntartó) jóvá hagyta az intézményvezető javaslatát a csoportok és a férőhelyek emeléséről, valamint azt is, hogy emiatt további új óvodapedagógusokat, dajkákat alkalmazhassanak. Az óvoda jelenlegi székhelye a Pajtás utcai intézményben van. Mivel abban az oviban szükség lenne újabb fejlesztőszobákra, ezért a székhelyet áthelyezik a Lilla köz 1. szám alatti tagóvodába.

A Dunaújvárosi Óvoda szeretne részt venni az óvodatej programban, így a gyerekek ingyen kaphatnak tejet és kakaót a hét minden napján. Az önkormányzatnak, mint fenntartónak kell a szállítóval szerződést kötnie, a programot államilag finanszírozzák. Mivel szűkös volt a határidő, ezért a mostani ülésen az utólagos jóváhagyásról döntöttek.

Számos TOP-os programhoz kapcsolódó döntéseket is meg kellett hoznia a képviselőknek. Ilyen például az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztését célzó projekt előkészítése. Napirenden volt a Dózsa Mozicentrum felújítása is. Mint arról már beszámoltunk, pályázat keretében teljesen megújul a mozi épülete és a környezete is. A kiviteli tervek és a tervezői költségbecslés már elkészült, ezek alapján további forrásbevonásra van szükség. Az energetikai felújítást más meglévő TOP-os forrásból kívánják megoldani. Az 500 millió forintos beruházás kivitelezésével a DVG Zrt-t bízták meg.

A képviselők elfogadtak egy koncepciót arra vonatkozóan, hogy ingyenes látogatást biztosítanak majd a dunaújvárosi nyugdíjasoknak, iskolásoknak, óvodásoknak és bölcsődéseknek az élményfürdőbe.  A város vezetése egy olyan támogatási rendszert kidolgozásáról határozott, amely arról szól, hogy az önkormányzat intézményeiben ellátottak, az oktatási intézményekben tanulók, nyugdíjas lakosok számára lehetőséget biztosítanak az élményfürdő ingyenes látogatására, mégpedig úgy, hogy a mindenkor érvényes díjszabásnak megfelelő (1500 forintos) 3 órás belépőjegyet vásárol az üzemeltetőtől. A júniustól - ekkor nyitja meg kapuit az élményfürdő - ez év decemberéig tartó időszakra mintegy 311 millió forintot biztosítanak. Ezt az összeget megosztják a Dunaújvárosi Óvoda (34,2 millió forint), a dunaújvárosi bölcsőde (17 millió forint), az ESZI idősek otthona (17,2 millió forint), az Útkeresés Segítő Szolgálat (1,2 millió forint), a Dunaújvárosi Tankerületi Központ (137,7 millió forint), valamint a dunaújvárosi nyugdíjasok (103,7 millió forint) számára. A tervezet alapján a mintegy 19 ezer érintett a keretösszeg határáig ingyenesen látogathatja az élményfürdőt. A koncepció kitér arra is, hogy amennyiben a támogatási keretösszeget nem használják fel az intézmények és a nyugdíjasok, úgy az üzemeltető köteles az élményfürdőt megnyitni a dunaújvárosi lakosok előtt, ingyenes belépést biztosítva a lakosság számára a keretösszeg határáig.

Az önkormányzat pályázatot írt ki az oktatás, az ifjúság, a szociális és az egészségügy területén működő helyi szervezetek, egyesületek, alapítványok támogatására. Az alapítványi kérelmekről a közgyűlés határoz. A csütörtöki ülés döntése alapján a Szilágyi Alapítvány 302.500 forintot kap színházlátogatásra, múltidéző játszóházra és zombori tanulmányi kirándulásra. A Göllner Mária Waldorf Pedagógiai Alapítvány 300 ezer forintot kap működési támogatásra. A Móriczos piknik megszervezéséhez 200 ezer forintot biztosítanak a Muzsikáló Fiatalok Alapítványnak. A Kőrösi Diákalapítvány 200 ezer forintot kap interaktív táblák beszerzésére és telepítésére. A Jószolgálati Otthon Közalapítványnak 156 ezer forintot biztosítanak a halmozottan hátrányos helyzetű fogyatékkal élő ellátottak balatoni táboroztatásához. 500 ezer forintot nyújtanak a Dunaújváros és Környéke 04 Alapítványnak működési támogatásként. A Dunaújvárosi Bölcsődékért Alapítvány 830 ezer forintból vásárolhat 30 darab Germicid armaturát (levegő fertőtlenítés) és fénycsövet a csoportszobákba.

Az önkormányzat minden évben támogatja a Pro Minoritate Alapítványt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor lebonyolításában, amely idén július 24-29. között lesz. Az alapítvány vezetője ismét kérelemmel fordult a dunaújvárosi közgyűléshez, a képviselők pedig 400 ezer forint támogatásról határoztak.

Számos gazdasági társaság beszámolójának elfogadása és a vezetői, könyvvizsgálói kinevezések lejárta miatt újabb kinevezések vártak a képviselőkre. Jóváhagyták többek között a DVG Zrt., a DSZSZ Kft, a Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai Nonprofit Kft. beszámolóját, az Innopark Nkft. ügyvezetőjének továbbra is Rauf Norbertet, a Partvédelmi Vállalat vezetőjének Gergő Edmondot, a Vasmű u. 41. Irodaház Kft. vezetőjének pedig Mádai Balázst bízták meg.

Döntöttek arról is a képviselők, hogy iszapolási munkálatokat végeznek a Lebuki patak medrének teljes hosszában. Erre azért volt szükség, mert az évek során rengeteg növényi eredetű, kommunális és más hulladék került a mederbe. A munkálatokat a Dunaújvárosi Vízi Társulat végzi el mintegy 4,8 millió forintból.

Folyatják a járdák, utak felújítását is. Zúzottköves burkolatot kap a Kajszi utca. A Pincesor aljától az Öreghegyi utca 10-ig terjedő útszakasz térköves borítást kap. A Széchenyi közben a kör alakú virágoskert körüli beton burkolatú járdát is felújítják, valamint a Batsányi utca 55. szám előtti aszfaltos járdát és az Erdő sor 41. szám előtt lévő aszfaltos parkolót is. A Kossuth Lajos utca 7/A-nál megújul a lépcső és a korlát, térköves borítást kap a Batsányi utca 45-47. szám mögötti betonlapos járda két méter szélességben. Mindezen feladatok elvégzésére 66 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek. További 10 millió forintot biztosítanak arra, hogy a Széchenyi közben új parkolók kialakításához felújítsák a meglévő utat. A Partvédelmi Vállalat területén, a Papírgyári úti telephelyén lévő épületek is felújításra szorulnak, elavult a műszaki állapotuk. Erre 20 millió forintot biztosított a közgyűlés.

Több intézményi felújításra is sor kerül, például óvodákban, bölcsődékben szennyvízvezeték cserére, esőelvezetőre, a színház külső villámvédelmének kialakítására. Mindezeket 54 millió forintból valósítják meg.

A közgyűlés egy korábbi határozatával döntött arról, hogy feltérképezik a város egész területén, hol lehet új parkolóhelyeket kialakítani. Ehhez tanulmányi tervet készíttetnek, amelyben városrészekre bontva vizsgálják a lehetőségeket. Elsőként a Római városrészt, a Batsányi utca - Fáy utca - Apáczai Csere János utca - Római körút által határolt területet fogják vizsgálni, erről döntöttek a mostani ülésen.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.