A nevelés a legnagyobb felelősség

Molnár Emese - 2018. június 6. 7:40

Pedagógusnapi ünnepséget szervezett tegnap a Dunaújvárosi Tankerületi Központ. A program helyszíne ezúttal a perkátai Győry-kastély volt, így házigazdaként Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, iskolaigazgatókat, tanárokat, a környező települések vezetőit. 

Köztük volt Dunaújváros polgármestere, Cserna Gábor is, aki köszöntjében elmondta, egyik legfontosabb feladatának tekinti az oktatási intézményekben zajló munka követését, jómaga is sok évet töltött a pedagógusi pályán. Úgy fogalmazott, a nevelés a legnagyobb felelősség, a legnagyobb kihívás. Nemzetünk jövője függ attól, milyen tudással, felkészültséggel bírnak az iskolából kikerülő fiatalok. Az iskola felelőssége, hogy jó iránytűvel és vértezettel lássa el diákjait a felgyorsult világban való helytállásra. Mint mondta, reméli, hogy ebben a tanévben mindenki a feladatára tudott koncentrálni: a diákok arra, hogy tanuljanak, a pedagógusok arra, hogy tanítsanak, az iskolafenntartók pedig a feltételek biztosítására. Arról is szólt, hogy a kormány igyekezett a családok terheit csökkenteni tanévkezdés előtt, és kiterjesztette a tankönyvek ingyenességét a kilencedik osztályig. Az ingyenes étkeztetésben a gyerekek mintegy fele, az óvodások, bölcsődések 90 százaléka részesült.

Cserna Gábor hangsúlyozta, kötelességének érzi segíteni a dunaújvárosi családokat, ennek jegyében az önkormányzat kibővítette azon gyermekek körét, akiknek az állam biztosítja a meleg ételt. Minden tanév elején egyszeri 15 ezer forintos iskolakezdési támogatást nyújtanak az első és kilencedik évfolyamot először megkezdő dunaújvárosi diákok szüleinek. Támogatják a diákok nyaraltatását is, a négy történelmi egyház nyári programjait, az oktatás, az ifjúság, a szociális és az egészségügy területén működő dunaújvárosi szervezeteket, egyesületeket, alapítványokat. A közelmúltban TOP-os forrásból újjászületett egy bölcsődénk, kettő óvodánk, kettő általános iskolánk épülete, a harmadik iskolában a nyári szünetben kerül sor a teljes körű épületenergetikai felújításra. A polgármester beszéde végén köszönetet mondott a pedagógusoknak azért, amit a gyermekeink oktatásában, nevelésében elértek.

Az ünnepségen felléptek a Sándor Frigyes Zeneiskola növendékei és a perkátai iskola kisdiákjai is, valamint több elismerést, díjat adtak át a hosszú éveken át kimagasló munkát végző pedagógusoknak.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

2024. ápr. 09.

Minden oktatási intézmény igyekszik bemutatkozni a leendő elsősök és szüleik számára, hogy amint aktuális lesz a beiratkozás, már ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy jól döntött. Ennek apropóján látogatott a DSTV stábja a Szent Pantaleimon iskolába. Hangkép.

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

2024. ápr. 03.

Idén is várta a leendő elsősöket és szüleiket a Petőfi Sándor Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény vezetése és kollektívája négy részből álló programsorral rukkolt ki a beiskolázás előtt. Hangkép.

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.