A szünetben is biztonságosan

doszerk - 2018. június 17. 8:33

A tanév befejezésével nagyon fontos, hogy a gyerekek a szabadidőt hasznosan és biztonságban töltsék el. 

A nyári hónapokban sajnos fokozottan megnő az áldozattá válás lehetősége, a gyerekek veszélyeztetettsége, ugyanis a tanítás befejezését követően esetenként óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válhatnak. Ügyeljenek környezetükre, biztonságukra, a testi épségükre, hogy felhőtlenül tölthessék a mindennapokat.

Közös felelősségünk, hogy fokozottan odafigyeljünk a gyerekekre, akár gyalogosan, akár kerékpárral közlekednek, mert még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, nem érzik a rájuk leselkedő veszélyeket. A közlekedési szabályok megtanítása, a veszélyek tudatosítása, a helyes magatartásminták átadása és a példamutatás megóvhatja őket a balesetektől, akár életmentő is lehet.

Fontos, hogy a gyermekek idegenekben ne bízzanak meg feltétel nélkül, velük ne menjenek sehova. Ha egyedül vannak otthon, ismeretlen személyt ne engedjenek be. A fiatalok ebben az időszakban több időt töltenek számítógép, okostelefon és táblagép közelében, ezért lényeges, hogy tisztában legyenek az internet használatának veszélyeivel.

Néhány tanács az internetet használó gyerekek számára:

  • Kezeljék óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel velük a kapcsolatot! Nem tudhatjuk biztosan, ki van valójában a profil mögött, akivel beszélgetni kezdenek.
  • Ne tegyenek közzé és ne osszanak meg kihívó képet, idegennel pedig semmilyen személyes információt (adatot, képet stb.)!
  • Fogadják el, ha a szülők biztonsági szűrőt állítanak be a gépen, ezzel felügyelve, korlátozva a nethasználatot. Ez a gyerekek érdekeit szolgálja, használatukkal nagyobb biztonságban lesznek az online világban.

Lényeges felhívni a fiatalok figyelmét a kábítószerek és az új pszichoaktív anyagok használatának következményeire is. Néhány tanács a fesztiválozó fiatalok számára:

  • Fesztiválra, kulturális rendezvényre jegyet online csak megbízható forrásból vásároljanak!
  • Ne fogadjanak el bontott italt idegenektől! Ne tegyék le poharukat, ne hagyják őrizetlenül, amíg meg nem itták annak tartalmát!
  • Javasoljuk, hogy táskájukat lehetőség szerint maguk előtt tartsák, értékeiket ne a farzsebükbe tegyék, ne adjanak lehetőséget a zsebtolvajoknak! 
  • Kerüljék a hazafelé vezető úton a sötét, kietlen helyeket!

A rovat további hírei: Sziréna

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

2024. már. 19.

A 17 éves fiatal még február második felében tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök keresik. Felhívás a hajtás után – most is segíthet egy megosztás!

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

2024. már. 13.

Nem ismert akadályt, egy kiadós ünnepi motorozásért még azt is vállalta, hogy mástól elvett motorral, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt pattanjon nyeregbe az a férfi, akivel szemben most vádat emeltek. Benny Hill jelenthet.

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

2024. már. 05.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már csaknem nyolcvan ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Fejér vármegyében.

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

2024. már. 04.

Nem hivatalos információink szerint 5 métert zuhant egy munkás az erőmű gyáregységben történt baleset során ma délelőtt, létesítményi tűzoltók szabadították ki, mentőhelikopter szállította Fehérvárra. Anyagunk frissül!

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

2024. már. 03.

A tavaszi teljes körű szirénapróba vár ránk hétfőn délelőtt. Lakossági teendő nincs, de senki ne ijedjen meg a katasztrófariadó üvöltő jelzésétől!

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

2024. már. 02.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 45 éves férfi eltűnése ügyében. Múlt szerdán látták utoljára, jelentkezzen, ha tud róla – és persze egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)