Olimpiai bajnokot igazolt a Dunaferr

spigott - 2018. június 25. 17:17

A 2008-as pekingi ötkarikás játékokon a kenu egyesek 1000 méteres versenyében aranyérmes Vajda Attila is a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztálynak edző stábját erősíti a jövőben.

Sajtótájékoztatón számolt be a közelmúlt legfontosabb eseményeiről ma kora délután a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztálya. Az összejövetel felvezetésében Pető Zsolt szakosztály elnök elmondta, az eddigi eredmények alapján joggal lehetnek optimisták a jövőt illetően.

"Úgy érezzük, hogy az elmúlt években fokozatosan erősödő és egyre eredményesebb szakosztályt tudtunk felépíteni, s az idei évben már tényleg olyan eredményeket kezdtünk elérni, amelyek nagyon biztatóak tokiói céljainkat illetően. Most nagyjából félúton vagyunk az újabb ötkarikás játékok felé vezető úton, s úgy gondoljuk, hogy a jövő évi szegedi kvalifikációs kvótaszerző világbajnokságon már nagy reményekkel fogunk tudni rajthoz állni. Idén már volt két olyan nemzetközi és hazai verseny, ami egyértelművé tette számunkra, hogy jó úton járunk, van esélyünk arra, hogy az idei évben további szép eredményeket érjünk el, s tényleg komolyan gondolhassuk a tokiói lehetőséget. Persze nem gondoljuk azt, hogy ez már a kezünkben van, nagyon sokat kell ezért dolgozni még, de az esélyünk megvan rá, s ez nagyon fontos. A közeljövőben négy olyan verseny vár ránk, melyeken szeretnénk szépen szerepelni. Az előttünk álló hétvégén rendezik meg az ifjúsági és U23-as Európa-bajokságot, melyen Slihoczki Ádám C2 500 és 1000 méteren térdel hajóba párjával, Szőke Attilával. Ezt követi majd az U23-as világbajnokság, melyen Kiss Balázsért szoríthatunk a kenu kettesek 1000 méteres versenyszámában. Augusztus 22. és 26. között rendezik meg a felnőtt világbajnokságot, melyen nagy eséllyel Hajdu Jonatán, s reményeink szerint Kiss Balázs is részt vehet, majd ősszel lesz az ifjúsági Olimpiai Reménységek Versenye, ahol az utánpótlás versenyzőink bizonyíthatnak." – fogalmazott a szakosztály elnöke.

Pető Zsolt elmondta, hogy Pász Péter szakosztály vezetővel és a szakosztály stábjával sokat dolgoznak azon, hogy a lehető legprofesszionálisabb feltételeket teremtsék meg a versenyzőknek. Ez nemcsak az anyagi biztonságot jelenti, hanem a szakmai, orvosi, tudományos hátteret, s igyekeznek odafigyelni a mentális felkészítésre is. Ennek részeként például a kétszeres olimpiai bronzérmes Zala György segített be a versenyzők téli fizikai felkészítésében, s ehhez a csapathoz csatlakozott most egy olimpiai bajnok is Vajda Attila személyében. A szakosztály elnöke nagyon örül annak, hogy Vajda Attila éppen most tért haza Dél-Ázsiából, s itthon keresett magának lehetőséget a munkára, annak meg különösen, hogy végül sikerült őt Dunaújvárosba csábítani.

Az olimpiai bajnoki címe mellett három világbajnoki és kettő Európa-bajnoki elsőséggel büszkélkedő kiválóság "székfoglalójában" elmondta, hogy az elmúlt két évben Ázsiában dolgozott, előbb Tajvanon felelt a sárkányhajósok és a kajak-kenusok felkészítéséért, majd Japánban vállalt munkát, ahol egy egyetemen edzősködött, igyekezett megismerkedni a kultúrával, a nyelvvel, s tájékozódni, hogy milyen körülmények várhatják majd a mieinket a 2020-as olimpiai játékokon.

"Úgy érzem az elmúlt két évben nagyon sokat tanultam mind szakmailag, mind emberileg, egy kicsit a nyelvekkel is megismerkedtem, hiszen kínaiul és japánul is tanultam. Tettem lépéseket tehát annak irányában, ha esetleg kijutok az ötkarikás játékokra valamilyen csapattal, akkor talán a kommunikáció egy kicsit könnyebb lesz. S, hogy miért Dunaújváros? Miután hazajöttem, megkerestem a szövetséget, hogy ajánljanak lehetőségeket, hol tudnék esetleg dolgozni. A legtöbb válasz az igazából a gyermekekkel kapcsolatos volt, aminek persze örültem, de ekkor találkoztam Pető Zsolttal, aki elmondta, hogy vannak olyan fiatal versenyzői, akiknek potenciális esélyük van arra, hogy kijussanak a 2020-as olimpiára. A tájékoztató versenyen inkább őket figyeltem ezért, s az első válogató után meg is egyeztünk, mert úgy éreztem, hogy ezeknek a srácoknak most van szükségük arra a tudásra, amit az elmúlt két években megtanultam, illetve a korábbi évekből, mint versenyző elsajátítottam. Úgy látom, hogy ezek a fiúk nagyon keményen és szorgalmasan dolgoznak, s bár elég rövid ideje vagyok itt az egyesületnél, már most elmondhatom, hogy tényleg akarják azt, hogy ott lehessenek az olimpián, látom a tüzet bennük, az elszántságot, a tudatosságot, ami nélkülözhetetlen a sikerek eléréséhez. Ami viszont a legfontosabb, hogy az egyesület tényleg szívvel-lélekkel mellettük áll, s nem rest hozzátenni a támogatást, ami ehhez szükséges. Én szeretném azt a tudást átadni, amit felhalmoztam, sok csapattal dolgoztam már, voltak negatív tapasztalataim is, amiből az jött ki, hogy hiába szeretnék átadni valamit, ha süket füleket találok. Itt úgy érzem, hogy teljes mértékű nyitottság van a csapaton belül, ez már mutatkozik is, hiszen bő egy hete dolgozom, s már látványos fejlődést tapasztalok, s ezek még ugye csak az első lépések. Éppen ezért bizakodom, hogy már az idei világbajnokságon jó eredményeket leszünk képesek elérni, s hiszem azt, hogy ha ez a lelkesedés kitart a versenyzők és az én oldalamról egyaránt, a klub ugyanígy áll hozzá a dolgokhoz, akkor a következő két évben szerintem ez lesz Magyarország egyik legsikeresebb kenus csoportja" – árulta el kenusaink új edzője.

Mint azt Pető Zsolttól megtudtuk, Vajda Attila Molnár Gergely mellett társedzőként dolgozik majd a szakosztálynál, mindent együtt fognak végezni a jövőben, méghozzá a remények szerint az elmúlt heti edzőtáborban is látott harmóniában. A pekingi olimpián a kenu egyesek 1000 méteres számában aranyérmet szerző kiválóság elmondta, hogy Molnár Gergellyel azon fognak dolgozni, hogy versenyzőik tudják magukat építeni, el tudják hinni, hogy ők már győztesek, hiszen erre kézzelfogható eredményeik vannak. Vajda Attila hisz abban, hogy ez a közös munka sikeres lesz, s nagyon fontosnak tartja, hogy nemcsak a felnőttek, hanem az utánpótlás is profitáljon abból a szakmai munkából, amit nekik szánnak.

A folytatásban Pász Péter szakosztály vezető beszámolt arról, hogy Weixl Mónika hat és fél esztendőt követően elköszönt a szakosztálytól, a helyét Szalóky Győző vette át, ám ő nyilván rettentően leterhelt így, ezért tervben van az, hogy kap segítséget. A vezetőség három szakemberrel is tárgyalt már, ám csak nyár végén, ősz elején dől el, hogy Kulcsár Gábor, Mico Janics és Pruzsinszky István közül ki csatlakozik majd a szakosztály edző stábjához.

Szűcs László, a sárkányhajó szakág vezetője elmondta, hogy tíz éve alakultak, 2017-ben csatlakoztak a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztályához, s idén már a Magyar Kajak-Kenu Szövetség segítségével megrendezhették az I. Sulisárkány versenyt, melyen az általános és középiskolások mérették meg magukat. Ezen a viadalon még sajnos nem voltak olyan sokan, mit remélték, éppen ezért egyeztetést kívánnak kezdeményezni szeptembertől az intézmények vezetésével azért, hogy a 2019-ben megrendezésre kerülő Sulisárkányok verseny, egy az egész várost megmozgató rendezvénnyé váljon. Nagy segítséget jelenthet a munkában az, hogy a szakosztálynak köszönhetően sikerült egy tízszemélyes sárkányhajót is beszerezni, ami bővíti edzési lehetőségeiket, mert szándékukban áll visszatérni a magyar bajnoki fordulókba, s bízik abban, hogy felnőtt, vagy senior korosztályban szép eredményeket érhetnek el.

Jiling Krisztán lesz a vezetője a szakosztály újonnan alakult túra szakágának, s mint azt megfogalmazta, nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a város lakosságát be tudják vonni a szabadidős tevékenységbe. "Az egyesület biztosítja a felszerelést, az idő, a víz adott, ezért mindenkit szeretettel várunk, aki szeretne vízre szállni, s kicsit a szabadban, a természethez közelebb lenni. Itt jó társaságban tudja eltölteni mindenki az időt egy-egy vízi túrázással. Július 28-ára tervezünk egy rövidebb, hat folyamkilométeres túrát, szerencsére érdeklődés és igény is van rá, remélem, rövid időn belül kinőjük a távokat is, s minél többen csatlakoznak hozzánk a jövőben." – fogalmazott a túra szakág vezetője, Jiling Krisztián.

A sajtótájékoztató végén ismertették a szakosztály vezetőségét is, mely szintén bővült, így a jövőben Pető Zsolt szakosztály elnökként, Pász Péter szakosztály vezetőként, míg Vass András a szakmai vezetőként segíti a közös munkát. Bognár György online kommunikációs, Petőné Parádi Judit gazdasági vezetőként dolgozik a szakosztálynál, a Szűcs László a szakágvezetőként, Fülöp László helyettesként felel a sárkányhajósok szakmai munkájáért, míg Jiling Krisztián az újonnan alakult túra szakág vezetője lesz. Az edzői karban Molnár Gergely és Vajda Attila társedzőként dolgozik a kenu szakágnál, míg a kajakosoknál Szalóky Győző irányítja a szakmai munkát.

A rovat további hírei: Sport

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.