Dunaújváros Hetilap

Biztonságos és megfizethető a magyar fogyasztók energiaellátása

doszerk - 2018. június 26. 17:53

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága június 26-án elfogadta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2016. és 2017. évi tevékenységéről szóló beszámolóját.

A MEKH a 2016-2017-es időszakban 34 rendeletet adott ki és közel 8000 határozatot hozott az energiapiac és a közműszektor hatékony működése érdekében. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke június 26-án az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága előtt számolt be a Hivatal 2016. és 2017. évben végzett munkájáról. Kiemelte, Magyarország energiaellátása az elmúlt két évben is zökkenőmentes volt, a magyar fogyasztók az európai uniós árakhoz képest továbbra is alacsony rezsiárakkal számolhattak. A MEKH a 2016-2017-es időszakban 34 rendeletet adott ki és közel 8000 határozatot hozott az energiapiac és a közműszektor hatékony működése érdekében. A Hivatal ebben az időszakban is kiemelt figyelmet fordított a fogyasztóvédelemmel, az energiastatisztikával, az energiahatékonysággal, valamint a megújuló energiával kapcsolatos kötelezettségeire.

Fogyasztóvédelmi tevékenysége körében a Hivatal ellenőrizte az egyetemes szolgáltatók számlázási gyakorlatát, a szolgáltatásminőségi határozatokban foglalt adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését, a Garantált Szolgáltatások be nem tartása miatti kötbérfizetéseket, valamint a behajtási költségátalány alkalmazásának módját. Utóbbi jogszerűtlen alkalmazása miatt az ELMŰ Nyrt.-vel szemben 50 millió, a TIGÁZ Zrt.-vel szemben 100 millió Ft bírság kiszabásáról döntött a hatóság. A MEKH kibővítette ügyfél-tájékoztatási tevékenységét, melynek során négy fogyasztóvédelmi kiadvány országos bemutatását és terjesztését szervezte meg. A MEKH kiadványai elérhetők a szolgáltatók ügyféltereiben, a megyei kormányhivatalokban, illetve letölthetők a Hivatal honlapjáról.
2016. december 31-ét követően a jogszabályi változások miatt új kötelező átvételi támogatási jogosultság már nem volt megállapítható, ezért 2016 végén rekordmennyiségben érkeztek be a Hivatalhoz a kötelező átvételi rendszerhez (KÁT) való csatlakozási kérelmek. A mintegy 2500 kérelmet a Hivatal munkacsoportja 2017 júniusáig feldolgozta. A kérelmek nagy része 0,5 MW alatti napelemes erőmű támogatására irányult, de jelentős a 0,5 MW feletti napelemes erőművek szerepe is. Az elkövetkező 1-3 évben jelentősen növekedhet a naperőművek száma Magyarországon, ezáltal a megújuló erőforrásból származó villamosenergia-termelés.

Dorkota Lajos hangsúlyozta, hogy a Hivatal az elmúlt két évben is kiegyensúlyozottan, felelősen gazdálkodott, a költségvetésbe a meghatározottakon felül fizetett be. A Hivatal munkatársai a jövőben is azért dolgoznak, hogy az ellátás folyamatos, a közműszolgáltatások megfizethetőek legyenek, és a szolgáltatások megfelelő minőségben álljanak a hazai fogyasztók rendelkezésére.

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.